Lokakuun keskilämpötila oli pari astetta tavanomaista korkeampi, ja näin ollen lokakuu oli kolmantena vuotena peräkkäin selvästi tavanomaista lämpimämpi. Lokakuun aikana esiintyi ajoittain myös kovia tuulia.

Lokakuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston reilusta 10 asteesta Luoteis-Lapin tunturien vajaaseen 0 asteeseen. Keskilämpötila oli kautta maan noin 1,5–2,5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Eniten lämpötila poikkesi normaalista Lounais-Suomessa.

Lokakuun sademäärä vaihteli laajalti 50–80 mm:n välillä ja oli suurimmassa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Etelä-Suomessa oli kuitenkin monin paikoin vähäsateisempaa, ja paikoin satoi vain noin puolet tavanomaisesta. Myös Pohjois-Lapissa lokakuun sademäärä jäi 30–50 mm:n välille. Suhteessa pitkän ajan keskiarvoon runsaimmin satoi Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa sekä Länsi- ja Keski-Lapissa. Lokakuun suurin sademäärä oli 101,6 mm, ja se mitattiin Hämeenlinnan Pirttikoskella. Kuukauden pienin sademäärä, 29,7 mm, mitattiin puolestaan Lappeenrannan Lepolassa.

Myös auringonpaistetuntien määrä oli lokakuussa enimmäkseen lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Tyypilliseen tapaan paistetunteja rekisteröitiin eniten lounaissaaristossa ja vähiten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lokakuussa oli joitain kovatuulisia jaksoja, ja keskituulen nopeus oli tavanomaista suurempi, vaikka myrskytuulia ei merialueillamme esiintynytkään kuin kahtena päivänä, Suomenlahdella 16.10. ja Pohjanlahdella 29.10.

Voimakas länsilounainen virtaus toi leudon sään

Lokakuun alkupäivinä lämpötilat olivat vuodenajalle hyvin tyypillisiä, mutta kuukauden 6. päivänä lännen ja lounaan väliltä alkoi virrata voimakkaasti lämmintä ilmaa. Etelä-Suomessa lämpötila nousi 15 asteen vaiheille ja Lapissakin 10 asteeseen. Kuukauden ylin lämpötila, 15,8 °C, mitattiin 7.10. Helsingissä sekä Kumpulan että Malmin lentokentän havaintoasemilla.

Leuto lounaisvirtausten hallitsema säätyyppi jatkui lokakuun puoliväliin asti. Samalla Atlantilta liikkui sadealueita maamme yli itään.

Suomenlahden rannikolla havaittiin rajuja ukkospuuskia

Myöhään illalla 16. lokakuuta Etelä-Suomen yli itään liikkui ukkoskuurojärjestelmä, jossa havaittiin noin 130 maasalamaniskua. Näin voimakkaat ukkoset lokakuussa ovat melko harvinaisia, mutta eivät sentään poikkeuksellisia. Esimerkiksi 19.10.2011 havaittiin yli 200 maasalamaniskua ja 1.10.2006 noin 400. Poikkeuksellisempia olivatkin ukkosrintaman ylityksen yhteydessä Suomenlahden rannikolla havaitut kovat tuulet. Hangon ja Helsingin välisellä rannikolla havaittiin jopa myrskytuulia ja puuskissa tuulen nopeus oli yli 30 m/s. Hangon Russarössä rekisteröitiin peräti 39,2 m/s puhaltanut tuulenpuuska. Tätä voimakkaampia puuskia ei Suomessa ole Lapin tunturialueita lukuun ottamatta havaittu kuin parilla ulkosaariston havaintoasemalla Aapeli-myrskyn yhteydessä 2.1.2019.

Lapissa talvi teki tuloaan loppukuusta

Myös lokakuun loppupuolella jatkui etupäässä lauha sää, vaikka yksittäisiä kylmiä öitä oli Etelä-Suomea myöten. Aivan erityisen lauhaa ilmaa meille virtasi Länsi-Euroopasta 28.–29. lokakuuta, ja Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin 29.10. peräti 14,9 °C.

Lapissa lämpötilat alkoivat lokakuun lopulla jäädä kuitenkin pakkasen puolelle, ja maakunnan itä- ja pohjoisosiin muodostui yhtenäinen lumipeite lokakuun 20. päivän jälkeen. Eniten lunta oli Kilpisjärvellä, jossa sitä pyrytti 22.10. parikymmentä senttiä.

Lokakuu lukuina

+15,8 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Helsinki, Kumpula, 7.10. & Helsinki, Malmin lentokenttä, 7.10.

-14,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Kittilä lentoasema, 27.10.

101,6 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Hämeenlinna, Pirttikoski

39,2 m/s – Hangon Russarössä mitattiin myöhään illalla 16.10. ukkosrintaman yhteydessä erittäin kova tuulenpuuska

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti

Lähdeviite:
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-10-01