Elokuu oli paikoin poikkeuksellisen sateinen Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapissa. Elokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Suhteessa tavanomaiseen lämpimintä oli itärajan läheisyydessä ja viileintä Länsi-Lapissa.

Sademääräpoikkeama pitkän ajan keskiarvosta elokuussa 2016.

Sademääräpoikkeama pitkän ajan keskiarvosta elokuussa 2016.

Sääkehitys elokuussa

 

2.-3. elokuuta: Elokuun alku oli kesäisen lämmin ja epävakainen. Pohjanlahdella koettiin näyttäviä ukkosia kahtena yönä peräkkäin. Myös päiväsaikaan ukkos- ja raekuuroja kehittyi yleisesti maan länsiosassa. Osa havaituista rakeista kasvoi yli 2 cm suuruisiksi.

4.-8. elokuuta: Sää oli verrattain lämmintä, lämpötila kohosi ylimmillään 20–24 asteen välille pohjoisinta Lappia lukuunottamatta, idässä päästiin ajoittain lähelle hellelukemaa. Paikallisia ukkoskuuroja esiintyi lähinnä maan keskivaiheilla sekä Keski-Lapin alueella.

9.-10. elokuuta: Matalapaine liikkui Suomen yli koilliseen. Samalla sää viileni ja muuttui epävakaisemmaksi. Päivälämpötilat jäivät 15 ja 20 asteen välille.

11.–16. elokuuta: Useampi matalapaineen osakeskus toi mukanaan jatkuvia sateita etelästä ja vuorokauden sademäärät kohosivat useana jakson päivänä 20 ja 40 mm välille. Erityisen sateista oli 14. päivänä, kun Teuvan Kauppilankylässä mitattiin 74,7 mm vuorokausisademäärä. Myös tuuli oli ajoittain puuskaista lisäten syksyn tuntua. Lapissa selkeinä öinä havaittiin hallaa.

18.–22. elokuuta: Matalapaineen väistyttyä Suomen eteläpuolelle pääsi idästä virtaamaan kuivempaa ja lämpimämpää ilmaa. Päivälämpötilat kohosivat 20 ja 24 asteen välille, 21. ja 22. päivinä havaittiin kuukauden ainoat hellepäivät sekä elokuun korkein lämpötila 26,1 °C Lappeenranta Konnunsuolla.

23.–25. elokuuta: Sää kylmeni pysyvästi Keski- ja Pohjois-Lapissa tuoden mukanaan ankarat hallat ja yöpakkaset. Viileämpää ilmaa virtasi osin myös maan itäosaan 24. päivänä. Maan etelä- ja länsiosassa sää jatkui vielä kesäisenä.

26. elokuuta: Ruotsissa ja Norjassa esiintyi aiemmin päivällä voimakkaita ukkosia liittyen nopeasti liikkuvaan kylmään rintamaan. Sama kylmärintama saapui illalla Selkämeren rannikolle aiheuttaen pienen meteotsunamin. Kolme erillistä vedenkorkeuden mittausanturia havaitsivat ilmiön, joka oli nähtävissä myös Porin edustan ilmanpainehavainnoissa.

27. elokuuta: Pohjois-Atlantin ja Keski-Euroopan välinen suuri ilmamassaero voimisti lännestä saapuvaa matalapainetta, josta lopulta kehittyi Rauli-myrsky. Voimakkaat tuulenpuuskat kaatoivat puita ja sähköjä erityisesti maan keskiosassa. Lauantaina aamupäivällä Oulu-Kajaani-Pudasjärvi akselille kehittyi voimakkaita ukkospilviä, jotka aiheuttivat ukkospuuskien lisäksi trombin Kiimingin lähellä. Oulussa ja Kiimingissä satoi myös rakeita.

29.–30. elokuuta: Korkeapaineen selänteen myötä sää oli elokuun lopussa heikkotuulisempaa ja poutaisempaa. Yöt olivat hyvin kylmiä niin idässä kun pohjoisessa. Kuukauden alin lämpötila -2,6 °C mitattiin Sallan Naruskassa 30. päivänä.

Elokuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat elokuun kuukausitilastot ja päivätilastot.