Maaliskuussa satoi suuressa osassa maata tavanomaista enemmän ja Sodankylän Tähtelässä maaliskuu oli sateisin ainakin yli 110 vuoteen. Terminen kevät alkoi Kokkola – Joensuu -linjan eteläpuolella maaliskuun puolivälissä.

Lauhan helmikuun lopun jälkeen pohjoisesta oli maaliskuun alkuun mennessä virrannut koko maahan kylmää ilmaa. Lapissa kylmimmät yölämpötilat olivat 2.–4.3. vastaisina öinä paikoin -35 asteen vaiheilla ja koko kuukauden alin lämpötila Suomessa, -37,9 °C, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 2.3. Etelä- ja Keski-Suomessa kylmintä oli 6.3. vastaisena yönä. Pakkaslukemat vaihtelivat tällöin laajalti 15 ja 25 asteen välillä.

Tämän jälkeen Brittein saarilta liikkui Skandinavian yli koilliseen matalapaine, jonka keskus jäi 9.3. täyttymään Lapin ylle. Samalla etelästä virtasi meille selvästi lauhempaa ilmaa ja Keski-Lapissa satoi hyvin runsaasti lunta, kahdessa päivässä jopa yli 30 senttiä. Seuraavina päivinä sää viileni uudestaan. 12. ja 13. päivien vastaisina öinä koko maassa oli jälleen 10–30 astetta pakkasta.

Kevät alkoi etuajassa

Pysyvämpi käänne lauhempaan suuntaan säässä tapahtui maaliskuun puolivälissä. Laaja matalapaineiden alueen keskus sijaitsi Skandinavian lounaispuolella ja etelästä alkoi virrata meille lauhaa sekä kosteaa ilmaa. Sää oli pilvistä ja sateita saatiin päivittäin. Pilvisessä säässä lämpötila pysytteli maan etelä- ja keskiosissa yötä päivää asteen tai pari plussan puolella. Lapissa oli pääosin heikkoa pakkasta.

Terminen kevät alkoi 14.–15.3. suunnilleen Kokkola – Joensuu -linjan eteläpuolella. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyväisluonteisesti nollan yläpuolelle. Etelä-Suomessa kevät alkoi tänä vuonna noin viikon keskimääräistä aiemmin. Maan keskiosissa kevät tuli paikoin pari-kolmekin viikkoa etuajassa.

Maaliskuun loppupuolella Keski-Euroopan ja Brittein saarten yllä oli laaja korkeapaineen alue. Atlantin matalapaineet säärintamineen liikkuivat Pohjois-Euroopan yli itään ja sää jatkui epävakaisena sekä leutona. Useana päivänä oli myös tuulista.

Ahvenanmaalla mitattiin 8–11 asteen välille kohonneita lämpötiloja jo 21.–24.3. Tämän jälkeen pohjoisesta virtasi viileämpää ilmaa ja maaliskuun lopun kylmimmät yölämpötilat, Lapissa paikoin alle -20 °C, mitattiin 26.–27.3.

Maaliskuun lämpimin päivä oli 29.3. Etelä-Suomessa 10 asteen raja oli ylittynyt jo edellisenä päivänä ja nyt lämpötila kohosi yli 10 asteeseen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosia myöten. Ahvenanmaalla Jomalassa mitattiin 13,4 °C, joka oli maaliskuun ylin lämpötila Suomessa. Voimakkaan lännen ja lounaan välisen tuulen takia myös 29.3. vastainen yö oli monin paikoin hyvin leuto. Maaliskuun parin viimeisen päivän aikana lämpimin ilma väistyi Suomen kaakkoispuolelle.

Maaliskuu oli Keski-Lapissa hyvin sateinen

Maaliskuussa satoi suurimmassa osassa maata tavanomaista enemmän. Keskimääräistä niukemmiksi sateet jäivät Satakunnasta Pohjois-Savoon ulottuvalla vyöhykkeellä sekä päälaen Lapissa. Maaliskuun sateisimmat alueet löytyivät Keski-Lapista, jossa satoi erityisen runsaasti 8.–9.3.

Sodankylän Tähtelässä maaliskuun sademäärä, 66,6 mm, ylitti aseman yli 110-vuotisen mittaushistorian aiemman maaliskuun ennätyksen vuodelta 1991 niukasti. Vielä runsaammin satoi mm. Pelkosenniemen ja Savukosken suunnilla sekä osassa Sallaa. Maaliskuun suurin sademäärä oli Savukosken kirkonkylällä mitattu 86,9 mm.

Leudon kuukauden loppupuolen johdosta maaliskuun keskilämpötila oli Lappia lukuun ottamatta 1–2 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja korkeampi. Pohjois-Lapissa maaliskuu jäi sen sijaan hieman keskimääräistä kylmemmäksi.

Maaliskuun tilastoja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla:
https://ilmatieteenlaitos.fi/maaliskuu
https://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Kirjoittaja: Ilari Lehtonen
Kuva: Jukka Heinovirta