Maaliskuu oli tavanomaista lämpimämpi ja aurinkoisempi. Lumipeite oli Etelä- ja Itä-Suomessa edelleen tavanomaista paksumpi, ja hiihtokelit jatkuivat Uudellamaallakin koko kuukauden ajan.

Maaliskuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata 1–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Suhteellisesti ottaen lauhinta oli Lapissa, missä oli paikoin yli kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa leudompaa. Vähiten lämpötila poikkesi normaalista Kaakkois-Suomessa.
Pohjois-Lappia lukuun ottamatta maaliskuu oli myös selvästi tavanomaista vähäsateisempi ja aurinkoisempi. Lounaissaaristossa ja Hankoniemellä satoi vain 1–5 mm. Pitkään toimineilla Paraisten Utön sekä Russarön ja Tvärminnen havaintoasemilla Hangossa kirjattiin asemien havaintohistorioiden pienimmät maaliskuun sademäärät. Utössä ja Russarössä havaintohistoria alkaa jo 1800-luvulta. Kuukauden pienin sademäärä mitattiin kuitenkin Paraisten Fagerholmissa, missä satoi 1,2 mm. Tätäkin pienempiä sademääriä mitattiin monin paikoin maaliskuussa vuosina 1964 ja 1969. Maaliskuussa 1969 satoi yli 30 havaintoasemalla alle 1 mm ja parilla Länsi-Suomen havaintoasemalla ei koko kuukautena havaittu lainkaan sadetta.

Maaliskuun suurin sademäärä oli Utsjoen Nuorgamissa mitattu 38,3 mm. Pohjois-Lapin lisäksi maaliskuun sademäärä kohosi paikoin maan keskivaiheilla lähelle pitkän ajan keskiarvoa loppukuun lumisateiden ansiosta.

Lounaissaaristossa aurinko paistoi maaliskuussa jopa yli 250 tuntia. 1950-luvun jälkeen suurempia auringonpaistetuntien määriä on maaliskuussa havaittu vain vuonna 2013, jolloin aurinko paistoi eniten Turussa 270 tuntia.

Viimeksi maaliskuussa oli laajalti hyvin vähäsateista vuosina 2016 ja 2013. Vuoden 2013 maaliskuu oli laajalti myös ennätyksellisen aurinkoinen ja etelärannikolla ainoa tämän vuoden maaliskuuta aurinkoisempi maaliskuu 1950-luvun jälkeen. Lounaissaaristossa aurinko paistoi maaliskuussa yli 250 tuntia. Eniten auringonpaistetta havaittiin Paraisten Utössä, 260,1 tuntia. Maaliskuun suurin auringonpaistetuntien määrä 1950-luvun jälkeen, 270 tuntia, on havaittu Turussa vuonna 2013.

Lämpimintä ja aurinkoisinta oli maaliskuun puolivälissä

Maaliskuun alussa oli muutamia lauhoja ja aurinkoisia päiviä, mutta kuukauden lämpimin ja aurinkoisin sääjakso koettiin 12. ja 24. päivien välillä, jolloin ympäri maata havaittiin useana päivänä 10 asteen vaiheille kohonneita lämpötiloja. Kaikkein lämpimintä oli maaliskuun 20.–21. päivinä. Kuukauden ylin lämpötila, 15,6 °C, mitattiin Hyvinkäällä 20.3. Samana päivänä Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin 15,3 °C ja usealla Etelä-Suomen paikkakunnalla yli 14 °C. Uusi asemakohtainen maaliskuun lämpöennätys saavutettiin kuitenkin vain ulkosaaristossa Utössä, missä mitattiin 11,6 °C, joka ylitti aseman vuonna 2017 mitatun aiemman maaliskuun ennätyksen yli kahdella asteella.

Maaliskuun 20. päivän lämpötilat olivat kuitenkin paikoin havaintohistorian ylimpiä näin aikaisin keväällä mitattuja lämpötiloja. Suunnilleen yhtä lämmintä Etelä-Suomessa oli 19.3.1990, jolloin usealla paikkakunnalla mitattiin noin 15 °C. Lapissa lämpötila nousi paikoin ajankohdan ennätyslukemiin jo 12. maaliskuuta, jolloin muun muassa Muoniossa mitattiin 10,0 °C. Koko maaliskuun ylimmät lämpötilat on suurimmassa osassa maata havaittu kuukauden viimeisellä viikolla vuonna 2007.

Lappiin alkoi virrata Jäämereltä kylmää ilmaa 24.3., ja etelässä keväinen lämpöjakso päättyi pohjoismyrskyyn lauantaina 26.3. Maa-alueilla puuskainen tuuli aiheutti vahinkoja, ja maan keskiosissa lumipyry hankaloitti tieliikennettä. Kylmä pohjoisvirtaus jatkui edelleen maaliskuun viimeisinä päivinä.

Lumen sulaminen oli maaliskuussa yöpakkasten takia hidasta. Lounais-Suomesta lumet kuitenkin sulivat suurelta osin maaliskuun aikana, mutta muualla hiihtokelit jatkuivat. Uudellamaallakin lunta oli vielä kuukauden lopulla paikoin yli puoli metriä. Myös Itä-Suomessa lumipeite oli tavanomaista paksumpi.

Maaliskuu lukuina

+15,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Hyvinkää, Hyvinkäänkylä, 20.3.

-30,6 – Kuukauden alin lämpötila, Utsjoki, Kevojärvi, 28.3.

1,2 mm – Kuukauden pienin sademäärä, Parainen, Fagerholm

260,1 h – Kuukauden suurin auringonpaistetuntien määrä, Parainen, Utö

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock