Maaliskuu oli leuto kuukausi etenkin Länsi-Suomessa. Maaliskuun toisella viikolla Suomessa oli vielä kovia pakkasia, mutta loppukuusta kevät otti niskalenkin talvesta, ja kuukaudesta muodostui lopulta tavanomaista leudompi. Maaliskuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 0–3 astetta vertailukauden 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Tässä Ilmastokatsaus-numerossa kerromme myös miten Suomen muuttuva ilmasto vaikuttaa meillä pesiviin lintulajeihin ja kuinka ilmastonmuutos vaikeuttaa etenkin erikoistuvien lintulajien sopeutumista. Kerromme myös merentutkimusalus Arandasta, jonka tutkimusmatkoilla seurataan Itämeren tilaa ja tutkitaan Itämeren fysikaalisia ominaisuuksia, mm. lämpötilaa, suolaisuutta ja happipitoisuutta.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-03-00