Keskilämpötila oli joulukuussa 1-4 astetta tavanomaista korkeampi.

Suurimmat lämpötilapoikkeamat olivat pohjoisessa, pienimmät etelässä. Näin leuto joulukuu toistuu keskimäärin muutamien vuosien välein. Joulukuun alin lämpötila oli Sodankylän Tähtelässä 23. päivänä mitattu -30,2 astetta. Ylin lämpötila oli 4. joulukuuta Kökarissa ja Utössä mitattu 7,2 astetta.

Joulukuun sademäärä jäi suuressa osassa maata tavanomaista pienemmäksi, maan keskivaiheilla paikoin noin puoleen pitkän ajan keskiarvosta. Keski-Lapissa sen sijaan satoi selvästi tavanomaista enemmän. Maan keskiosan vähäinen sademäärä ja Keski-Lapin sateisuus joulukuussa toistuvat tyypillisesti 5-10 vuoden välein.

 

Joulukuun 2018 poikkeamakartat.

 

Sääkehitys joulukuussa

1.12. Kuukauden vaihtuessa Norjanmerellä oli laaja matalapaine ja Venäjällä korkeapaine. Suomessa vallitsi voimakas eteläinen ilmavirtaus ja lämpötila oli maan itäisintä osaa lukuun ottamatta suojan puolella.Sateita esiintyi sekä lännessä että idässä, näiden väliin jäi kapea poutainen kaistale.

2.-3.12. Lähes koko maassa oli pakkasta ja lunta kertyi etenkin idässä 5-10 cm.

4.-7.12. Matalapaine saapui Suomeen lounaasta. Sadetta tuli koko maassa, etelässä aluksi silkkana vetenä, pohjoisessa kokonaan lumena. Lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa aluksi selvästi plussan puolelle, mutta matalapaineen täyttyessä Suomen yllä lämpötilat tasoittuivat lähelle nollaa suuressa osassa maata.

8.-11.12. Uusi voimakas matalapaine saapui Skandinaviaan, josta se hiljalleen siirtyi kohti Baltiaa. Matalapaine toi aluksi lumipyryä suureen osaan maata ja lunta kertyi pääosin 5-10 cm. Rintaman jälkipuolella sade muuttui vedeksi ja lumet sulivat etelässä ja lännessä. Lämpötila oli etelässä ja lännessä päivisin plussan puolella, Pohjois-Lapissa sen sijaan pakkasta oli paikoin yli 20 astetta.

12.12.- 14.12. Korkeapaine alkoi vahvistua lännestä Suomeen ja sää poutaantui laajalti, tosin sumupilvilauttaa esiintyi yleisesti Lappia lukuun ottamatta. Lapissa pakkanen paukkui 20 ja 25 asteen välillä, kun taas etelämpänä oli vain pikkupakkasta.

15.-16.12. Suomessa oli korkepaine ja sää enimmäkseen poutaista.

17.-19.12. Korkeapaine väistyi kaakkoon ja muutama hajanainen lumisadealue liikkui maamme yli itään. Suuressa osassa maata oli pikkupakkasta, rannikolla lämpötila nollan vaiheilla.

20.12. Suomessa vallitsi kaakkoinen ilmavirtaus ja sää oli enimmäkseen poutainen, Kymenlaaksoon ajautui Suomenlahdelta paikoin sakeita lumikuuroja. Lähes koko maassa oli pikkupakkasta.

21.12. Heikkoja lumisateita esiintyi eri puolilla maata, mereltä ajautui etelä- ja lounaisrannikolle ajoittain voimakkaampiakin lumikuuroja. Lämpötila oli selvästi pakkasella.

22.-24.12. Lunta satoi lähinnä maan etelä ja keskiosassa. Jouluaatto oli enimmäkseen poutainen, vain Lapissa tuli heikkoja lumisateita. Lämpötilat olivat koko maassa selvästi pakkasen puolella. Lunta oli koko maassa.

25.-26.12. Sää lauhtui selvästi sadealueen ylitettyä koko maan joulupäivänä. Maan etelä- ja keskiosassa oli päivän ylimmät lämpötilat pääosin plussan puolella, Maarianhaminassa lähellä jopa +6 astetta.

27.-28.12. Sää kylmeni hieman, mutta lännessä ja etelässä lämpötilat nousivat edelleen paikoin plussan puolella. Sää oli monin paikoin sumuista tai utuista ja monin paikoin tuli myös jäätävää tihkusadetta.

29.-30.12. Matalapaine liikkui aluksi Norjan pohjoisrannikkoa pitkin itään ja toi Lappiin lunta. Sen jälkipuolella sää poutaantui. Päivälämpötila oli aluksi koko maassa nollan molemmin puolin, mutta matalapaineen väistyttyä pakkanen kiristyi etenkin Lapissa.

31.12. Voimakas matalapaine lähestyi Suomea ja lumipyry alkoi lännessä illalla. Tuuli oli myös melko voimakasta ja haittasi rakettien lähettämistä. Pakkaspäivän jäljiltä lämpötila kohosi vuoden vaihtuessa lännessä plussan puolelle.

Joulukuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Pasi Markkanen