Heinäkuun keskilämpötila vaihteli noin 14 ja 18 asteen välillä. Lapissa heinäkuu oli laajalti harvinaisen lämmin, eli näin lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.  Heinäkuu oli tavanomaista lämpimämpi länsirannikolla ja maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Muualla keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai hieman sen alapuolella. Heinäkuun sademäärissä oli suurta paikallista vaihtelua. Eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, missä kuukauden sademäärä oli 197 mm, ja vähiten Jomalan Jomalabyssä, missä sademäärä oli vain 16 mm. Maan länsiosassa ja lounaissaaristossa sademäärä oli monin paikoin alle 80 prosenttia tavanomaisesta.  Runsassateisimmilla alueilla maan itäosassa ja Länsi-Lapissa sademäärät puolestaan olivat poikkeuksellisen suuria ollen noin kaksinkertaisia tavanomaiseen nähden. Heinäkuussa esiintyi ukkosta lähes joka päivä, ja koko kuukauden maasalamamäärä oli 80 100.

Sademäärä heinäkuussa 2016.

 

Sääkehitys heinäkuussa

1.-3. heinäkuuta: Heinäkuu alkoi monin paikoin helteisenä, aurinkoisena ja melko poutaisena. Jakso päättyi kuitenkin voimakkaisiin ukkosiin maan itäosassa. Rautavaaralla satoi tunnissa 37,2 mm ja vuorokaudessa yhteensä 74,3 millimetriä.

4.-6. heinäkuuta: Matalapaine syveni itärajan läheisyydessä, jolloin maan länsiosaan virtasi viileämpää ilmaa. Pitkään paikallaan pysynyt matalapaine toi jatkuvaa sadetta useiden kymmenien millimetrien edestä kaakosta Oulua kohti ulottuvalla alueella. Itärajalla ja pohjoisessa oli paikoin hellettä ja useina päivinä esiintyä voimakkaita ukkosia. Heinäkuun 5. päivänä salamoita paikannettiin pohjoisessa jopa 21 000. Vaikka paikoin pohjoisessa päästiin hellelukemiin, jäivät päivälämpötilat lännessä melko yleisesti vain +15 asteeseen tai sen alle.

7.-14. heinäkuuta: Matalapaine jäi täyttymään Suomen ylle ja sää jatkui epävakaisena. Sade- ja ukkoskuuroja tuli monin paikoin ja ajoittain satoi myös runsaasti pieniä rakeita. Lämpötila nousi hitaasti jakson aikana ja lopulta yllettiin yleisemmin yli +20 asteen.

15.-18. heinäkuuta: Suomen yli kulki matalapaine. Sadetta tai sadekuuroja tuli monin paikoin. 15.7. maan eteläosassa vuorokauden sademäärä oli monin paikoin 20-30 mm, paikoin enemmänkin.

19.-20. heinäkuuta: Korkeapaine vaikutti Suomessa ja sää oli edellispäiviä poutaisempi ja aurinkoisempi. Lämpötila kohosi 20.7. Lappia lukuunottamatta yli 20 asteen, mutta helleraja jäi saavuttamatta.

21.-30. heinäkuuta: Kesän pisin yhtenäinen hellejakso, jonka aika mitattiin toistaiseksi kesän ylin lämpötila Utsjoki Kevolla (29,1°C).

Heinäkuun tilastoja 2016

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot tai päivätilastot.

 

OTSIKKOKUVA: RALF CARLSSON