Helmikuu oli 2-3 astetta tavanomaista leudompi. Sademäärä oli maan etelä- ja pohjoisosassa tavanomaista pienempi, maan keskivaiheilla paikoin tavanomaista suurempi.

Keskituulen nopeus (m/s) Muonion Laukukeron asemalla 13. helmikuuta 2017.

Sääkehitys helmikuussa

1.helmikuuta: Helmikuu alkoi pääosin poutaisessa säässä. Etelässä oli pikkupakkasta, Lapissa lämpötila vaihteli -10 ja -20 asteen välillä.
2.-4. helmikuuta: Rintamavyöhyke jäi lähes paikoilleen Oulusta Pohjois-Karjalaan ulottuvalle alueelle. Uutta lunta kertyi kapealle vyöhykkeelle 10-20 cm. Suuressa osassa maata lämpötila oli muutaman asteen pakkasella, lähinnä etelä- ja länsirannikolla oli suojaa.
5.-8. helmikuuta: Korkeapaine vahvistui Suomen ylle. Pakkanen kiristyi maan eteläosassakin paikoin 20 asteen tienoille ja idässä rikottiin -30 asteen raja. Päivät olivat aurinkoisia ja poutaisia.
9.-10. helmikuuta: Suomessa vallitsi vahva korkeapaine ja pääosin poutainen pakkassää jatkui. Paikoin esiintyi sumupilveä. Yöllä oli reippaasti pakkasta, päivällä aurinko lämmitti varsinkin etelässä.
11.-12. helmikuuta: Vahva korkeapaine väistyi Suomen kaakkoispuolelle. Länsivirtaus voimistui ja sää lauhtui sekä pilvistyi.
13.-14. helmikuuta: Ilmavirtaus kävi luoteesta ja föhn-tuulen myötä liki koko maassa oli selkeää ja päivän ylin lämpötilta koko maassa plussalla. Lapissa mitattiin kahdeksan astetta lämmintä ja Porvoossa kuukauden ylimmäksi lämpötilaksi 8,2 °C. Tuntureilla mitattiin jopa hirmumyrskytuulta.
15.-16. helmikuuta: Korkeapaineen selänne kulki maan etelä- ja keskiosan yli itään ja perässä saapui vähäinen matalapaine tuoden eteläiseen Suomeen jäätävää vesisadetta. Jäätävän sateen myötä ajokeli oli monin paikoin etelässä erittäin huono. Sää oli melko lauhaa, maan etelä- ja keskiosissa lämpötila pääasiassa +/-3 asteen välillä ja pohjoisessa muutaman asteen pakkasen puolella.
17.-18. helmikuuta: Maan pohjoisosassa tuli lumisateita ja ilmavirtaus kääntyi vähitellen pohjoisen puolelle. Lapissa lämpötila laski 18. päivä -5 ja -10 asteen välille. Maan etelä- ja keskiosassa oli edelleen lauha lounaisvirtaus ja Uudellamaalla lämpötila kohosi päivällä yli +6 asteen.
19.-20. helmikuuta: Maan etelä- ja keskiosan yli kulki lumi- ja räntäsateita ja samalla lämpötila laski pohjoisesta alkaen pääasiassa nollan alapuolelle.  Jään päälle satanut lumi teki jalkakäytävät ja pihat paikoin vaarallisen liukkaiksi maan etelä- ja länsiosassa.
21. helmikuuta: Varsin aurinkoinen pakkaspäivä koko maassa.
22.-24. helmikuuta: Voimakas lumisadealue saapui maahamme lännestä. Etelässä lunta satoi yleisesti 10-15, paikoin 20 cm. Puuskat olivat lounaisosassa maata 15-20 m/s ja Pohjois-Itämeren itäosassa myrskysi.
25. helmikuuta: Suuressa osassa maata oli aurinkoista ja poutaa.
26. helmikuuta: Matalapaine liikkui Suomen eteläpuolitse itään ja maan eteläosaan ylsi lumisateita. Maan keski- ja pohjoisosassa oli edelleen monin paikoin aurinkoista. Heikon tuulen ja selkeän sään vallitessa Sodankylässä mitattiin kuukauden alimmaksi lämpötilaksi -32,8 °C.
27.-28. helmikuuta: Suomeen alkoi virrata lauhempaa ilmaa lounaasta. Etelässä sateet olivat pääosin vettä, pohjoisempana sadetta tuli kaikissa olomuodoissa, myös jäätävänä. Ajokeli oli paikoin erittäin huono etenkin maan keskivaiheilla.

Helmikuun 2017 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat helmikuun kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Timo Lindholm / Fotoplan