Suomen lokakuun lämpöennätys meni rikki, kun Kruunupyyssä lämpötila kohosi jopa 20,9 asteeseen.

Lokakuu oli maan etelä- ja keskiosassa noin asteen tavanomaista leudompi. Lapissa sen sijaan jäätiin keskiarvojen tuntumaan.

Sademäärä jäi niin etelässä kuin pohjoisessakin keskiarvojen alapuolelle. Maan keskivaiheilla oltiin lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

 

Sääkehitys lokakuussa

1.-2.10. Suomi kuului kuukauden vaihtuessa matalapaineen alueeseen. Vähäisiä sadekuuroja esiintyä eri puolilla maata, mutta pääosin oli poutaa ja osin aurinkoistakin. Lämpötila kohosi päivisin etelässä yli 10 asteen, Lapissa jäätiin nollan ja +5 asteen välille.

3.10. Suomen eteläpuolitse liikkunut matalapaine toi etelärannikolle yhtenäisempiä ja runsaampia sateita. Muualla oli pääosin poutaa. Lämpötila vaihteli etelän vajaasta 10 asteesta Lapin muutamaan plusasteeseen.

4.10. Suuressa osassa maata oli aurinkoista, mutta lännessä sumupilvestä putoili hieman lumihiutaleita maahan. Päivällä lämpötilat olivat +5 asteen molemmin puolin.

5.10. Laaja sadealue liikkui Suomen yli itään. Sade tuli etelässä vetenä, maan keskiosassa etuosaltaan lumena ja pohjoisessa pääosin lumena. Etelän- ja lännen välinen tuuli oli puuskissa maa-alueilla paikoin kovaa.

6.-7.10. Matalapaine väistyi itään ja sää poutaantui.

8.-9.10. Norjanmerellä koilliseen matkannut matalapaine toi koko maahan sateita. Samalla tuuli voimistui merellä paikoin myrskyksi asti ja maa-alueillakin tuuli oli puuskissa yleisesti kovaa. Lounaasta virrannut lämmin ilma nosti lämpötilat etelässä jälkimmäisenä päivänä yli 10 asteen, Lapissa oltiin +5 asteen molemmin puolin.

10.-13.10. Suomeen vahvistui etelästä korkean selänne ja sää poutaantui. Lounaasta alkoi virrata Suomeen vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä ilmamassaa. Päivän ylimmät lämpötilat olivat 15 asteen molemmin puolin, tosin Lapissa jäätiin pääosin alle 10 asteen.

14.10. Monin paikoin mitattiin lokakuun kaikkien aikojen korkeimpia lämpötiloja. Maan lämpimin havainto tehtiin Kruunupyyssä Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla, jossa mitattiin 20,9 astetta. Edellinen lokakuun lämpöennätys oli Helsingin Malmilla vuonna 1985 mitattu 19,4 astetta. Se ylitettiin tällä kertaa jopa Oulussa saakka (20,5 C)

15.-16.10. Rintamavyöhyke oli hitaassa liikkeessä pohjoisesta etelään. Lähinnä maan keskivaiheilla tuli sateita. Rintaman eteläpuolella lämpötila kohosi vielä noin 15 asteeseen, mutta Lappiin alkoi virrata kylmää ilmaa ja lämpötila jäi lopulta noin 5 asteeseen.

17.-18.10. Korkeapaineen selänne väistyi itään ja lännestä saapui kaksikin sadealuetta. Ensimmäinen sadealue painottui maan pohjoisosaan ja jälkimmäinen maan etelä- ja itäosaan.

19.10. Suuressa osassa maata oli aurinkoista ja poutaa, tosin itärajalla sumupilvi piti sään koleana. Lännessä aurinkoisilla alueilla lämpötila kohosi 10 asteeseen, idässä jäätiin noin 5 asteeseen ja Pohjois-Lapissa oltiin päivälläkin lähellä nollaa.

20.-21.10. Pääosin oli pilvipoutaa, mutta jälkimmäisenä päivänä hieman yhtenäisempiä sateita liikkuin maan keski- ja pohjoisosassa itään. Lämpötila vaihteli etelän 10 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 5 asteeseen.

22.10. Matalapaine vesisateineen liikkui yöllä maan etelä- ja keskiosan yli itään, jonka jälkeen lännestä virtasi maahamme kuivempaa ja kylmempää ilmamassaa. Päivän ylin lämpötila jäi koko maassa alle 10 asteen, Lapissa oli päivälläkin paikoin pakkasta.

23.-24.10. Uusi matalapaine liikkui maan lounaisosien yli kaakkoon. Maan etelä- ja länsiosassa tuli vesisadetta, Pirkanmaalla sade tuli osin räntänä. Matalapaineen jälkipuolella virtasi maahamme pohjoisesta kylmempää ilmaa ja sää oli enimmäkseen poutainen. Lämpötila oli päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen +1 ja +7 asteen välillä, Lapissa +1…-4 astetta. Yöllä oli lähes koko maassa pakkasta.

25.-26.10. Pienialainen matalapaine saapui luoteesta maan länsiosaan hajanaisine vesi-, räntä- ja lumisateineen. Jyväskylän eteläpuolella lunta kertyi yöllä ja aamulla paikoin yli 20 senttimetriä aiheuttaen liikennekaaoksen. Myös tykkylumi taivutti puita sähkölinjojen päälle, mikä aiheutti paikoin sähkökatkoja.

27.-29.10. Matalapaine kulki Suomen eteläpuolelta itään ja tämän jälkeen maamme ylle vahvistui korkeapaine. Suuressa osassa maata oli poutaa. Heikkoja sateita esiintyi aluksi maan keskiosassa ja myöhemmin etelä- ja länsirannikon tuntumassa. Lämpötila oli päivisinkin pakkasella, lähinnä vain etelässä jäätiin hieman plussan puolelle.

30.-31.10. Länsi-Euroopassa syventynyt matalapaine nosti vuodenaikaan nähden varsin lämmintä ilmaa etelästä Suomeen. Lämpimän ilman etureunassa maan pohjoisosassa esiintyi myös jäätäviä sateita. Kertymät olivat havaintojen mukaan Lapissa muutamien millimetrien luokkaa. Lämpötila nousi kuukauden vaihtuessa etelässä jopa +11 asteeseen ja Lapissakin nollaan tai hieman yli. Sää oli myös tuulista ja puuskat olivat maan eteläosassa sisämaassakin paikoin 20 m/s luokkaa. Tästä aiheutui tuulivahinkoja ja sähköttä oli pahimmillaan useita tuhansia asiakkaita.

Lokakuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo