Marraskuu oli lauha ja kuiva. Lunta oli pitkään poikkeuksellisen vähän. 

Marraskuu oli koko maassa tavanomaista leudompi, Lapissa jopa poikkeuksellisen leuto eli vastaava toistuu keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli etelän noin kahdesta asteesta Pohjois-Lapin yli kuuteen asteeseen.

Sadetta kertyi marraskuussa alle puolet tavanomaisesta määrästä lähes koko maassa. Vähiten suhteessa tavanomaiseen satoi maan etelä- ja keskiosassa, jossa näin kuiva marraskuu toistuu 10–30 vuoden välein.

 

Marraskuun 2018 lämpötila- ja sademääräpoikkeama 1981-2010 keskiarvosta.

Sääkehitys marraskuussa

1.-3.11. Kuukauden vaihtuessa matalapaineen alue oli liikkeessä Suomen yli koilliseen. Yleiskuvaltaan lauha etelänpuoleinen ilmavirtaus piti lämpötilat etelässä 10 asteen tuntumassa ja Lapissakin aluksi plussan puolella. Ensimmäisen matalapaineen jälkipuolella oli tilapäisesti pilvipoutaa, mutta Ruotsin yllä syventynyt matalapaine toi jälkimmäisinä päivinä maan etelä- ja keskiosaan hajanaista vesisadetta ja Lappiin myös lunta.

4.-5.11. Korkeapaine oli Suomen kaakkoispuolella ja koko maassa vallitsi etelänpuoleinen ilmavirtaus. Pääosin oli poutaa, mutta Lapissa esiintyi hieman vesi- tai räntäsateita. Lämpötila oli etelässä 10 asteen tuntumassa, Lapissa lämpötila nousi kylmän yön jäljiltä pääosin suojan puolelle.

6.-11.11. Lauhaa ilmaa virtasi jälleen Suomeen. Sumupilveä oli lähes koko maassa ja paikoin tuli tihkua tai vähäisiä sateita, jotka olivat pohjoisessa osin räntää/lunta. Lämpötila oli etelässä 5..10 asteen välillä, Lapissa oltiin nollan molemmin puolin.

12.-13.11. Kaksi sadealuetta kulki maan yli itään peräkkäisinä päivinä. Sateet painottuivat maan etelä- ja keskiosaan. Sadekertymät olivat enimmillään toistakymmentä millimetriä. Lämpötila kävi etelässä jopa +9 asteen tuntumassa ja Lapissakin oli plusasteita.

14.11. Pilvipeite hieman rakoili länsirannikolla ja aurinko pääsi näyttäytymään ensimmäistä kertaa 1,5 viikkoon.

15.-16.11. Lounaisvirtaus hieman voimistui ja heikkoja sateita esiintyi Lapissa. Lumitilanne oli edelleen poikkeuksellinen, lunta oli vain muutama senttimetri muutamilla Pohjois-Lapin havaintoasemilla.

17.-18.11. Viikonloppu oli pääosin poutainen. Lähinnä idässä ja Lapissa tuli paikoin heikkoa sadetta/tihkua. Sää alkoi viiletä ja sunnuntaina 18. päivänä ylimmät lämpötilat olivat Lapissa vain muutaman asteen nollan yläpuolella.

19.-20.11. Kylmää ilmamassaa virtasi pohjoisesta maahamme. Laajalti oli selkeää, mutta etenkin etelässä ja paikoin pohjoisessa pilvipeite oli runsaampaa. Enimmäkseen oli poutaista, päivän ylimmät lämpötilat olivat nollan molemmin puolin.

21.-22.11. Skandinavian yllä ollut korkeapaine sai aikaan laajoja selkeitä alueita, mutta toisaalta pilvilauttaa oli etenkin etelässä. Ylimmät lämpötilat olivat edelleen vähän nollan molemmin puolin.

23.-28.11. Matalapaine liikkui aluksi Suomen pohjoispuolitse itään ja ilmavirtaus kävi Suomeen luoteesta. Sää muuttui sen jäljiltä selvästi aurinkoisemmaksi suuressa osassa maata. Lähinnä itärajalla ja osassa Lappia esiintyi lumikuuroja, myöhemmin myös muualla maassa. Lämpötilat olivat aluksi nollan tienoilla, mutta lopuksi koko maassa oli päivisin pakkasta. Öisin pakkasta oli lännessä ja pohjoisessa toistakymmentä astetta.

29.-30.11. Voimakas matalapaine Brittein saarten pohjoispuolella voimisti Suomessa lounaistuulen merellä myrskylukemiin ja aallokkokin oli kuusimetristä. Merenkurkussa autolautalla rekka kaatui kovassa merenkäynnissä ja laiva palasi takaisin satamaan. Sää lauhtui suojan puolelle lähes koko maassa. Länsirannikolla oli jopa kuusi astetta lämmintä.

Marraskuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Juha Tuomala