Lännestä saapunut matalapaine nostatti etelärannikolle rankkoja sateita erityisesti lauantai-iltana 3. syyskuuta.

Melko heikko, mutta hidasliikkeinen matalapaine liikkui lauantaina Keski-Ruotsista Selkämerelle ja siihen liittyvä säärintama saapui Uudenmaan rannikolle lauantaina iltapäivällä. Lämmin meri voimisti sateita ja Pohjois-Itämerellä sekä Suomenlahdella sateisiin liittyi jonkin verran salamointia. Alla olevassa tutka-animaatiossa on esitetty sateen voimakkuus lauantaina kello 14 alkaen päättyen sunnuntain vastaiseen yöhön noin 2.30.

Tutka-animaatio 3. syyskuuta 2016 noin kello 14-02.30.

Tutka-animaatio 3. syyskuuta 2016 kello 14.00-02.30.

Havaitut sademäärät

Jatkuvamman sateen seassa oli myös rankemman sateen alueita (punaiset sävyt tutka-animaatiossa) ja pahiten kärsivät ne alueet, joihin näitä rankempia sateita saapui mereltä useammassa aallossa. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista suurimmat sademäärät mitattiin etelärannikolla. Sateiden kuuroluonteisuudesta kertoo se, että suurin sademäärä oli Espoon Tapiolassa mitattu 60,1 millimetriä, mutta seuraavaksi lähimmillä havaintoasemilla sademäärät olivat noin 20 millimetriä heikompia.

  • Espoo Tapiola (0 km): 60,1 mm
  • Helsinki Kaisaniemi (9 km): 37,6 mm
  • Helsinki Kumpula (10 km): 39,2 mm
  • Espoo Nuuksio (18 km): 37,5 mm
  • Helsinki-Vantaan lentoasema (19 km): 42,4 mm
Vuorokauden sademäärät (mm) lauantaiaamusta sunnuntaiaamuun 3.-4. syyskuuta 2016.

Vuorokauden sademäärät (mm) lauantaiaamusta sunnuntaiaamuun 3.-4. syyskuuta 2016. Punaisella on väritetty yli 40 mm sademäärät.

Tutkasadearviot

Havaintoasemien väliin osuvien sateiden arvioinnissa voidaan käyttää tutkadataa. Tutkaselvityksissä sadearvion laatuun vaikuttaa muun muassa etäisyys lähimmästä tutkasta, sillä mitä kauempana tutkasta ollaan, sitä korkeammalla olevat sateet tutka ”näkee”. Tämä johtuu maapallon kaarevuudesta ja tutkapulssien reitistä. Näin ollen maanpinnan läheiset sateet voivat kaukana olevissa kohteissa jäädä tutkalta pimentoon ja tätä puutetta tutka-asiantuntija pyrkii korjaamaan. Lisäksi sade- ja ukkoskuuropilvissä esiintyy rakeita, joista aiheutuu suurempia tutkaheijastuvuuksia kuin pelkistä sadepisaroista. Niinpä pilvessä olevien rakeiden vaikutus tulee myöskin ottaa etenkin kesäsateissa huomioon. Monien muidenkin tekijöiden vuoksi tutkaselvityksissä on epävarmuuksia, mutta data voidaan yleensä kalibroida lähellä olevien havaintoasemien arvoihin. Eli mikäli Espoon Tapiolassa satoi 60 mm, kalibroidaan tutkan antama sademäärä tuohon oikeaan havaintoon, jolloin voidaan arvioida satoiko kilometrin päässä enemmän vai vähemmän kuin Tapiolan pisteessä.

Tutkadatan perusteella Espoon itäosassa satoi lauantai-iltana enemmän kuin mitä yhdelläkään havaintoasemalla mitattiin. Kovimmillaan 12 tunnin sadekertymä oli yli 90 mm. Poikkeuksellisen rankkoja sateita, joiden toistuvuusaika on noin 30 vuotta, oli erityisesti Tapiola-Olari-Mankkaa-Laajalahti neliön sisällä. Alla olevissa kuvissa on tutkadatasta arvioidut sademäärä jaksolta lauantai klo. 15 – sunnuntai klo. 03.

Sademäärä tutkalla arvioituna 3.9. klo. 15 - 4.9. klo 03

Sademäärä tutkalla arvioituna 3.9. klo. 15 – 4.9. klo 03

 

Sademäärä tutkalla arvioituna 3.9. klo. 15 - 4.9. klo 03

Sademäärä tutkalla arvioituna 3.9. klo. 15 – 4.9. klo 03

Vaikutukset

Pelastustoimelle kertyi etenkin Espoon alueelta useita vahingontorjuntatehtäviä lauantain ja sunnuntain aikana – pääosin sateiden vuoksi.

Vahingontorjuntatehtävät 3.9. klo. 15 - 4.9. klo. 15

Vahingontorjuntatehtävät 3.9. klo. 15 – 4.9. klo. 15