Syyskuu oli tavanomaista viileämpi ja suurimmassa osassa maata myös tavanomaista vähäsateisempi kuukausi. Korkeapainevoittoisesta säästä huolimatta syyskuu oli enimmäkseen myös tavanomaista pilvisempi.

Syyskuun keskilämpötila oli koko maassa Ilmatieteen laitoksen käyttöönottaman uuden vertailukauden 1991–2020 normaaliarvoa alempi. Suhteellisesti ottaen viileintä oli Itä-Suomessa, missä oli reilut kaksi astetta normaalia kylmempää. Vähiten lämpötila poikkesi normaalista puolestaan Pohjois-Lapissa, missä kuukauden keskilämpötila oli puolisen astetta uusia normaaliarvoja alempi. Muualla keskilämpötilan poikkeama normaalista oli 1–2 astetta.

Syyskuu oli suurimmassa osassa maata tavanomaista vähäsateisempi, mutta samaan aikaan myös tavanomaista pilvisempi kuukausi. Vähäsateisimmilla alueilla satoi alle puolet normaalista ja sateisimmilla seuduilla hieman pitkän ajan keskiarvoa enemmän. Tavanomaista runsaammin syyskuussa satoi lähinnä Kuusamon ja Sallan seudulla sekä Käsivarren kainalossa. Muun muassa Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pohjois-Karjalan pohjoisosissa satoi vain noin puolet normaalista. Kaikkein vähiten satoi päälaen Lapissa, ja syyskuun pienin sademäärä, 8,6 mm, mitattiin Inarin Kirakkajärvellä. Kuukauden suurin sademäärä oli puolestaan Enontekiön Näkkälässä mitattu 80,1 mm. Auringonpaistetta havaittiin syyskuussa eniten Turussa, missä aurinko paistoi noin 164 tuntia, mikä vastaa pitkän ajan keskiarvoa. Pääsääntöisesti auringonpaistetunteja kertyi kuitenkin jonkin verran tavanomaista vähemmän. Esimerkiksi Kouvolassa ja Seinäjoella aurinko paistoi kolmanneksen tavanomaista vähemmän.

Perämeren itäpuolella satoi varhainen ensilumi

Pohjoisesta purkautui kylmää ilmaa Suomeen heti syyskuun alussa, ja 5.9. vastaisena yönä lämpötila laski Etelä-Suomea myöten lähelle nollaa tai pakkasen puolelle. Syyskuun toisella viikolla lännestä virtasi lämpimämpää ilmaa etenkin maan eteläosiin. Ahvenanmaalla Jomalassa mitattiin 9.9. kuukauden ylin lämpötila 22,8 °C. Myös Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla mitattiin samana päivänä yleisesti yli 20 asteen lämpötiloja.

Viikonloppuna 11.–12.9. Pohjois-Suomen yllä oli heikko korkeapaine, jonka vaikutuksesta siellä oli aurinkoista, mutta öisin kylmää. Etelä-Suomeen virtasi samaan aikaan lounaasta hyvin kosteaa ilmaa, ja päivisinkin oli ajoittain utuista, mikä on harvinaista näin varhain syksyllä. Syyskuun 12. ja 13. päivien aikana matalapaineen keskus liikkui Suomen yli itään. Tällöin Koillismaalla ja Sallan seudulla satoi parissa päivässä 40–60 mm vettä. Matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta alkoi jälleen purkautua viileää ilmaa. Luoteistuuli oli 13.9. puuskaista ja Oulun Vihreäsaaressa se yltyi illalla hetken ajaksi myrskylukemiin.

Sallan Värriötunturilla havaittiin syksyn ensilumi aamulla 14.9. Päivän aikana märkää lunta satoi runsaasti osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Peräpohjolaa, ja Torniossa lunta oli vielä seuraavana aamuna 5 cm maassa. Näin varhainen lumentulo on hyvin poikkeuksellista Perämeren rannikon tuntumassa.

Syyskuun puolivälissä Suomen ylle vahvistui korkeapaineen alue. Koillisesta virtasi samalla viileää ilmaa, ja viikon ajan vallitsi kolea sekä enimmäkseen pilvipoutainen sää. Selkeinä öinä oli pakkasta.

Poutajakson jälkeen Lounais-Suomessa satoi 23.9. runsaasti ja Hangon edustalla myrskysi. Syyskuun viimeisellä viikolla korkeapaine vahvistui uudestaan Suomen ylle. Lännen puolelta virtasi samaan aikaan lämmintä ilmaa etenkin Lappiin. Utsjoen Kevolla mitattiin 27.9. peräti 18,2 °C ja vielä seuraavana päivänä Nuorgamissa 17,5 °C. Nämä ovat havaintohistorian ylimpiä lämpötiloja päälaen Lapissa näin myöhään syksyllä.

Syyskuu lukuina

+22,8 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Jomala, Jomalaby, 9.9.

-6,7 °C – Kuukauden alin lämpötila, Ylivieska lentokenttä, 22.9.

80,1 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Enontekiö, Näkkälä

5,1 mm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Tornio, Torppi, 15.9.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Hannu Manninen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-09-01