Elokuun kylmimmät lämpötilat mitattiin jo kuukauden alussa, kun taas lämpimimmät säät osuivat vasta elokuun viimeiselle viikolle. Kuurottaiset sateet toivat monin paikoin jonkin verran helpotusta kuivuuteen.

Elokuun keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Suurimmassa osassa maata oli vajaan asteen verran keskimääräistä lämpimämpää, mutta itäisimmässä Suomessa elokuu oli vähän normaalia viileämpi. Poikkeuksellista oli, että elokuun loppu oli selvästi alkua lämpimämpi, sillä keskimäärin lämpötilat laskevat elokuun aikana melkein viidellä asteella.

Lapissa elokuun ensimmäinen kolmannes oli jopa noin 4–6 astetta normaalia kylmempi ja useimmilla havaintoasemilla mittaushistorian kylmin. Elokuun lopulla oli vastaavasti viitisen astetta tavanomaista lämpimämpää. Niinpä Sodankylässä ajanjakso 1.–10.8. oli kaikkein kylmin vuonna 1908 alkaneiden havaintojen aikana ja elokuun viimeinen viikko, eli 25.–31.8., vuorostaan oli kaikkein lämpimin.

Elokuun alussa oli kylmiä öitä

Elokuun alussa oli vuodenaikaan nähden erittäin kylmiä öitä. Itä-Suomen pilvisiä alueita lukuun ottamatta etenkin 4.8. ja 5.8. vastaisina öinä oli kaikkein kylmimmillä paikoilla hallaa Etelä-Suomea myöten. Etelä-Suomessa kylmimmät yölämpötilat mitataan usein Vihdin Maasojan asemalla ja niin tälläkin kertaa. 4.8. Maasojalla mitattiin yön alimmaksi lämpötilaksi -0,9 °C. Tämä on vuodesta 1939 lähtien toimineen aseman havaintohistorian varhaisin pakkasyö syyskesällä. Myös esimerkiksi Turun lentoasemalla samana yönä mitattu 2,3 °C oli aseman historian alin lämpötila näin aikaisin syyskesällä.

Koko maan alin lämpötila elokuussa oli Sodankylän Vuotsossa 10.8. mitattu -3,5 °C. Alin maanpintalämpötila oli puolestaan -6,6 °C ja se mitattiin Vaalan Pelsossa 6.8.

Elokuu päättyi lämpimänä

Elokuun 10. päivän jälkeen enimmäkseen etelän tai lännen puoleiset tuulet vallitsivat kuukauden loppuun asti. Elokuun keskivaiheilla lännestä saapuneet matalapaineet toivat mukanaan vaihtelevan epävakaista ja useina päivinä melko tuulista, mutta kuitenkin suhteellisen lämmintä säätä.

Elokuun viimeisellä viikolla korkeapaineen alue kurottautui Pohjolaan ja Keski-Euroopasta virtasi meille hyvin lämmintä ilmaa. Varsinkin Länsi-Suomessa lämpötila kohosi 27.–29.8 yleisesti 25 °C:n hellerajan yli. Jopa Muoniossa ja Kittilässä mitattiin 28.8. 25,3 °C, samoin Rovaniemen rautatieasemalla 29.8. Vielä myöhemmin syyskesällä Lapissa on mitattu hellettä vain vuonna 1938, jolloin Rovaniemellä mitattiin 25,6 °C vielä syyskuun 2. päivänä.

Paikoin satoi rankasti

Kuivan kesän lopuksi myös elokuun sademäärä jäi enimmäkseen tavanomaista pienemmäksi. Elokuussa vähäsateisimmat alueet löytyivät maan itäosasta Savon ja Karjalan maakunnista sekä Keski-Lapin itäosista. Kuivimmilla alueilla satoi elokuussa noin 20–30 mm eli alle puolet normaalista.

Toisaalta paikoin saatiin rankkoja sadekuuroja, joista vettä kertyi jopa yli 40 mm vuorokaudessa. Kaupunkien keskustoihin osuneet kuurot saivat kadut tulvimaan. Porin keskustassa satoi 8.8. tunnissa noin 35 mm ja Helsingin keskustassa varhain aamulla 23.8. muutamassa tunnissa yli 50 mm. Vastaavia kuuroja ropisee joka kesä lukuisia pitkin Suomen metsiä, mutta samaan paikkaan näin rankka kuuro osuu yleensä vain kerran pari vuosisadassa.

Aurinko paistoi elokuussa Etelä-Suomessa hieman keskimääräistä enemmän, mutta pohjoisempana oli pilvisempää. Utsjoen Kevolla aurinko paistoi elokuussa vähiten 50 vuoden havaintojen aikana, vain 67,7 tuntia.

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen