Toukokuun keskilämpötila oli lähes koko maassa tavanomaista alhaisempi. Kuukauden keskimmäisellä kolmanneksella oli takatalvisen koleaa, mutta loppukuusta sää lämpeni ja Lapin paksut hanget sulivat vauhdilla saaden joet tulvimaan.

Toukokuu oli suurimmassa osassa maata 1–2 astetta tavanomaista viileämpi. Osassa Lappia sekä Suomenlahden rannikolla kuukauden keskilämpötila oli kuitenkin hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Viileiden säiden vastapainoksi aurinko paistoi toukokuussa jonkin verran keskimääräistä enemmän. Kuukausi oli suurimmassa osassa maata myös tavallista vähäsateisempi. Lähinnä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, osassa Savoa sekä päälaen Lapissa satoi paikoin tavanomaista enemmän. Keski-Lapissa toukokuun sademäärä jäi paikoin reilusti alle puoleen normaalista. Kuukauden suurin sademäärä oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattu 61,4 mm ja pienin Pellon kirkonkylässä mitattu 8,3 mm.

Alkukuu oli viileänpuoleinen

Vappu oli melko viileä ja vappuyönä mitattiin kylmiä lämpötiloja ympäri maata. Koillismaalla sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa pakkasta oli yöllä kymmenkunta astetta ja Etelä-Suomessakin mitattiin Pyhtään lentokentällä -7,1 °C. Sallan Naruskassa mitattu -12,6 °C oli koko kuukauden alin lämpötila Suomessa.

Jo seuraavana päivänä virtasi etelästä lämmintä ilmaa Etelä- ja Itä-Suomeen ja lämpötila kohosi paikoin yli 15 asteeseen. Kaiken kaikkiaan sää oli toukokuun alussa vaihtelevaa, mutta enimmäkseen kuitenkin viileänpuoleista. Lämpimimpinä päivinä maan etelä- ja keskiosissa lämpötila nousi yli 15 asteeseen, mutta Lapissa pysyttiin 10 asteen alapuolella.

Äitienpäivän jälkeen alkoi kylmä sääjakso

Äitienpäivänä 10.5. Etelä-Suomessa oli tuulista, mutta aurinkoista ja melko lämmintä, kun taas Pohjanmaalle ja Lappiin levisi lännestä sateita ja viileää ilmaa. Seuraavan vuorokauden kuluessa Suomen yli itään liikkui kylmä rintama ja sää kylmeni rajusti. Itä-Suomessa lämpötila ehti vielä 11.5. kohota ennen rintaman ylitystä 16–18 asteen vaiheille, kunnes iltapäivän aikana lämpötila putosi nopeasti lähelle nollaa.

Rintaman ylityksen yhteydessä lunta satoi aivan eteläisintä Suomea myöten. Pohjanmaalla ja Satakunnassa lunta oli muutama sentti maassa aamulla 11.5. ja seuraavana aamuna lunta oli Uudenmaan pohjoisosista Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen ulottuvalla alueella, Sysmän Joutsjärvellä peräti 15 cm.

Hyvin kolea ja raekuurojen sävyttämä sää jatkui yli viikon ajan. Vielä 15.5. aamulla märkää lunta satoi sakeasti Etelä-Suomessakin. Öisin oli usein pakkasta tai ankaraa hallaa.

Toukokuun lopulla koettiin ensimmäiset kesäiset päivät

Toukokuun 20. päivän jälkeen sää alkoi lämmetä ja terminen kesä alkoi suuressa osassa maata 23.5. mennessä. 23. päivänä mitattiin myös vuoden ensimmäiset yli 20 asteen lämpötilat. Monin paikoin toukokuun lämpimin päivä oli 26.5., jolloin Porvoon Harabackassa mitattiin kuukauden ylin lämpötila, 24,5 °C. Tornionlaaksossa oli melkein yhtä lämmintä kuukauden viimeisenä päivänä, kun Ylitorniossa ja Pellossa mitattiin vähän yli 24 °C. Vielä toukokuun puolivälissä Lapissa oli paikoin metrin verran lunta. Loppukuun lämpiminä päivinä lumet sulivat vauhdilla nostaen vedenpinnat Lapin joissa tulvakorkeuksiin. Enimmäkseen lumet sulivat kuukauden loppuun mennessä, mutta muutamilla asemilla oli vielä toukokuun päättyessä yli 40 cm lunta. Viimeksi toukokuu päättyi Lapissa lumisempana vuonna 2017.

Toukokuu lukuina:

+24,5 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Porvoo, Harabacka, 26.5.

-12,6 °C – Kuukauden alin lämpötila, Salla, Naruska, 1.5.

61,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Vantaa, Helsinki-Vantaan lentoasema

1–2 °C – Toukokuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta tavanomaista viileämpi

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Hadassa Hovestadt