Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 1. huhtikuuta 2016 julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan alkukesällä eli toukokuusta heinäkuuhun 2016 ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla Suomi kuuluu alueeseen, jossa jakson keskilämpötila on 0,5…1 ºC tavanomaista korkeampi. Poikkeuksena on maan kaakkoisosa, jossa poikkeama jää alle 0,5 asteen. Missään päin maata jakson sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Maan itäosassa sateen mahdollisuus on jonkin verran suurempi kuin muualla maassa.Ilmanpaine-ennusteen mukaan maamme itäpuolella on matalapaineen alue, mistä seuraa, että maan itäosassa viileän ja epävakaisen sään todennäköisyys on jonkin verran muuta maata suurempi.

NOAA:n (USA) vastaava vuodenaikaisennuste on koko maassa keskimäärin tavanomaista lämpimämpi, poikkeaman ollessa suurin Lapissa. Tuoreimmassa 13.4. tehdyssä ennusteessa lämmin lämpötilapoikkeama on havaittavissa kuitenkin enää vain Lapin alueella. Tutustu tuoreimpaan NOAA:n vuodenaikaisennusteeseen osoitteessa: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo