Lokakuu oli maan länsi- ja pohjoisosassa monin paikoin poikkeuksellisen kuiva eli vastaavaa esiintyy keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Useita asemakohtaisia kuivuusennätyksiä rikottiin. Kuukauden keskilämpötila oli Lapissa 1-2 astetta tavanomaista korkeampi. Maan etelä- ja keskiosassa oli puolestaan noin asteen tavanomaista kylmempää.

Lokakuun sademäärän poikkeama prosentteina 1981-2010 keskiarvosta.

Lokakuun sademäärän poikkeama prosentteina 1981-2010 keskiarvosta.

Sääkehitys lokakuussa

1.-2. lokakuuta: Kuukausi alkoi tuulisessa ja epävakaassa säässä Norjan pohjoisrannikolla olleen matalapaineen vuoksi.

3.-7. lokakuuta: Vuodenaikaan nähden vahva korkeapaine muodostui Suomen länsipuolelle, josta se laajeni Suomen ylle. Sää oli pääosin aurinkoista ja poutaista. Yöt olivat varsin kylmiä. Pakkaslukemia mitattiin öisin lähes koko maassa. Tuuli oli puuskaista korkeapaineen reunoilla niin Pohjois-Lapissa kuin maan eteläosassa.

8.-9. lokakuuta: Heikko sadealue viisti etelärannikkoa, mutta muutoin sää pysyi poutaisena. Päivälämpötilat olivat pääosin +5..+10 astetta.

10.-11. lokakuuta: Korkeapaineen ja runsaamman kosteuden myötä esiintyi kuuraliukkautta ja se johti Pirkanmaalla usean auton ketkukolariin. Pilvisyys alkoi myös runsastua suuressa osassa maata.

12.-15. lokakuuta: Korkeapaine pysyi vahvana Suomen yllä ja vähäiset sateet painottuivat Pohjois-Lappiin. Pohjois-Lapissa lämpötila kohosi harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen korkealle. Esimerkiksi Utsjoella oli 13. päivänä +10,1 °C.

16.-17. lokakuuta: Ensilumi satoi Lapin keskiosaan.

18.-24. lokakuuta: Korkeapaineen painopiste siirtyi Suomen itäpuolelle, mutta sää jatkui edelleen pääosin poutaisena, joskin melko pilvisenä. Heikkoa tihkusadetta esiintyi eri puolilla maata. Yöpakkasia oli pilvisyydestä riippuen ajoittain myös etelässä. Päivisin lämpötila kohosi etelässä +5 asteen tienoille ja pohjoisessa oltiin muutama aste plussan puolella.

25.-26. lokakuuta: Etelästä noussut matalapaine toi jatkuvampia lumisateita maan itäosaan, Koillismaalle ja Kaakkois-Lappiin. Pohjois-Karjalassa lunta kertyi paikoin yli 10 cm.

27.-29. lokakuuta: Useampi matalapaineen osakeskus saapui lännestä Suomeen ja sadetta kertyi suureen osaan maata.

30.-31. lokakuuta: Korkeapaineen selänne vahvistui Suomeen ja sateet jäivät suuressa osassa maata vähäisiksi. Lähinnä itärajalla ja osassa Lappia lumipeite hieman kasvoi.

Lokakuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat lokakuun kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo