Huhtikuun aikana esiintyi suuria lämpötilan vaihteluita, mutta kuukauden keskilämpötila jäi koko maassa pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Huhtikuu oli myös selvästi tavanomaista sateisempi ja pilvisempi.

Huhtikuun keskilämpötila vaihteli Etelä-Suomen sisämaan reilusta 3 asteesta Käsivarren Lapin alle -5 asteeseen. Keskilämpötila oli enimmäkseen 1–2 astetta jakson 1991–2020 keskimääräisiä arvoja alempi. Vain Etelä- ja Kaakkois-Suomessa keskilämpötila poikkesi pitkän ajan keskiarvosta alle asteen verran. Huhtikuuta leimasivat kuitenkin suuret lämpötilan vaihtelut kuukauden sisällä, ja huhtikuun aikana oli sekä harvinaisen lämpimiä että kylmiä jaksoja. 

Huhtikuun alussa Etelä-Suomessa oli hyvin lämmintä, kun taas Lapissa oli kylmää ilmaa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin aprillipäivänä peräti 17,7 °C, joka on ylin näin aikaisin keväällä Suomessa koskaan mitattu lämpötila. 

Jo 2.4. kylmää ilmaa levisi Lapista myös Etelä-Suomeen. Linjan Turku–Joensuu kaakkoispuolella satoi kylmenemisen yhteydessä hyvin runsaasti, monin paikoin huhtikuun keskimääräisen kuukausisademäärän verran. Utössä satoi vuorokaudessa jopa 45,5 mm. Sade alkoi vetenä, mutta muuttui yön aikana lumeksi, ja 3.4. Etelä-Suomessa herättiin hyvin takatalviseen aamuun. Lisää lunta Etelä-Suomessa pyrytti 5.4. 

Lapissa esiintyi huhtikuun alussa jopa 30 asteen yöpakkasia. Savukosken Tulppiossa mitattiin 3.4. peräti -34,3 °C, joka jäi vain pari astetta huhtikuun kylmyysennätyksestä.

Keski-Euroopasta alkoi 7.–8.4. virrata meille hyvin lämmintä ilmaa, ja huhtikuun toinen viikko oli koko maassa vuodenaikaan nähden harvinaisen lämmin. Lauhtumisen yhteydessä Pohjois-Suomessa pyrytti 7.4. runsaasti lunta, ja seuraavana aamuna Paljakan havaintoasemalla Puolangalla mitattiin talven suurin lumensyvyys, 127 cm. 

Pohjanmaalla sään voimakas lauhtuminen sekä jokiin kasaantuneet jääpadot aiheuttivat monin paikoin pahimmat kevättulvat vuosikymmeniin.

Etelä-Suomen sisämaassa mitattiin 9.–10.4. yleisesti yli 15 asteen lämpötiloja. Kaakkois-Suomeen virtasi 10.4. hyvin lämmintä ilmaa Venäjältä Karjalan kannasta myöten, ja Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin 20,1 °C. Tämä on säähavaintohistorian aikaisin päivämäärä, jolloin Suomessa on mitattu yli 20 asteen lämpötila.

Huhtikuun puolivälin jälkeen alkoi uusi takatalvisen kylmä sääjakso, joka jatkui melkein kuukauden loppuun asti. Kylmimmillään sää oli huhtikuun 20. päivän tienoilla, jolloin päivälämpötila jäi välillä Etelä-Suomea myöten pakkasen puolelle. Lisäksi maan keski- ja itäosissa pyrytti 19.–20.4. yleisesti toistakymmentä senttiä lunta. Toinen sakea lumipyry osui vielä 23.4. Etelä- ja Lounais-Suomeen. Uudellamaalla lunta satoi paikoin yli 20 senttiä, ja esimerkiksi Helsinkiin on viimeksi muodostunut ehjä lumipeite myöhemmin keväällä vuonna 1996. 

Huhtikuu päättyi kuitenkin lämpimänä, kun etelästä virtasi 29.4. jälleen hyvin lämmintä ilmaa maahamme. Muutamilla Etelä-Suomen paikkakunnilla lämpötila nousi 20 asteeseen, ja myös vappuaatto oli Etelä- ja Länsi-Suomessa lämmin ja aurinkoinen.

Huhtikuu oli tavallista sateisempi ja pilvisempi

Lähes koko maassa satoi huhtikuussa tavanomaista enemmän. Eniten satoi pääkaupunkiseudulla, ja Helsingin Kaisaniemessä oli vuoteen 1845 ulottuvan havaintohistorian kolmanneksi sateisin huhtikuu. Tavallista vähemmän satoi vain Pohjois-Lapissa. Erityisesti Etelä- ja Itä-Suomessa huhtikuu oli myös harvinaisen pilvinen.

Huhtikuun alun lämpiminä päivinä 1.4. ja 10.4. esiintyi myös ukkosia. Aprillipäivän vastaisena yönä runsaasti salamoivia ukkossoluja liikkui Rauman seudulta Pohjois-Karjalaan, ja iltapäivällä Varsinais-Suomessa kehittyi lisää ukkoskuuroja. 10.4. ukkosti puolestaan etenkin Perämeren rannikolla.

Huhtikuu lukuina

+20,8 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Mikkelin lentoasema ja Hyvinkää, Hyvinkäänkylä 29.4.

-34,3 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 3.4.

95,8 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Helsinki, Kumpula.

127 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Puolanka, Paljakka, 8.4.

Kaikki huhtikuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki).

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Huhtikuussa oli sekä hyvin lämpimän että kylmän sään jaksoja. Ilmastokatsaus, 26(4), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-04-01