Marraskuu alkoi tavanomaista leudompana, mutta loppupuolella sää kylmeni huomattavasti ja kuukausi päättyi koko maassa talvisena. Marraskuun lopussa lunta oli lähes koko maassa joitain Etelä- ja Lounais-Suomen alueita lukuun otamatta.

Mukana myös juttu ilmastonmuutoksen mahdollisista vaikutuksista aallokkoon Itämerellä. Näyttää siltä, että tulevaisuuden muuttuvia aallokko-oloja eivät aiheutakaan tuulisuuden muutokset vaan talvisen jääpeitteen väheneminen. Kun jääpeite puuttuu, aallokkoa muodostuu useammin talvellakin.

Oikaisu: Sivun 16 lämpötila- ja sademääräkuvaajissa aseman Helsinki, Kaisaniemi lämpötilan vertailuarvot olivat alun perin Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Pahoittelemme virhettä. Julkaisimme digilehdestä uuden version, jossa kuvaaja on korjattu.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Ilari Lehtonen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-11-00