Elokuun 2019 alku oli kylmä, mutta sää lämpeni loppua kohti. Kuivan kesän lopuksi myös elokuun sademäärä jäi enimmäkseen tavanomaista pienemmäksi, vaikka paikoin satoikin rankkoja sadekuuroja. Ilmastokatsaus kertoo koko kesän 2019 säästä Suomessa ja Euroopassa sekä kuvailee kuinka kumpuamisilmiö vaikuttaa rantavesien lämpötilaan.

Oikaisu: Ilmastokatsaus-lehden elokuun numerossa kerrottiin virheellisesti, että Lapissa 28.–29.8. esiintyneet helteet olivat havaintohistorian myöhäisimmät. Kyseessä olivat digitoidun havaintoaineiston perusteella Lapin myöhäisimmät hellepäivät. Historiallisista havaintopäiväkirjoista löytyi elokuun numeron julkaisun jälkeen kuitenkin tieto, että vuonna 1938 Lapissa on esiintynyt hellettä vielä syyskuun alussa. Pahoittelemme asiaa! Julkaisimme elokuun digilehdestä version, jossa tieto on korjattu.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Pixabay