Elokuussa kuuma ja kuiva sää vaihtui huomattavasti viileämmäksi ja suurimmassa osassa maata tavanomaista sateisemmaksi, minkä johdosta myös vesivarastot täydentyivät ja useat joet nousivat tulvakorkeuksiin. Joillakin paikkakunnilla mitattiin myös uusia sade-ennätyksiä. Samaan aikaan Etelä-Euroopassa Välimeren ympäristössä kärvisteltiin ennätyshelteiden kourissa. Suomen kesän 2021 keskilämpötila oli viileästä elokuusta huolimatta vuoden 1972 kesän kanssa toiseksi korkein.

Tämänkertaisessa Ilmastokatsauksessa kerromme tarkemmin elokuun ja koko kesän 2021 säästä.

Oikaisuja: Ilmastokatsaus-lehden heinäkuun 2021 numeron sivulla 12 Itämeren pintalämpötilakartat olivat alun perin virheelliset. Myös sivun 18 kuukausitaulukossa oli virheitä hellepäivien lukumäärissä. Julkaisimme heinäkuun digilehdestä uuden version, jossa tiedot on korjattu. Samalla täsmensimme tietoa Kalajoen metsäpalon pinta-alasta lehden sivulla 11.

Kesän hellepäivätilastoista löytyi elokuun 2021 Ilmastokatsaus-lehden julkaisun jälkeen virheitä. Julkaisimme elokuun digilehdestä uuden version, jossa kesän säätä käsittelevään artikkeliin on sivulla 10 korjattu oikeat tiedot. Samalla päivitimme artikkelissa esitetyn arvion Paula-rajuilman aiheuttamista metsätuhoista uusimpien tietojen perusteella.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Pixabay, Luidmila Kot

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-08-00