Mereltä pääkaupunkiseudulle ajautunut lumikuuro yllätti monet perjantaina 8. tammikuuta. Vaikka paikallissääennusteissa oli päivälle ennustettu poutaa ja aurinkoistakin, alkoi aamupäivällä taivaalta sataa lumihiutaleita tiheään tahtiin, mitä kesti muutaman kymmenen minuuttia. Lumensyvyys ehti kasvaa muutamalla sentillä osassa pääkaupungin sääasemista. Moni ihmetteli, miksi ennusteet näyttivät poutaa, vaikka taivaalta tupruttaa lunta.

Säätutkakuva 8.1.2016 klo. 11 Suomen aikaa (09 UTC). Kuvassa ovat tutkan havaitsemat sateet.

Säätutkakuva 8.1.2016 klo. 11 Suomen aikaa (09 UTC). Kuvassa ovat tutkan havaitsemat sateet. Reipas lumisade oli juuri saapumassa etelärannikolle pääkaupunkiseudun kohdalla.

 

Säämalleissa ei tutkakuvista ilmenevää lumikuuronauhaa juuri esiintynyt. Alla on neljän eri säämallin sadetulkinnat samalle ajanhetkelle etelärannikolle. Yksikään säämalli ei siis näyttänyt lumisadetta etelärannikolle, ja osassa ennuste näytti täysin selkeältä ja aurinkoiselta. Välillä hyvin pienen mittakaavan ilmiöt voivat yllättää ennusteissa, sillä säämallit eivät vielä kykene ottamaan niitä kunnolla huomioon. Lisäksi yhdellä sääsymbolilla kuvattu sääennuste ei aina kerro tarpeeksi tilanteen epävarmuudesta.

Neljän eri säämallin sade-ennusteet väreillä ja pilvisyys tummilla sävyillä.

Neljän eri säämallin sade-ennusteet turkoosinväreillä ja pilvisyys tummilla sävyillä.