Kesä- ja heinäkuu olivat globaalisti ennätyslämpimiä. Kuwaitissa mitattiin alustavien tietojen mukaan uusi Aasian lämpöennätys 54,0 °C.

201606 201607

Kesäkuun (yllä) ja heinäkuun (alla) lämpötilapoikkeama tavanomaisesta (1981-2010). Kuva: NOAA

TANSKA

Hyvin runsaita sateita esiintyi osassa Tanskan Jyllantia kesäkuun 15. päivänä, jolloin vettä tuli 115 mm 3 tunnissa. Vuorokauden sademäärä 117,8 mm on Tanskan kolmanneksi suurin kesäkuussa mitattu. Sade- ja ukkoskuuroissa 23–24. kesäkuuta mitattiin intensiteetiksi jopa 5,4 mm minuutissa, joka on maan uusi ennätys.

HOLLANTI

Hollannissa havaittiin jopa 7-10 cm kokoisia rakeita 23. kesäkuuta. Maan uudeksi kesäkuun sademääräennätykseksi mitattiin 277 mm.

YHDYSVALLAT

Kesäkuu oli ennätyksellisen lämmin, sillä keskilämpötila 22,1 °C oli lähes 2 °C tavallista korkeampi. Länsi-Virginiassa satoi 23. kesäkuuta 206 mm, jota seuranneissa tulvissa menehtyi yli 20 henkeä.

AASIA

Suuressa osassa Aasiaa oli kesäkuussa huomattavan lämmintä, ja läntisessä Siperiassa poikkeama oli jopa 7-8 °C, mikä on kesäaikaan hyvin poikkeuksellista.

Heinäkuun jälkipuoliskolla Persianlahden pohjoisosien maita koetteli kuumuusaalto lämpötilan kohotessa paikoin 50 asteen yläpuolelle. Korkein lämpötila 54,0 °C mitattiin 21. heinäkuuta Kuwaitissa. Mikäli WMO hyväksyy mittauksen, niin se on Aasian uusi virallinen lämpöennätys. Päivää myöhemmin Irakin Basrassa havaittiin 53,9 °C.

Voimakkaat monsuunisateet piinasivat heinäkuun lopussa Intiaa, Bangladeshia ja Nepalia. Odishan osavaltiossa Intiassa 32 ihmistä menetti henkensä salamaniskun seurauksena. Paikoin mitattiin yli 300 mm vuorokausisateita.

AUSTRALIA

Australiassa kesäkuu oli 2. sateisin vuoden 1923 jälkeen (keskisademäärä 50 mm). Kuukauden alussa sateet aiheuttivat laajoja tulvia Tasmaniassa ja osassa Uutta Etelä-Walesia. Suurin vuorokauden sademäärä 365 mm mitattiin 6. kesäkuuta. Uusi kesäkuun Australian lämpöennätys 37,9 °C mitattiin kuukauden 7. päivänä. Heinäkuun lämpöennätys rikottiin puolestaan Länsi-Australiassa lämpötilan kohottua 24. päivänä 38,3 asteeseen. Viimeinen 12 kuukauden jakso on ollut Australiassa lämpimin havaittu vuonna 1910 alkaneen havaintosarjan aikana.

ARKTISET ALUEET

Grönlannissa mitattiin uusi kesäkuun lämpöennätys, kun 10. päivänä lämpötila kohosi Nuukissa 24,8 asteeseen. Toisaalta heinäkuun 31. päivänä mitattiin uusi heinäkuun pakkasennätys -30,7 °C.

Huippuvuorilla heinäkuu oli jopa ennätyslämmin ja paikoin oli ennätyksellisen sateista kuukausisademäärän ollessa 51,7 mm.

Otsikkokuva: Irma Ylikangas