Joulukuu oli viitisen astetta keskimääräistä lämpimämpi. Suurimmassa osassa maata joulukuu oli myös tavanomaista sateisempi ja Lapissa oli paikoin ennätyksellisen paljon lunta, kun taas etelässä oli enimmäkseen lumetonta.

Joulukuussa Suomen säätä hallitsivat pääosin lauhat lännen ja etelän puoleiset ilmavirtaukset ja kuukauden keskilämpötila oli noin 3–6 astetta jakson 1981–2010 keskiarvoa korkeampi. Tavanomaista kylmempi joulukuu Suomessa on ollut viimeksi vuonna 2012, jonka jälkeen on koettu jo seitsemän lauhaa joulukuuta peräkkäin.

Kylmiä säitä joulukuussa oli vain muutamina yksittäisinä päivinä. Kuukauden alussa oli koko maassa heikkoa pakkasta, mutta 4. päivänä Atlantilta levisi hyvin lauhaa ilmaa Suomeen ja erityisesti Etelä-Suomessa sää jatkui erittäin lauhana itsenäisyyspäivän yli. Lounaissaaristossa Paraisten Fagerholmissa mitattiin 4.12. kuukauden ylin lämpötila, 8,4 °C.

Pohjois-Lapissa pakkanen pääsi tyynessä säässä nopeasti kiristymään taivaan seljetessä 9.12. ja Utsjoen Kevojärvellä mitattiin tällöin kuukauden alin lämpötila, -35,4 °C. Joulukuun 11. päivän vastainen yö oli laajalti melko kylmä, mutta tämän jälkeen sää lauhtui jälleen selvästi Lappia myöten.

Joulukuun puolivälissä sään vaihtelu oli vähäistä. Taivas pysyi pilvessä päivästä toiseen eikä lämpötilakaan juuri vaihdellut, vaan pysytteli Etelä-Suomessa muutamia asteita plussan puolella, kun taas Pohjois-Suomessa oli enimmäkseen heikkoa pakkasta. Maan keskiosissa lämpötila vaihteli kahden viikon ajan vain reilun parin asteen haarukassa nollan tuntumassa. Vuorokauden sisäinen lämpötilan vaihtelu oli useina päivinä vain muutamia asteen kymmenesosia.

Vaihtelun tuntua säähän toi Etelä-Suomen yli itään 18.12. liikkunut matalan keskus, joka toi mukanaan runsaita sateita ja eteläisille merialueille kovia tuulia. Maan keskiosissa sade tuli raskaana märkänä lumena, jonka painosta voimalinjoille kaatuneet puut aiheuttivat paljon sähkökatkoksia.

Jouluna oli edelleen lauhaa, mutta pyhien jälkeen pohjoisesta virtasi kylmää ilmaa. Kylmeneminen jäi kuitenkin hyvin lyhytaikaiseksi, sillä jo 29.12. lännestä virtasi uudestaan hyvin lauhaa ilmaa ja seuraavana päivänä Ahvenanmaalla oli 8 astetta ja Oulussa 5 astetta lämmintä.

Sateinen joulukuu vankisti pohjoisen hankia

Suurimmassa osassa maata joulukuu oli tavanomaista sateisempi. Etelä-Suomessa satoi yleisesti puolitoistakertaisesti normaaliin verrattuna ja muutamin paikoin kuukauden sademäärä ylitti 100 mm:n rajan. Joulukuun suurin sademäärä oli Virolahden Koivuniemessä mitattu 116,8 mm. Suurin vuorokausisademäärä oli 27,0 mm ja se mitattiin Sysmän Joutsjärvellä 18.12.

Pohjanmaan maakunnissa joulukuun sademäärä oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai jonkin verran tavanomaista pienempi. Normaaliin verrattuna joulukuu oli sateisin Keski-Lapissa, missä kuukauden sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvot yli kaksinkertaisesti, paikoin jopa kolminkertaisesti.

Muutamilla Itä- ja Keski-Lapin havaintoasemilla saavutettiin havaintohistorian suurimmat asemakohtaiset joulukuun sademäärät. Esimerkiksi yli 50 vuotta sadetta mitanneiden Sodankylän Vuotson 98,7 mm ja Lokan 79,0 mm olivat uusia ennätyksiä.

Pohjoisessa runsaat sateet vankistivat lumipeitettä ja esimerkiksi Sodankylässä lunta oli jouluna enemmän kuin kertaakaan yli 100 vuoteen. Jouluaattoaamun suurin lumensyvyys, 88 cm, mitattiin Sodankylän Vuotsossa. Tämä oli myös suurin koko kuukautena aamun viralliseen havaintoaikaan Suomessa mitattu lumensyvyys. Vaikka Sodankylän alueella joulu oli ennätyksellisen runsasluminen, on Käsivarren Lapissa koettu vielä lumisempia jouluja. Vuonna 1975 Kilpisjärvellä oli tapaninpäivänä lunta peräti 124 cm.

Joulukuu lukuina

+8,4 °C Kuukauden ylin lämpötila, Parainen, Fagerholm, 4.12.

-35,4 °C Kuukauden alin lämpötila, Utsjoki, Kevojärvi, 9.12.

116,8 mm Kuukauden suurin sademäärä, Virolahti, Koivuniemi.

88 cm Kuukauden suurin lumensyvyys, Sodankylä, Vuotso, 24.12.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti