Toukokuussa satoi lähes koko maassa tavanomaista enemmän. Kuukauden keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta toukokuun aikana koettiin sekä harvinaisen kylmiä että lämpimiä päiviä.

Toukokuun keskilämpötila oli koko maassa hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Ainoastaan merialueilla kuukausi oli enimmillään reilun asteen verran normaalia lämpimämpi. Lämpötilan vaihtelut toukokuun aikana olivat kuitenkin suuria. Heti vapun jälkeen koettiin erityisen kylmä sääjakso, kun taas toukokuun 20. päivän tienoilla oli etenkin maan lounaisosissa useina päivinä helteisen lämmintä. Muun muassa Turussa, Salossa ja Kokemäellä helleraja ylittyi tällöin neljänä päivänä.
Toukokuussa satoi tavanomaista enemmän lähes koko maassa.

Sateisimmilla alueilla maan itä- ja keskiosissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa satoi paikoin yli kaksinkertaisesti pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna. Vähiten satoi lounaisrannikolla, missä mainittavia sateita ei saatu ennen kuin vasta toukokuun viimeisellä kolmanneksella. Sielläkin loppukuun sateet riittivät kuitenkin nostamaan toukokuun sadekertymät tavanomaiselle tasolle.

Muualla sateita saatiin tasaisemmin pitkin kuukautta ja esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla satoi toukokuussa 16 päivänä vähintään 1 mm verran, mikä oli suurin toukokuun sadepäivien lukumäärä siellä 1950-luvulta lukien.

Toukokuu oli myös tavanomaista pilvisempi etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Utsjoen Kevolla kirjattiin pienin toukokuun auringonpaistetuntien määrä vuodesta 1971 lukien, 104,4 tuntia.

Toukokuun sää vaihteli lumisateista helteisiin

Vapunpäivä oli maan etelä- ja itäosissa vielä varsin lämmin, mutta pohjoisesta oli jo leviämässä kylmää ilmaa ja 2.–4.5. sää oli koko maassa vuodenaikaan nähden hyvin kylmä. Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjanmaan maakunnissa päivän ylinkin lämpötila jäi 3.5. pakkasen puolelle. Samaan aikaan navakassa pohjoistuulessa tuiskutti lujasti lunta, jota kertyi maan keskiosissa maahan yleisesti 10–20 cm, Pohjois-Karjalan ja Kainuun rajaseudulla jopa lähemmäs 30 cm. Toukokuu sai siten todella takatalvisen alun.

Toukokuun toisella viikolla hyvin lämmintä ilmaa nousi Venäjällä pohjoiseen, mutta Suomi jäi lännessä olevan viileämmän ilman alueelle. Aivan itäisimpään Suomeen lämpö kuitenkin ylsi hetkeksi ja 11.5. Ilomantsin Mekrijärvellä mitattiin 25,2 °C. Edellisenä iltana Itä-Suomen yli pohjoiseen liikkui lämpimän ilman etureunassa myös melko voimakkaita ukkosia.

Toukokuun kolmannella viikolla Brittein saarilla ollut korkeapaineen alue siirtyi Skandinaviaan ja edelleen maamme itäpuolelle Venäjälle. Meillä sää lämpeni ja oli aluksi korkeapaineen alla hyvin kuivaa. Vähitellen etelästä alkoi kuitenkin virrata kosteampaa sekä yhä lämpimämpää ilmaa ja 20.–22.5. kehittyi helteisessä säässä ukkoskuuroja. Kaikkiaan toukokuussa paikannettiin noin 7000 maasalamaa, mikä vastaa toukokuun keskimääräistä tasoa.

Sää viileni koillisesta alkaen 22.–23.5. Toukokuun viimeisellä viikolla laaja matalapaineiden alue pysytteli Pohjois-Euroopan yllä ja länsivirtauksessa liikkui useita sadealueita maamme yli itään.

Perämerellä toukokuu päättyi myrskyyn

Yksi matalan keskus liikkui toukokuun viimeisenä päivänä Skandinaviasta Lapin yli koilliseen. Etelän ja lännen välinen tuuli oli kovaa kaikilla merialueilla ja Perämerellä etelätuuli voimistui myrskyksi. Kovimmat tuulen nopeudet mitattiin Hailuodon Marjaniemessä, missä keskituulen nopeus oli voimakkaimmillaan 27,2 m/s ja kovimmaksi puuskaksi rekisteröitiin 33,6 m/s. Kesällä näin voimakkaat matalapainemyrskyt ovat meillä melko harvinaisia.

Teksti: Ilari Lehtonen

Kuva: Pixabay