Maaliskuu oli koko maassa 1-3 astetta tavanomaista leudompi ja siten neljäs peräkkäinen pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi maaliskuu. Sademäärä oli suuressa osassa maata melko tavanomainen. Lähinnä länsirannikolla, maan keskivaiheilla ja Käsivarren Lapissa sademäärät olivat selvästi keskiarvon yläpuolella.

Lämpötila Jomalabyn asemalla 27.3.2017.

Sääkehitys maaliskuussa

 • 1.-2. maaliskuuta: Suomi kuului laajaan matalapaineen alueeseen ja sää oli lauhaa Oulun korkeudelle saakka. Lunta satoi etenkin maan keskivaiheilla, jossa myös ajokeli oli monin paikoin erittäin huono. Etelässä tuli aluksi myös melko runsaita vesisateita.
 • 3.-4. maaliskuuta: Matalapaineen alue väistyi sateineen vähitellen Suomen itäpuolelle ja sää alkoi kylmetä.
 • 5.- 6. maaliskuuta: Korkeapaine vahvistui lännestä. Sää oli aurinkoista ja lämpötilat pakkasella pävälläkin. Yölämpötilat olivat niin ikään alhaisia koko maassa.
 • 7. maaliskuuta: Suurimmassa osassa maata oli vielä aurinkoista ja poutaa, mutta matalapaineen alue heikkoine lumisateineen saapui etelästä maan eteläisimpään osaan. Itätuuli oli etelässä voimakasta, puuskissa 15-19 m/s.
 • 8. maaliskuuta: Matalapaine toi monin paikoin lumisateita. Pääosin oli pakkasta, mutta maan eteläisimmässä osassa lämpötila oli nollan tienoilla.
 • 9.-10. maaliskuuta: Sateinen säätyyppi jatkui suuressa osassa maata.
 • 11. maaliskuuta: Aurinkoista suuressa osassa maata ja päivällä useita asteita plussan puolella.
 • 12.-13. maaliskuuta: Heikkoja sateita esiintyi lähinnä maan pohjoisosassa. Lämpötila kohosi Lappia lukuun ottamatta päivisin useita asteita nollan yläpuolelle.
 • 14-15. maaliskuuta: Sadealue liikkui Suomen yli itään.
 • 16. maaliskuuta: Korkeapaineen selänne vieraili Suomessa ja sää oli päivällä monin paikoin aurinkoista. Lämpötila oli koko maassa Käsivartta lukuunottamatta plussan puolella.
 • 17.-18. maaliskuuta: Suomen yli kulki matalapaine melko runsaine sateineen. Etelässä sade tuli pääosin vetenä ja räntänä, pohjoisessa satoi lunta. Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vuorokausisademäärät olivat monin paikoin 8-12 mm.  Tämän jälkeen sateiden painopiste siirtyi Lappiin. Utsjoella ja Inarissa sademäärä vedeksi muutettuna oli yleisesti 10-15 mm.
 • 19.-20. maaliskuuta: Korkeapaine vaikutti säähämme. Sää oli melko aurinkoinen. Maan etelä- ja itäosissa tuli jokunen vesi-/lumikuuro.
 • 21.-22. maaliskuuta: Sadealue saapui lännestä ja liikkui maan yli koilliseen. Sadealueen jälkipuolella tuli monin paikoin kuurottaisia sateita. Pääkaupunkiseudulla havaittiin myös ukkosta 22. päivän vastaisena yönä.
 • 23.-25. maaliskuuta: Matalapaineen solia kulki maan yli ja paikoin esiintyi kuurosateita.
 • 26. maaliskuuta: Suomen yli kulki säärintama sateineen. Maan eteläosassa oli lämmin päivä, lämpötila nousi ylimmillään Maarianhaminan lentoasemalla 15,9 asteeseen. Etelässä oli monin paikoin yli kymmenen lämpöastetta. Illalla havaittiin nopea lämpötilan nousu Jussarön havaintoasemalla, missä kymmenen minuutin aikana lämpötila nousi 6,3 astetta. Rintaman jälkipuolella länsiluoteinen tuuli oli puuskaista. Puuskat olivat laajalti 15-22 m/s  ja aiheuttivat paikoin vahinkoa.
 • 27. maaliskuuta: Saulin päivänä oli tuulista ja etelässä myös lämmintä. Pieni, mutta voimakas matalapaine aiheutti myrskypuuskia laajalti Pohjanmaalta maan kaakkoisosaan yltävällä alueella. Myrskytuhoja aiheutui kohtalaisesti, sähköttömiä talouksia oli enimmillään samanaikaisesti noin 30 000 kpl. Lämpötila kohosi Jomalabyssa 17,4 asteeseen, mikä jäi kymmenyksen maaliskuun lämpöennätyksestä.
 • 28.-30. maaliskuuta: Myrskymatalapaine väistyi itään ja korkeapaineen selänne saapui lännestä. Matalapaineen jälkipuolella maahamme purkautui pohjoisesta kylmempää ilmaa. Sää muuttui selkeämmäksi, mutta päivisin tuli paikoin lumikuuroja. Öisin oli koko maassa pakkasta (Lapissa laajalti yli 20 astetta), mutta päivällä aurinko lämmitti selvästi.
 • 31. maaliskuuta: Matalapaine liikkui Suomen eteläpuolitse itään. Maan etelä- ja keskiosassa satoi siellä täällä lunta, Lapissa oli puolestaan aurinkoista kevättalvista säätä.

Maaliskuun 2017 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat maaliskuun kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Antonin Halas / Studio Halas