Marraskuun alkupuoli oli tavanomaista leudompi, mutta kuukauden viimeisellä kolmanneksella sää kylmeni selvästi, ja marraskuu päättyi koko maassa talvisena. Itä-Suomessa pyrytti runsaasti lunta marraskuun 30. päivänä.

Marraskuun keskilämpötila oli lähellä vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa. Vain Etelä- ja Kaakkois-Suomessa oli hieman normaalia lämpimämpää, keskilämpötilan poikkeaman lämpimään suuntaan ollessa suurimmillaan Etelä-Karjalassa noin asteen luokkaa. Pohjanmaalla ja Kainuussa kuukauden keskilämpötila jäi hiukan pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle, ja Lapissa marraskuusta muodostui 1–3 astetta normaalia kylmempi.

Marraskuun sademäärä oli Itä-Suomessa lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta muualla satoi jonkin verran tavanomaista vähemmän. Ahvenanmaalla satoi reilusti alle puolet normaalista, mutta kuukauden pienin sademäärä, 16,1 mm, mitattiin kuitenkin Inarin Angelin havaintoasemalla Lapissa. Muutamilla Itä-Suomen havaintoasemilla satoi yli 75 mm, eniten Nurmeksen Mujejärvellä, missä marraskuun sademääräksi kirjattiin 88,7 mm.

Marraskuun suurin vuorokausisademäärä oli Kajaanin Paltaniemessä kuukauden viimeisenä päivänä mitattu 24,1 mm. Kyseisenä päivänä Savon ja Karjalan maakunnissa sekä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan itäosissa ja Koillismaalla pyrytti hyvin runsaasti kuivaa pakkaslunta. Lunta kertyi yleisesti noin 15–20 cm vuorokaudessa, mutta etenkin Kajaanin ympäristössä paikoin enemmänkin. Paltaniemessä lumensyvyys kasvoi marraskuun 30. päivän aamusta joulukuun 1. päivän aamuun peräti 34 cm.

Marraskuun alkaessa Lapissa oli paikoin runsaastikin lunta, mutta alkukuun lauhoilla säillä suuri osa Lapin lumista suli pois. Jatkossa lumipeitealue kasvoi hitaasti, kunnes marraskuun 23. päivänä lunta satoi suureen osaan Etelä- ja Keski-Suomea. Maan keskivaiheilla pyrytti erityisen sakeasti jälleen marraskuun 25. päivänä. Etelärannikolla ja Lounais-Suomessa oli kuitenkin vielä marraskuun päättyessä enimmäkseen lumetonta. Muualla lunta oli ennen kuukauden viimeisen päivän pyryä yleensä 10–30 cm, paitsi Pallas-Ounastunturien alueella, missä lunta oli puolisen metriä.

Marraskuu alkoi harvinaisen leutona

Marraskuun alussa Suomeen virtasi etelän ja kaakon väliltä leutoa ilmaa, ja kuukauden 1. päivänä Lounais-Suomessa mitattiin vuodenaikaan nähden harvinaisen korkeita lämpötiloja. Salon Kärkässä mitattiin peräti 13,1 °C, ja tätä korkeampia lämpötiloja Suomessa on mitattu marraskuussa vain vuosina 2015 ja 2020.

Marraskuun alkupäivien jälkeen vallitsi enimmäkseen lännen ja lounaan välinen lauha ilmavirtaus aina kuukauden 20. päivään asti. Ainoastaan 7.–8. ja 13.–14. päivinä luoteesta virtasi tilapäisesti kylmää ilmaa.

Loppukuusta kylmää ilmaa virtasi etelään asti

Marraskuun 20. päivän jälkeen Jäämereltä virtasi kylmää ilmaa koko maahan. Etelä-Suomessa sää lauhtui ohimenevästi vielä 24.–25. päivinä, mutta marraskuun viimeisinä päivinä lämpötila pysytteli koko maassa selvästi pakkasen puolella. Marraskuun 30. päivänä Etelä-Suomessakin oli monin paikoin yli 10 astetta pakkasta, ja maan keskiosissa mitattiin marraskuun viimeisinä päivinä yli 20 asteenkin pakkasia. Kylmintä oli kuitenkin Pohjois-Lapissa, missä pakkasta oli muutamana päivänä yli 30 astetta. Utsjoen Kevojärvellä mitattiin 28.11. kuukauden alin lämpötila, -34,0 °C, joka oli myös alin marraskuun lämpötila Suomessa sitten vuoden 2010.

Loppukuun pakkasilla Etelä-Suomen pienet järvet jäätyivät nopeasti, mutta jäät olivat vielä pääosin heikkoja.

Marraskuu lukuina

+13,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Salo, Kärkkä, 1.11.

-34,0 °C – Kuukauden alin lämpötila, Utsjoki, Kevojärvi, 28.11.

88,7 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Nurmes, Mujejärvi

24,1 mm – Kuukauden suurin vuorokausisademäärä, Kajaani, Paltaniemi

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Pixabay

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-11-01