Lokakuun alkupuoli oli paikoin jopa ennätyksellisen lämmin ja kuukauden puoliväliin osuneen viileämmän sääjakson jälkeen loppukuusta oli uudestaan erittäin lauhaa. Monin paikoin lokakuussa myös satoi runsaasti.

Lokakuu oli koko maassa noin 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Yhtä lämmin lokakuu toistuu tilastojen mukaan keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa, eli lokakuun osalta voidaan puhua harvinaisen lämpimästä kuukaudesta.

Erityisen lämmintä oli lokakuun ensimmäisten kahden viikon ajan ja etenkin Etelä-Suomessa uudestaan lokakuun viimeisellä viikolla. Kuukauden puoliväliin osui selvästi viileämpi sääjakso, jonka takia lokakuun keskilämpötila ei hätyytellyt ennätyksiä. Pohjois-Suomessa sää viileni uudestaan aivan lokakuun lopussa ja kuukauden viimeisenä päivänä mitattiin Enontekiön lentoasemalla lokakuun alin lämpötila, -20,5 °C.

Lokakuun ylimmät lämpötilat mitattiin kuukauden 1.–5. päivinä, jolloin lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosissa yleisesti 15 ja 18 asteen välille, eli lähelle ajankohdan ennätysarvoja. Uusi lokakuun paikkakuntakohtainen lämpöennätys kirjattiin kolmella pitkään toimineella havaintoasemalla: Mustasaaren Valassaarilla 15,5 °C (4.10.), Virolahden Koivuniemessä 17,3 °C (1.10. ja 5.10.) ja Utin lentoasemalla 18,0 °C (5.10.). Koko kuukauden ylin lämpötila oli 5.10. Kouvolan Anjalassa mitattu 18,7 °C.

Lokakuun lopun lauhan sääjakson aikana lämpötila nousi ylimmillään Etelä-Suomessa noin 12 asteeseen ja loppukuun ylin lämpötila oli Kemiössä 29.10. mitattu 12,6 °C.

Lapissa satoi paikoin runsaasti lunta

Lähestyvän talven ensimmäiset runsaat lumisateet osuivat osaan Lappia 17.–18.10. Lokakuun 19. päivän aamuna lunta oli maassa monin paikoin etelämpänäkin, muun muassa Satakunnassa yleisesti muutamia senttejä ja Pohjois-Karjalassa enimmillään 10–15 cm. Pelkosenniemen kirkonkylällä lunta oli jo 19. päivän aamuna 37 cm, ja kun 21.–22. päivinä satoi vielä lisää lunta, mitattiin Pelkosenniemellä 23.10. kuukauden suurin lumensyvyys, 39 cm.

Lokakuun viimeisen viikon lauha sää sulatti lumet muualta paitsi Pohjois-Lapista. Kuukauden päättyessä lunta oli eniten Enontekiön Kaaresuvannossa, missä lumensyvyys oli 30 cm.

Lokakuu oli enimmäkseen tavanomaista sateisempi

Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen maakunnassa lokakuun sademäärä oli enimmäkseen lähellä pitkän ajan keskiarvoa, ja Pohjois-Lapissa satoi lokakuussa normaalia vähemmän. Sen sijaan muualla kuukauden sademäärä oli tavanomaista suurempi. Eniten lokakuussa satoi Pohjanlahden rannikon läheisyydessä ja Peräpohjolassa sekä toisaalta Koillismaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Lokakuun suurin sademäärä oli Tornion Torpissa mitattu 153,9 mm. Myös Vaasassa satoi lokakuussa yli 140 mm. Sateisimmilla alueilla lokakuun sademäärä oli lähellä kuukauden paikallisia ennätysarvoja.

Lokakuun 17.–18. päivien runsaan lumisateen lisäksi erityisen runsaita sateita saatiin lokakuun 21.–22. ja 25.–27. päivinä. Kuukauden suurin vuorokausisademäärä oli Kemijärven lentokentällä 17.10. mitattu 33,0 mm. 25. päivänä satoi Närpiön Ylimarkussa 30,8 mm ja 26. päivänä Ylivieskan Vähäkankaalla 32,8 mm.

Aurinko paistoi lokakuussa Etelä- ja Länsi-Suomessa noin 50–90 tuntia sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa noin 20–50 tuntia. Auringonpaistetuntien määrä oli tavanomaista pienempi.

Merialueilla lokakuun ainoa myrskypäivä oli 5.10., jolloin Bogskärin majakalla mitattiin keskituulen nopeudeksi tasan 21,0 m/s. Lisäksi myrskytuulia havaittiin muutamana päivänä Lapin tuntureilla.

Lokakuu lukuina:

+18,7 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kouvola, Anjala, 5.10.

-20,5 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö lentoasema, 31.10.

153,9 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Tornio, Torppi

39 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Pelkosenniemi kk, 23.10.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Ari Venäläinen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2020-10-01