Elokuussa oli kauniin aurinkoisia loppukesän päiviä ja korkeapainevoittoinen sää vallitsi pitkään. Elokuu oli vähän tavanomaista lämpimämpi ja kuukauden aikana satoi tavanomaista vähemmän lähes koko maassa.

Tässä Ilmastokatsauksen numerossa syvennytään yläpilviin kuuluvan cirruspilven syntymekanismeihin. Tämä pilvityyppi koostuu jääkiteistä, joita voi syntyä usealla eri tavalla. Kerromme myös miksi cirruspilvet ovat ilmastomallinnuksen kannalta hankala pilvityyppi.

Kuluneen kesän tilastoista selviää, että heinäkuu oli tänä vuonna osassa maata kesän kolein kuukausi, vaikka yleensä heinäkuu on kesän lämpimin kuukausi. Menneen kesän sää suosi kuitenkin monien luonnonmarjojen sadon onnistumista, etenkin mustikka ja suomuurain tuottivat runsaan sadon.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Tiina Ervasti

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2020-08-00