Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurin lämpötilapoikkeama oli maan itäosassa, jossa vastaavanlainen elokuu toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa.

Kuukauden ylin lämpötila, 32,9 astetta, mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla 2. elokuuta. Vastaavasti alin lämpötila, -2,5 astetta, mitattiin Kittilän Lompolonvuomassa 28. elokuuta.

Elokuu oli kesän tavoin tavanomaista kuivempi maan länsiosassa, jossa sademäärä jäi paikoin alle puoleen tavanomaisesta. Maan pohjoisosassa sademäärä oli keskiarvojen yläpuolella, Pohjois-Lapissa paikoin jopa kaksinkertainen tyypillisiin arvoihin verrattuna. Suurin elokuun sademäärä oli alustavien tietojen mukaan 143,3 millimetriä Inarin Angelissa. Vähiten satoi Köyliön Yttilässä, 14,9 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä oli 64,4 millimetriä Kaustisilla 2. elokuuta.

Maasalamoita paikannettiin elokuussa noin 61 000, mikä oli kaksinkertainen määrä tavanomaiseen nähden. Lähes kaikki salamointi painottui kahdelle päivälle 2.-3. elokuuta.

Sääkehitys elokuussa

1.-3.8. Suomen kaakkoispuolella oleva korkeapaine alkoi vetäytyä hiljalleen itään ja maan pohjoisosan ylle muodostui syvenevä matalapaine. Sää oli maan itäosassa aluksi selkeää ja poutaista, maan länsi- ja pohjoisosassa epävakaista. Sade- ja ukkoskuuroja saatiin aluksi lännessä ja pohjoisessa, myöhemmin myös idässä. Salamointi oli paikoin varsin voimakasta ja kahdessa vuorokaudessa maasalamoita paikannettiin jopa 50 000, mikä vastaa lähes tyypillistä koko elokuun salamamäärää. Sademäärät olivat paikoin suuria, ja paikalliset rankkasateet aiheuttivatkin kaupunkitulvia, mm. Lahdessa. Esimerkiksi toisena päivänä Kaustisella Tastulassa satoi 64,4 mm ja Ilomantsissa Naarvan havaintoasemalla 56,7 mm, ja kolmantena päivänä Heinäveden Palokissa 57,0 mm. Päivän ylimmät lämpötilat olivat aluksi koko maassa 30 asteen tuntumassa, mutta sää alkoi vähitellen viiletä pohjoisesta alkaen. Elokuun kolmantena päivänä Lapissa jäätin paikoin vain 15 asteen tuntumaan, mutta etelässä ylitettiin vielä 30 asteen raja.

4.-5.8. Maan pohjoisosassa ollut matalapaine liikkui maamme itäpuolelle. Sade- ja ukkoskuuroja esiintyi monin paikoin. Eniten satoi Lappeenrannassa, missä vuorokauden sademäärä oli 4. päivänä 40,2 mm. Maan etelä- ja keskiosassa päästiin vielä hellerajan yli, mutta maan pohjoisosassa lämpötilat jäivät runsaaseen 20 asteeseen, Lapissa paikoin jopa 15 asteen tuntumaan. Helsingissä, Vantaalla ja Porvoossa oli 25 peräkkäinen hellepäivä. Tämä oli toiseksi pisin yhtämittainen hellejakso vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna. Pisin yhtämittainen hellejakso, 26 päivää, koettiin vuonna 2014.

6.8. Pohjoisesta virtasi kylmää ilmaa ja lämpötilat jäivät suuressa osassa maata alle 20 asteeseen, Lapissa paikoin alle 15 asteeseen. Ainoastaan maan eteläosassa päästiin 20 asteen yläpuolelle. Maan keskivaiheilla tuli sadekuuroja, ja erityisesti idässä myös ukkosta.

7.-8.8. Suomi oli aluksi vielä viilemmmän ilmavirtauksen alueella, mutta lounaasta alkoi nousta vähitellen taas lämpimämpää ilmaa. Sää oli pääasiassa poutainen, lähinnä maan pohjoisosassa tuli 8. päivä joitakin sadekuuroja. Lämpötilat jäivät 7. päivänä maan pohjoisosasa vielä alle 20 asteeseen ja maan etelä- ja keskiosassa 20…25 asteen vaiheille, mutta 8. päivänä helleraja rikottiin jo monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa ja pohjoisessakin lämpötila oli 20…25 astetta.

9.-10.8. Suomeen virtasi hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Lämpötila kipusi hellerajan yli Lapin eteläosia myöten ja maan etelä- ja keskiosassa päästiin monin paikoin 30 asteen tuntumaan. Lapissa lämpötila oli pääasiassa 20 ja 25 asteen välillä. Sää oli enimmäkseen poutainen. Lapissa saatiin kuitenkin joitakin sadekuuroja ja Pohjanmaan maakunnissa oli 10. päivänä ukkosia.

11.-12.8. Helteisin ilma väistyi Suomen yltä itään ja lännestä saapui maahamme laaja matalapaineen alue. Tuuli yltyi Perämerellä ja Merenkurkussa 11. päivänä myrskylukemiin. Sadekuuroja saatiin paikoin Lapissa ja maan etelä- ja keskiosassa. Maan eteläosassa oli 12. päivänä myös ukkosia. Lämpötila kohosi vielä 11. päivänä paikoin maan itäosassa hellelukemiin, mutta 12. päivänä lämpötilat jäivät suuressa osassa maata 15 ja 20 asteen välille.

13.-14.8. Pohjoisesta virtasi viileää ilmaa koko maahan. Lapissa lämpötilat jäivät laajalti alle 15 asteeseen, muualla 15 ja 20 asteen välille. Maan eteläosassa päästiin paikoin hieman yli 20 asteen. Maan etelä- ja keskiosassa tuli paikoin heikkoja sateita, mutta maan pohjoisosassa sateet olivat runsaampia. Eniten satoi 13. päivänä Sallan Naruskalla, missä vuorokauden sademäärä oli 42,4 mm.

15.-17.8. Sää oli alussa edelleen viileää pohjoisessa ja elokuun ensimmäiset yöpakkaset mitattiin. Hiljalleen sää alkoi kuitenkin lämmetä ja lämpötila kohosi hellelukemiin maan etelä- ja keskiosassa.

18.8. Kaakonkulmalla oli vielä hellepäivä ja muuallakin lämpötilat olivat yli 20 astetta. Heikkenevä kylmärintama liikkui yön ja aamun aikana maan länsi ja pohjoisosan yli heiketen, idässä esiintyi vain jokunen sadekuuro.

19.8. Yöllä saapui uusi sadealue lännestä ja liikkui koko maan yli itään. Keski- ja Pohjois-Lapissa sadekertymät olivat paikoin 15-22 mm. Lämpötilat olivat maan pohjoisosaa lukuun ottamatta vähän yli 20 astetta, Pohjois-Lapissa 15 asteen tienoilla

20.-21.8. Etelärannikkoa hipoen liikkui sadealue, joka nousi illalla ja yöllä maan itäosaan. Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa maanantain vuorokausisademäärät olivat monin paikoin yli 15 mm, Porvoon Harabackassa satoi 29 mm. Tiistain puolella sade painottui kaakonkulmalle ja Lappeenrannan Lepolassa satoi 28 mm ja Parikkalassa 44 mm.

22.8. Lapissa oli paikoin yöpakkasta ja Satakunnasta Lappiin laajalti hallaa. Päivä alkoi koko maassa aurinkoisena. Lännestä saapui illalla sadealue.

23.-24.8. Lämpimämpää ilmaa alkoi virrata jälleen maan etelä- ja keskiosaan. Jälkimmäisenä päivänä yllettiin jopa hellelukemiin, mutta Lapissa oli selvästi viileämpää ja lämpötila oli 15 asteen molemmin puolin. Hajanaisia sateita liikkui eri puolilla maata.

25.-27.8. Matalapaineen osakeskus siirtyi pohjoisemmaksi Jäämerelle vieden samalla helleilmamassan Suomen itäpuolelle. Tässä yhteydessä sateita esiintyi koko maassa ja paikoin ne olivat runsaita. Läntisillä merialueilla esiintyi myös ukkosta. Lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa vielä lähelle 20 astetta, mutta Lapissa sää hiljalleen viileni +15 asteeseen tai sen alle.

28.-30.8. Sää alkoi poutaantua ja lämpötilat nousivat edellispäivistä, etelässä jopa 23 asteeseen. Pohjois-Lapissakin mitattiin 30. päivänä yli 20 astetta, mutta silloin etelämpänä sää oli jo viilentynyt runsaamman pilvisyyden ja heikkojen sateiden myötä.

31.8. Lämpötila nousi etelässä paikoin yli 20 asteen, Lapissa oltiin 15 asteen molemmin puolin. Maan itäosassa oli pilvisempää ja joitakin sadekuuroja esiintyi. Aurinkoisinta oli rannikoilla ja Lapissa.

Elokuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo