Joulukuun alussa oli koko maassa kovia pakkasia, ja toinen kylmä sääjakso osui joulun ympäristöön, kun taas joulukuun puolivälissä oli lauhaa. Kokonaisuutena joulukuu oli selvästi tavanomaista kylmempi ja vähäsateisempi.

Joulukuun keskilämpötila oli 2–6 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa alempi. Eniten lämpötila poikkesi normaalista maan kaakkoisosissa ja vähiten Ahvenanmaalla sekä Kainuun pohjoisosissa, Koillismaalla ja osassa Lappia. Kuukausi jakautui kolmeen erilaiseen sääjaksoon. Joulukuun alussa jatkui jo marraskuun lopulla alkanut kylmä jakso, kun taas joulukuun keskimmäisellä kolmanneksella oli lauhaa. Joulukuun viimeinen kolmannes oli jälleen tavanomaista kylmempi.

Kylmän pakkassään vallitessa sateet jäivät joulukuussa tavanomaista vähäisemmiksi. Maan etelä- ja keskiosissa satoi useimmilla seuduilla alle puolet normaalista, mutta osassa Itä-Suomea ja paikoin rannikoiden läheisyydessä sademäärä kohosi lähelle pitkän ajan keskiarvoa. Myös Pohjois-Suomessa joulukuun sademäärä oli enimmäkseen tavanomaista pienempi.

Kylmän alkukuun jälkeen sää lauhtui

Joulukuun ensimmäinen kolmannes oli suuressa osassa maata kylmin vuosikymmeniin. Erityisesti itsenäisyyspäivän tienoilla oli kylmää, ja Muoniossa mitattiin 6.12. kuukauden alin lämpötila, -35,2 °C. Pohjanmaalla pakkanen kiristyi lähelle 30 astetta ja myös maan eteläosassa oli yleisesti reilun 20 asteen pakkasia. Etelä- ja Lounais-Suomessa oli alkukuun pakkasjakson aikana lähes lumetonta, minkä johdosta maa routaantui nopeasti ja järvet saivat vahvan jääkannen.

Joulukuun 10. päivän tienoilla sää lauhtui, ja lauha sääjakso jatkui reilun viikon ajan. Lauhtumisen yhteydessä Etelä-Suomessa esiintyi jäätäviä vesisateita 10.–11. joulukuuta.

Lauha jakso huipentui 18.12., jolloin Skandien vuoriston yli puhaltanut föhntuuli nosti lämpötiloja Lounais-Suomessa. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin peräti 11,0 °C, joka jäi vain kolmen kymmenesosa-asteen päähän Kokemäellä ja Porissa vuonna 2015 mitatusta joulukuun lämpöennätyksestä.

Rannikoilla esiintyi jouluna sakeita lumisateita

Joulukuun 19. päivänä pohjoisesta alkoi virrata kylmää ilmaa Suomeen, ja sää pysyi kylmänä lähes kuukauden loppuun asti. Lounais-Suomessa oli vielä jouluaatonaattona paikoin lumetonta, mutta aattoaamuun mennessä koko maa sai lumipeitteen. Lounaassa lunta oli kuitenkin vain ohuelti, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa noin 30–50 cm.

Joulun aikana eräät rannikkopaikkakunnat kuitenkin suorastaan hukkuivat lumeen, sillä sulan meren päälle virrannut kylmä ilma aiheutti hyvin sakeita lumikuuroja, joita ajautui jouluaattona Perämereltä etenkin Kokkolan ja Vaasan väliselle rannikolle ja Selkämereltä Ahvenanmaalle. Vaasassa satoi vain alle kolmessa tunnissa 30 cm lunta, ja jouluaamuna lumensyvyys oli Klemettilän havaintoasemalla 55 cm. Ahvenanmaallakin lunta tuprutti jouluaattona parikymmentä senttiä. Joulupäivänä sakeimmat lumikuurot osuivat puolestaan Turun seudulle.

Barentsinmereltä sakeita lumikuuroja ajautui myös Inarin kunnan koillisosiin, ja siellä lunta satoi joulun tienoilla nelisenkymmentä senttiä. Joulukuun suurin lumensyvyys, 76 cm, mitattiinkin Inarin Kirakkajärvellä 27.12. Kirakkajärvellä mitattiin myös kuukauden suurin sademäärä, 66,1 mm.

Joulun kovimmat pakkaslukemat mitattiin Itä-Suomessa. Pohjois-Karjalassa pakkanen kiristyi joulupäivänä paikoin 30 asteeseen ja Ilomantsin Mekrijärvellä mitattiin -33,2 °C. Ennen vuodenvaihdetta sää lauhtui ja pakkaset hellittivät koko maassa, mutta uudenvuodenyönä pakkanen alkoi uudestaan kiristyä Lapista alkaen.

Joulukuu lukuina

+11,0 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Jomala, Maarianhaminan lentoasema, 18.12.

-35,2 °C – Kuukauden alin lämpötila, Muonio kk, 6.12.

76 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Inari, Kirakkajärvi, 27.12.

30 cm – Vaasassa satoi jouluaattona alle kolmessa tunnissa 30 cm lunta

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Markku Sirén

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-12-01