Maaliskuu oli aurinkoinen ja tavanomaiseen nähden lämmin. Etelä- ja Itä-Suomessa lumipeite oli tavallista paksumpi ja hiihtokelit jatkuivat jopa Uudellamaalla koko maaliskuun ajan.

Maaliskuussa Etelämantereen itäosissa koettiin poikkeuksellinen lämpöaalto. Paikoin mitattiin jopa 30-40 astetta korkeampia lämpötiloja kuin yleensä maaliskuussa. Aiheesta lisää Ilmastokatsauksessa.

Kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi ilmastonmuutoksen hillintää käsittelevän raporttinsa vastikään, ja Ilmastokatsauksen ajankohtainen artikkeli kertaakin perusasiat, jotka hillinnästä olisi hyvä tietää. Tärkeintä on päästöjen vähentäminen, mutta 1,5 °C:n tavoitteen saavuttaminen vaatii hiilidioksidin poistoa ilmakehästä.

Tiede antaa ihmiskunnalle avaimet ilmastonmuutoksen hillintään. ”Mikään määrä tutkimusta ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että päästöjen vähentäminen on kiinni teoista, ei pelkästään tiedosta”, kirjoittaa tutkimusprofessori Tommi Ekholm.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-03-00