Joulukuu 2017 oli koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta tavanomaista leudompi.

Suurin lämpötilapoikkeama tavanomaiseen nähden oli maan itäosassa, jossa oli 5-6 astetta tavanomaista leudompaa.

Joulukuu oli lähes koko maassa tavanomaista sateisempi. Paikoin sademäärät rikkoivat paikkakuntakohtaisia ennätyksiä maan etelä- ja keskiosassa. Runsas lumentulo aiheutti tykkylumivahinkoja etenkin Kainuussa.

Joulukuun 2017 lämpötila- ja sademääräpoikkeamat 1981-2010 keskiarvosta.

Sääkehitys joulukuussa

1.-2. joulukuuta: Etelään ja itään saapui aluksi runsaampia lumisateita ja myöhemmin maan keskivaiheillakin tuli heikosti lunta sekä myös jäätävää tihkua. Lämpötila oli suuressa osassa maata hieman pakkasella, etelässä ja lännessä nollan molemmin puolin.

3.-4. joulukuuta: Maan etelä- ja keskiosaan levisi lännestä runsaampia sateita, jotka tulivat etelässä vetenä ja pohjoisempana lumena. Lämpötila oli aluksi useita asteita plussalla etelässä, mutta jälkimmäisenä päivänä sää poutaantui, muuttui aurinkoisemmaksi ja pakastui koko maassa.

5.-6. joulukuuta: Sateet jäivät vähiin ja lämpötila oli nollassa tai pikkupakkasella Lappia lukuun ottamatta, jossa pakkasta oli 10-20 astetta. Aurinko näyttäytyi lähinnä maan etelä- ja länsiosassa. Suomi vietti 100-vuotispäivää siis pääosin poutaisessa pakkassäässä, jossa aurinkokin näyttäytyi länsipainotteisesti.

7.-9. joulukuuta: Voimakas matalapaine saapui Suomeen ja jäi täyttymään Skandinavian ylle. Tuuli oli voimakasta. Sade alkoi etelässäkin lumena, mutta muuttui vedeksi lämpötilan noustessa selvästi plussan puolelle. Idässä- ja pohjoisessa pyrytti lunta yli 10 cm.

10. joulukuuta: Mereltä ajautui Varsinais-Suomeen voimakkaita sadekuuroja. Osa sateista tuli vetenä, mutta sisämaassa Turun pohjoispuolella lumisempi sade aiheutti tykkyvahinkoja ja sähkökatkoksia.

11. joulukuuta: Sateiden osalta oli välipäivä. Lämpötila oli hieman pakkasella lähes koko maassa.

12.-13. joulukuuta: Voimakas matalapaine toi lumipyryä suureen osaan maata. Sade tuli suurimmaksi osaksi lumena, mutta etelärannikolla lopuksi myös vetenä. Tykkylunta kertyi paikoin 20 cm ja sähkökatkoja esiintyi melko yleisesti maan eteläosassa sekä myös idässä.

14.-16. joulukuuta: Lumisateita esiintyi eri puolilla maata ja lämpötila oli pakkasella, etelässä nollan tienoilla.

17.-18. joulukuuta: Sää muuttui aluksi poutaisempaan ja hieman kylmempään suuntaan, mutta jälkimmäisenä päivänä länteen saapui jo seuraava hajanainen lumisadealue.

19.-22. joulukuuta: Sadealue liikkui maan yli itäkaakkoon. Pohjoisessa sade tuli lumena tai räntänä, etelässä vetenä tai räntänä. Ajokeli oli maan pohjois- ja itäosassa paikoin erittäin huono. Lopuksi lännessä paistoi pitkästä aikaa aurinko.

23. joulukuuta: Lännestä saapui voimakas matalapaine runsaine sateineen. Sadealue kulki Suomen yli itään. Lunta satoi eniten maan keskivaiheilla ja ajokeli joulun menoliikenteessä oli monin paikoin erittäin huono. Maan etelä- ja lounaisosassa sade muuttui vedeksi.

24.-25. joulukuuta: Idässä oli aluksi vielä sateen rippeitä, mutta muutoin oli pääosin poutaa. Pakkasta oli lähes koko maassa ja välillä lännessä aurinkokin näyttäytyi.

26.-28. joulukuuta: Lounaasta saapui seuraava sadealue maan keskiosaan. Etelään saapui lauhaa suojasäätä, mutta Lapissa pakkanen oli kireää. Lumisateet hankaloittivat tykkylumitilannetta etenkin Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa.

29.-31. joulukuuta: Maahamme virtasi etelästä lauhempaa ilmaa hajanaisine sateineen. Sää lauhtui myös Lapissa ja nollaraja kohosi Kainuun tienoille. Uudenvuodenaattona sää oli jo lähes koko maassa poutainen. Tykkytilanne helpotti hieman Pohjois-Karjalan eteläosassa, mutta jatkui varsinkin Kainuussa vielä hankalana.

Joulukuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Wilma Klippel