Merialueiden tuuliennätykset menivät uusiksi Aapeli-myrskyssä tammikuun alussa. Verraten lauhan kuukauden alun jälkeen talvi kiristi otettaan tammikuun loppua kohti ja loppukuusta pakkanen oli ajoittain kireää koko maassa. Maan eteläosissa lumipeite vahvistui tammikuun aikana tuntuvasti.

Tammikuusta muodostui Ahvenanmaata lukuun ottamatta jonkin verran keskimääräistä kylmempi. Suhteellisesti ottaen kylmintä oli Tornionjokilaaksossa, missä kuukausi oli noin 3–4 astetta vertailukauden 1981–2010 keskiarvoa kylmempi. Sen sijaan rannikkoalueilla ja päälaen Lapissa keskilämpötila poikkesi normaalista yleensä vain asteen verran tai vähemmän.

Tammikuun sademäärä jäi Pohjanmaalla ja Lapissa tavanomaista pienemmäksi. Maan etelä- ja itäosissa sitä vastoin satoi yleisesti jonkin verran normaalia enemmän, enimmillään noin puolitoistakertaisesti pitkäaikaiskeskiarvoihin verrattuna. Kuukauden suurin sademäärä, 86,7 mm, mitattiin Siuntion Sjundbyssä.

Lumipeite oli tammikuun alussa koko maassa ajankohdan keskiarvoa ohuempi, mutta sateisimmilla alueilla uutta lunta kertyi kuukauden aikana useita kymmeniä senttejä. Tammikuun lopulla lumitilanne oli maan eri osissa hyvin samankaltainen. Länsi-Suomessa lunta oli noin 20–40 cm ja kaikkialla muualla likimain puolisen metriä. Eniten lunta oli kuukauden päättyessä Sulkavan Halttulan mittausasemalla, missä lumensyvyys oli 67 cm. Lähes yhtä paljon lunta oli Uudellamaalla Siuntion Sjundbyssä, 65 cm. Etelä-Suomen lumensyvyydet olivat tammikuun päättyessä noin kaksinkertaisia ajankohdan keskiarvoihin verrattuna, mutta Lapissa lumipeite oli yhä jonkin verran keskimääräistä ohuempi.

Aapeli-myrsky aloitti vuoden

Tammikuun merkittävin säätapahtuma osui heti kuukauden alkuun. Norjanmerellä oli ennen vuodenvaihdetta voimistunut syvä matalapaine, joka liikkui uudenvuodenpäivänä nopeasti maamme eteläosien yli kaakkoon. Matalapaineen jälkipuolella pohjoisenpuoleinen tuuli voimistui 2.1. vastaisena yönä ankaraksi myrskyksi läntisillä merialueilla.

Aapeliksi ristitty myrsky raivosi ennen kaikkea merialueilla sekä Ahvenanmaalla ja Pohjanlahden rannikolla. Selkämerellä se nostatti 8-metrisen aallokon. Kökarin Bogskärissä pohjoisella Itämerellä puolestaan rekisteröitiin merialueidemme uusi tuuliennätys, kun 10 minuutin keskituulen nopeudeksi mitattiin aamuyöllä 32,5 m/s.

Maan keskiosiin Aapeli-myrsky toi tuhdisti uutta lunta, kun taas Lounais-Suomessa lämpötila nousi uudenvuodenpäivänä useita asteita plussan puolelle. Myrskyn laannuttua pohjoisesta virtasi kylmää ilmaa koko maahan, mutta sää lauhtui uudestaan jo 4.1., kun seuraava matalapaine liikkui Suomen yli itään. Tammikuun alkupuoli olikin yleisesti ottaen verraten lauha ja etenkin rannikkoalueilla oli useina päivinä suojasäätä. Loppiaisena Atlantilta virtasi erityisen lauhaa ilmaa pohjoisimpaan Lappiin ja Utsjoen Nuorgamissa mitattiin tällöin +5,1 °C.

Loppukuusta pakkanen kiristyi

Tammikuun keskivaiheilla sää alkoi kylmetä, ja kuukauden jälkipuolisko oli selvästi keskimääräistä kylmempi. Kovimmat pakkaset osuivat 20.–22. ja 27.–28. päiviin. Etelä-Suomessa kireimmät pakkaset vaihtelivat enimmäkseen 20 ja 30 asteen välillä, mutta idässä ja pohjoisessa mitattiin reilusti yli 30 asteen pakkasia. 40 pakkasasteen raja jäi kuitenkin rikkoutumatta ja kuukauden alin lämpötila oli -38,7 °C, joka mitattiin Sodankylän Tähtelässä 27.1. Etelä-Suomen alin lämpötila oli alavassa laaksossa sijaitsevalla Vihdin Maasojan asemalla 22.1. mitattu -33,2 °C.

Tammikuun parina viimeisenä päivänä sää lauhtui etenkin etelärannikolla, missä lämpötila nousi nollan vaiheille. Pohjoisempanakin kovimmat pakkaset hellittivät. Tammikuun tilastoja saatavilla Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla: https://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Pixabay