Syyskuu oli Lappia lukuun ottamatta harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 14 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 8 asteeseen. Kuukauden keskilämpötila oli 1–3 astetta tavanomaista korkeampi. Lämpöoloiltaan vastaavanlainen syyskuu esiintyy keskimäärin kerran 10–30 vuodessa, Lapissa hieman useammin.

Syyskuu oli suurimmassa osassa maata tavallista sateisempi. Varsinkin Etelä-Karjalasta Ylä-Lappiin ulottuvalla alueella kuukauden sademäärä kohosi paikoin harvinaisen korkeaksi eli vastaavaa esiintyy keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Syyskuun sademäärä vaihteli Pohjanmaan sekä Länsi-Lapin noin 50 millimetristä Itä-Suomen runsaaseen 100 millimetriin.

 

Sääkehitys syyskuussa

1.-4.9. Suomen kaakkoispuolella oli korkeapaine ja maassamme vallitsi lämmin etelänpuoleinen ilmavirtaus. Sää oli enimmäkseen poutaista. Syyskuiseen tapaan, lämpimässä ilmamassassa muodostui paikoin sumupilveä, joka ei hälvennyt päivän aikana. Lapissa esiintyi aluksi yöpakkasia, mutta muuten yöt olivat lämpimiä. Päivisin lämpötila kohosi aurinkoisilla alueilla yli 20 asteen, Utsjoen Nuorgamissa 3. päivänä jopa 23,8 asteeseen.

5.-6.9. Suuressa osassa maata oli pilvistä ja lähinnä maan itäosassa esiintyi sadekuuroja. Lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa aurinkoisimmilla alueilla yli 20 asteen, muualla jäätiin tämän alle. Lapissa lämpötila oli päivällä hieman yli +10 astetta.

7.-8.9. Lämmintä ja kosteaa ilmaa oli maan etelä- ja keskiosassa. Hidasliikkeisiä ukkoskuuroja muodostui maan keskiosaan. Niiden yhteydessä sade oli paikoin varsin rankkaa. Etelässä oli alkuun yleisesti sumua tai sumupilveä, muualla pilvisyys oli vaihtelevaa. Jälkimmäisenä päivänä yllettiin jopa hellelukemiin muutamilla asemilla maan etelä- ja länsiosassa. Rauman Pyynpään asemalla ylin oli 26,1 astetta. Muualla päivälämpötilat olivat pääosin 15-20 astetta.

9.-10.9. Lännessä esiintyi joitakin sadekuuroja. Päivälämpötilat olivat pääosin 16-21 astetta, lämpimintä oli lännessä.

11.-14.9. Matalapaine liikkui Suomen yli itään. Sadekuuroja tuli päivittäin laajalti, maan pohjoisosassa esiintyi myös yhtenäisempää sadetta. Salamointi oli aluksi Varsinais-Suomessa paikoin kovaa. Päivälämpötilat olivat etelässä 15-20 asteen välillä, pohjoisessa lähempänä 10 astetta.

15.-16.9. Uusi matalapaineen osakeskus liikkui Lapin ylle. Sadekuuroja tuli aluksi koko maassa, myöhemmin painottuen Lappiin. Lämpötila vaihteli Lapin noin 10 asteen ja etelän noin 15 asteen välillä.

17.-18.9. Pienen matalapaineen synnyttämä yhtenäinen sadealue kulki aluksi etelä- ja keskiosan yli itään. Pohjoisessa tuli lähinnä yksittäisiä sadekuuroja. Jälkimmäisenä päivänä sateet jäivät vähiin. Lämpötiloissa ei tapahtunut suuria muutoksia edeltäviin päiviin verrattuna.

19.-20.9. Suomeen virtasi etelälounaasta vuodenaikaan nähden hyvin lämmintä ilmamassaa. Etelässä oli ajoittain selkeää, maan keski- ja pohjoisosassa pilvisyys oli enimmäkseen runsasta ja paikoin tuli vähäistä vesisadetta. Päivän ylin lämpötila kohosi maan eteläosassa monin paikoin jopa 20 asteen yläpuolelle.

21.9.-22.9. Pohjois-Skandinavian yli pohjoiseen kulki voimakas matalapaine. Matalapaineen myötä Suomeen virtasi etelästä aluksi hyvin lämmintä ilmaa ja lämpötila kohosi etelässä monilla asemilla yli 20 asteen. Matalapaineen myötä tuulet voimistuivat koko maassa. Etenkin Pohjanlahdella mitattiin myrskylukemia. Maa-alueilla esiintyi voimakkaita puuskia. Maan länsiosissa puuskat olivat yleisesti 15-20 m/s, muualla 15 m/s luokkaa. Tuulivahinkoja syntyi etenkin maan etelä- ja keskiosissa ja enimmillään 11 000 taloutta oli ilman sähköä.

23.9. Matalapaineen jälkipuolella ilmavirtaus kääntyi koilliseen ja sää viileni. Maan etelä- ja keskiosassa esiintyi sade- ja ukkoskuuroja. Joutsassa ukkospilven yhteyteen kehittyi trombi ja havaitut rakeet olivat rypäleen kokoisia. Mediassa nähtyjen kuvien ja videoiden perusteella trombin arvioitiin olevan voimakkuudeltaan F1.

24.-25.9. Lämpötilat päivällä pääosin +5 ja reilun 10 asteen välillä, eli lähellä ajankohdan tyypillisiä arvoja. Syyskuun 25. päivän vastaisena yönä lähes koko Lapissa oli pakkasta ja paikoin maan etelä- ja keskiosissakin, kylmintä oli Inarin Saariselällä -5,9 astetta. Käsivarren Lappiin satoi ensilumi.

26.9. Kuismaksi kutsuttu myrsky kulki maamme yli itään. Myrsky aiheutti jonkin verran vahinkoa ja sähkökatkoja etenkin maan etelä- ja keskiosassa. Sähköttömiä talouksia oli enimmillään noin 30 000. Voimakkain merialueilla havaittu keskituuli oli Rauman Kylmäpihlajassa mitattu 26,1 m/s (puuskissa 31,7 m/s). Maa-alueilla mitatut kovimmat puuskat olivat noin 23 m/s.

27.-29.9. Myrskyn jälkeen maahamme purkaantui pohjoisesta kylmää ilmaa. Sää muuttui poutaisempaan ja aurinkoisempaan suuntaan. Tästä huolimatta päivälämpötilat jäivät etelässä 10 asteen vaiheille, idässä ja pohjoisessa noin 5 asteeseen.

30.9. Laaja matalapaine siirtyi Fennoskandian ylle. Sateita tuli yleisesti ja lämpötila pysyi pitkälti edellispäivien lukemissa.

Syyskuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo