Maaliskuu ei tuonut suurta muutosta koko talven vallinneeseen erittäin lauhaan säätyyppiin. Maaliskuun alkupuoli oli epävakainen, mutta kuukauden lopulla oli useita aurinkoisia ja keväisen lämpimiä päiviä.

Joulukuusta asti vallinnut erittäin lauha säätyyppi jatkui yhä maaliskuussa. Kuukauden alussa Pohjois-Suomessa oli kuitenkin muutamia kylmiä ja aurinkoisia pakkaspäiviä, kun taas etelässä alkukuu oli epävakainen ja erityisen lauha. Maaliskuun loppupuoli oli poutaisempi ja aurinkoisempi sekä edelleen enimmäkseen lauhojen lounaisvirtausten hallitsema. Kuitenkin 14. päivänä, 20.–21. päivinä sekä 29.–31. päivinä luoteesta virtasi kylmää ilmaa koko maahan. Lounais-Suomessa maaliskuun viimeisen päivän vastainen yö oli paikoin jopa koko talven kylmin.

Maaliskuun lämpimin sääjakso osui 24.–28. päiviin, jolloin ylimmät lämpötilat kohosivat Etelä-Suomessa aurinkoisessa säässä yli 10 asteeseen. Kuukauden ylin lämpötila, 12,6 °C, mitattiin 26.3. Mäntsälän Hirvihaarassa ja alin lämpötila, -31,8 °C, puolestaan 1.3. Sodankylän Lokassa ja Vuotsossa.

Maaliskuun keskilämpötila oli lopulta Pohjois-Suomessa noin 1–3 astetta ja Etelä-Suomessa noin 3–4 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Merialueilla saavutettiin muutamalla havaintoasemalla jopa mittaushistorian korkein maaliskuun keskilämpötila ja myös etelärannikolla kuukausi oli poikkeuksellisen lauha. Suunnilleen yhtä lauha maaliskuu on Etelä-Suomessa aiemmin koettu vuosina 1989, 1990, 2014 ja 2015 ja vuoden 2007 maaliskuu oli yleisesti vielä lauhempi.

Avoin meri lämmitti rannikoita

Erittäin leudon talven takia ei Itämerellä muodostunut koko talvena kunnollista jääpeitettä kuin Perämeren pohjukkaan. Talven jäätilanne oli laajimmillaan maaliskuun 5. päivänä, jolloin jäätä esiintyi Itämerellä noin 37 000 km2 alueella. Itämeren jääoloja on seurattu 1700-luvulta lähtien, eikä jäällisen alueen talven suurin laajuus ole tänä aikana koskaan aiemmin jäänyt yhtä suppeaksi.

Selkämeren ulapalla merivesi pysyi läpi talven yli 2-asteisena ja Pohjoisella Itämerellä yli 4-asteisena. Lämmin meri vaikutti oleellisesti maaliskuun poikkeukselliseen leutouteen rannikoilla. Viidellä pitkäikäisellä havaintoasemalla, Inkoon Bågaskärissä, Hangon Russarössä, Paraisten Utössä, Lemlandin Nyhamnissa ja Mustasaarten Valassaarilla maaliskuu oli jopa ennätyksellisen lauha. Lisäksi Kotkan Rankissa maaliskuun keskilämpötila sivusi aiempaa ennätystä vuodelta 2007. Kaikilla näillä havaintoasemilla kaikki alkuvuoden kuukaudet ovat olleet ennätyksellisen leutoja.

Vasta reilut parikymmentä vuotta säännöllisesti toimineella Kökarin Bogskärin asemalla Pohjoisella Itämerellä puolestaan saavutettiin kaikkien aikojen ylin maaliskuun keskilämpötila Suomessa, 3,2 °C.

Alkukuu oli melko sateinen

Maaliskuu oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi, Lounais-Suomessa ja Pohjois-Lapissa paikoin jopa poikkeuksellisen sateinen. Kuukauden suurin sademäärä, 81,1 mm, mitattiin Enontekiön Kilpisjärvellä. Etenkin Etelä-Suomessa maaliskuun sateet keskittyivät kuukauden alkupuoliskolle.

Keskimääräistä vähemmän maaliskuussa satoi Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Tornionjokilaaksossa.

Pohjois-Suomessa lumipeite vahvistui edelleen etenkin maaliskuun alkupuolella ja 18.3. mitattiin Puolangan Paljakassa lumensyvyydeksi 134 cm. Käsivarren Lapin ulkopuolella Suomessa on viimeksi mitattu suurempia lumensyvyyksiä 20 vuotta sitten kevättalvella 2000.

Maaliskuun kovimmat tuulet havaittiin 28.3., jolloin luoteistuuli yltyi Luoteis-Lapin tuntureilla hirmumyrskyksi. Merialueiden kovin myrsky koettiin Perämerellä kuukauden 31. päivänä.

Maaliskuu lukuina:

+12,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Mäntsälä, Hirvihaara, 26.3.

-31,8 °C – Kuukauden alin lämpötila, Sodankylä, Lokka ja Sodankylä, Vuotso, 1.3.

37 000 km2 – Talven laajin jäätilanne Itämerellä saavutettiin maaliskuun 5. päivänä

3,2 °C – Kökarin Bogskärissä mitattiin kaikkien aikojen ylin maaliskuun keskilämpötila Suomessa

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Lauri Laakso