Kesäkuu oli selvästi tavanomaista lämpimämpi maan etelä- ja itäosissa. Etelä-Suomessa kesäkuu oli myös hyvin vähäsateinen. Maan pohjoisosissa satoi runsaammin ja keskilämpötilakin oli siellä lähempänä normaaliarvoja.

Kesäkuun keskilämpötila oli Etelä- ja Itä-Suomessa noin 2–3 astetta vertailukauden 1981–2010 keskimääräisiä arvoja korkeampi. Osassa Etelä-Suomea näin lämmin kesäkuu toistuu tilastojen mukaan harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Viimeksi suunnilleen yhtä lämmin tai vähän lämpimämpi kesäkuu koettiin vuonna 2013.

Pohjanmaan maakunnissa kesäkuu oli noin 1–2 astetta ja vielä Lapin eteläosissa asteen verran normaalia lämpimämpi. Sen sijaan päälaen Lapissa kesäkuu oli jopa vähän normaalia viileämpi. Utsjoella lämpötila ei kohonnut koko kuukautena kertaakaan edes 20 asteeseen.

Maan eteläosassa satoi kesäkuussa enimmäkseen alle puolet normaalista. Maan kaakkoisosassa sekä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa satoi kesäkuussa vain noin 10–20 mm. Myös maan keskivaiheilla kesäkuu oli melko vähäsateinen, mutta paikalliset erot sademäärissä olivat suuria. Maan etelä- ja keskiosissa kesäkuu oli myös tavanomaista aurinkoisempi.

Oulun ja Kajaanin pohjoispuolisilla alueilla kesäkuun sademäärä sen sijaan oli enimmäkseen keskimääräistä suurempi vaihdellen noin 50 ja 100 mm:n välillä. Sodankylän Vuotsossa satoi peräti 121,8 mm, joka oli kuukauden suurin sademäärä Suomessa.

Ukkosia esiintyi kesäkuussa ympäri Suomea lukuun ottamatta maan kaakkois- ja lounaisosien kuivimpia seutuja. Kuukauden aikana paikannettiin hieman yli 50 000 maasalamaa, mikä on suurin kesäkuun maasalamamäärä sitten vuoden 2013. Valtaosa salamoinnista esiintyi alkukuun helleaallon aikana 7.–9.6. sekä juhannusaattona 21.6. Lisäksi aivan Suomen eteläpuolella Itämerellä ja Baltiassa salamoi erittäin runsaasti 13.6.

Ukkoskuuroihin liittyi myös paikallisia rankkasateita. Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla rankkasadetulva katkoi teitä 8.–9.6. Suurimmat sademittareihin osuneet saderyöpyt saatiin Sallan Kelloselässä 9.6, kun vuorokauden aikana satoi 65,7 mm sekä Joensuun Linnunlahdessa, missä satoi juhannusaaton iltana 21.6. 58,3 mm.

Helteet ja viileämmät sääjaksot vuorottelivat

Aivan kesäkuun alkupäivät olivat melko viileitä ja epävakaisia, mutta kuukauden 4. päivänä etelästä alkoi virrata Suomeen lämmintä ilmaa. Kesäkuun 6.–8. päivinä lämpötilat olivat erittäin korkeita. Päivisin laajoilla alueilla oli noin 30 astetta lämmintä, eikä lämpötila öisinkään monin paikoin laskenut paljoa alle 20 asteen. Kruunupyyssä ja Oulunsalossa 7.6. mitattu 32,3 °C oli kesäkuun ylin lämpötila Suomessa.

Ainoastaan aivan pohjoisimpaan Lappiin helteet eivät yltäneet ja rintamavyöhyke halkoi päälaen Lappia 7.–8.6. Inarijärven ympäristössä oli tällöin 28–29 astetta lämmintä, mutta Utsjoella vain vähän yli 10 astetta.

Sää alkoi viilentyä lännestä alkaen 9.6. Lapissa oli erityisen koleaa 11.6. ja seuraavana yönä Suomenselän alueella oli pakkasta ja ankaraa hallaa. Kesäkuun alin lämpötila, -4,5 °C, mitattiin Kilpisjärven Saana-tunturilla 11.6.

Hellelukemia mitattiin uudemman kerran maan etelä- ja keskiosissa 16.6. ja 21.6. välillä. Tämän jakson ylimmäksi lämpötilaksi jäi Utin lentoasemalla juhannusaattona 21.6. mitattu 28,7 °C.

Sää viileni juhannusviikonlopun aikana, ja kesäkuun viimeisellä viikolla Suomessa vallitsi enimmäkseen viileähkö lännen ja luoteen välinen ilmavirtaus. Etelä-Suomessa päivälämpötilat olivat yhä 20 asteen vaiheilla, mutta pohjoisessa oli selvästi viileämpää.

Maan etelä- ja itäosissa oli kesäkuussa monin paikoin 5–10 hellepäivää, kun keskimäärin helleraja ylittyy kesäkuussa vain kolmena tai neljänä päivänä. Myös Pohjanmaalla oli 3–6 hellepäivää.

Teksti: Ilari Lehtonen

Kuva: Hadassa Hovestadt