Syyskuu oli lämpöoloiltaan kaksijakoinen. Kuun alku oli selvästi tavanomaista lämpimämpi, mutta puolivälissä sää viileni ja viileä sää jatkui lähes syyskuun loppuun asti. Länsi-Suomessa satoi syyskuussa tavanomaista enemmän.

Pohjois-Suomessa ja merialueilla syyskuu oli monin paikoin noin asteen verran normaalia lämpimämpi, mutta muualla kuukauden keskilämpötila oli lopulta hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Kuukauden alkupuoli oli kuitenkin koko maassa selvästi tavanomaista lämpimämpi ja loppupuoli vastaavasti viileämpi. Viimeksi kylmempi syyskuun loppu oli vuonna 2002. Syyskuun alkupuoli oli suuressa osassa maata vielä lämpimämpi viimeksi vuosi sitten, mutta esimerkiksi Kajaanissa syyskuun alkupuoli oli lämpimin yli 60 vuoteen.

Viime vuosina syyskuut ovat olleet lämpimiä, ja useilla paikkakunnilla syyskuun keskilämpötila oli jo yhdentenätoista peräkkäisenä vuotena jakson 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Länsi-Suomessa satoi eniten

Syyskuun sademäärä oli suuressa osassa maata melko tavanomainen tai jonkin verran normaalia suurempi. Pääsääntöisesti Länsi-Suomessa satoi enemmän kuin maan itäosissa.

Syyskuussa eniten satoi Lounais-Suomen ja Selkämeren rannikoilla, monin paikoin yli 100 mm. Näillä alueilla kuukauden sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvon noin kaksinkertaisesti. Rauman Pyynpäässä satoi syyskuussa 153,8 mm ja tämä oli syyskuun suurin sademäärä Suomessa. Kainuussa satoi puolestaan syyskuussa vain hieman yli puolet normaalista.

Lapissa sademäärässä oli suuria alueellisia vaihteluita. Esimerkiksi Enontekiön Kilpisjärvellä satoi vain 36,7 mm, mutta Kaaresuvannossa peräti 113,0 mm. Samoin Sallan kirkonkylällä satoi 57,7 mm ja vajaan 50 kilometrin päässä Naruskassa melkein tuplasti enemmän, 99,4 mm. Lapissakin sateisinta oli pääosin maakunnan läntisessä osassa.

Syyskuussa sateet painottuivat kuukauden alkuun ja puoliväliin, kun taas kuun loppupuoliskon sää oli korkeapainevoittoista ja siten vähäsateisempaa.

Sää viileni syyskuun puolivälissä

Syyskuun alussa jatkui elokuun lopulla alkanut harvinaisen lämpimän sään jakso. Länsirannikolla lämpötila nousi paikoin hellerajan yli ja reilusti yli 20 asteen lämpötiloja mitattiin Lappia myöten. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä 2.9. mitattu 23,5 °C jäi vain puoli astetta aseman syyskuun lämpöennätyksestä vuodelta 1938.

Sää viileni lännestä alkaen 2.–3.9. ja lämpötilat laskivat lähelle ajankohdan tyypillisiä lukemia. Myös useampi sadealue liikkui syyskuun ensimmäisellä viikolla Suomen yli itään.

Syyskuun 10. päivänä kaakosta virtasi uudestaan hyvin lämmintä ilmaa Suomeen. Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin tällöin kuukauden ylin lämpötila 26,2 °C. Tämä oli samalla korkein syyskuun lämpötila Suomessa vuoden 1992 jälkeen ja ylipäätään korkein näin myöhään syyskuussa Suomessa mitattu lämpötila. Vielä myöhemmin syksyllä hellelukemia on mitattu vain 17.9.1947, jolloin Tampereella ja Ylistarossa mitattiin 25,2 ºC.

Syyskuun puolivälissä saatiin melko runsaita sateita laajan matalapaineen alueen liikkuessa Suomen yli itään. Tämän jälkeen pohjoisesta virtasi Suomeen kylmää ilmaa ja kylmä sää jatkui lähes syyskuun loppuun asti. Öisin oli usein pakkasta ja päivisinkään lämpötila ei noussut etelässä juuri yli 10 asteen eikä pohjoisessa paljoa yli 5 asteen.

Sää lämpeni 25.9. jälkeen, mutta kylmeni Pohjois-Lapissa uudelleen aivan kuukauden lopulla ja siellä syksyn ensilumi satoi 29.–30. syyskuuta. Syyskuun viimeisen päivän aamuna Inarin Angelin ja Kittilän Kenttärovan havaintoasemilla lunta oli maassa 7 cm.

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen