Syyskuu jakautui kolmeen eri säätyyppiin

Syyskuun alussa Suomessa vallitsi korkeapaine, mutta kuukauden keskivaiheilla sää oli matalapaineiden vuoksi sateisempaa ja paikoin satoi runsaasti. Syyskuu oli maan itäosassa, Kainuussa sekä Koillismaalla tavanomaista sateisempi, kun taas maan länsiosassa sekä Lapissa oli tavanomaista kuivempaa.

Syyskuun suurin sademäärä 157,7 millimetriä mitattiin maan kaakkoisosassa Virolahdella. Näin paljon sataa noin kerran kymmenessä vuodessa. Kuivinta oli Enontekiön Näkkälässä, jossa satoi vain 17,6 millimetriä.

 

Syyskuun 2017 sadannan suhde tilastolliseen normaaliarvoon

 

Syyskuun keskilämpötila oli Lappia lukuun ottamatta lähellä tavanomaista

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli suuressa osassa Lappia noin asteen tavanomaista korkeampi, muualla maassa keskilämpötila oli lähellä tavanomaista. Suomessa on ollut viimeksi tavanomaista kylmempi syyskuu yhdeksän vuotta sitten.

Runsaasta pilvisyydestä johtuen päivälämpötilat jäivät monin paikoin tyypillisten arvojen alapuolelle, mutta yölämpötilat olivat puolestaan tavanomaista korkeampia. Kuukauden ylin lämpötila, 19,6 astetta, mitattiin Kaarinassa kuun 24. päivänä. Kuukauden alin lämpötila, -3,8 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa 6. syyskuuta.

 

Poikkeuksellisen vahva korkeapaine ja häiriöitä radioliikenteessä

Syyskuun viimeisellä viikolla Suomeen saapui venäjältä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen vahva korkeapaineen alue. Koko maassa havaittiin yli 1040 hPa:n ilmanpainelukemia, jota ei mm. Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Jyväskylän lentoasemalla sekä Sodankylä Tähtelän asemalla havaittu kertaakaan aiemmin 1960 luvun alusta lähtien. Esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla syyskuun korkein ilmanpainelukema SYNOP havaintoihin perustuen oli 1044,6 hPa. Tavanomaisesti syyskuun korkein ilmanpaine on noin 1030 hPa.

Vahva korkeapaine toi mukanaan myös sumut ja sumupilvet, joita esiintyi etenkin maan keskivaiheilla laajoilla alueilla. Korkeapaineeseen liittyi myös voimakas lämpötilainversio, jossa lämpötila kohosi voimakkaasti ylöspäin mentäessä. Myös ilman kosteudessa oli voimakkaita pystysuuntaisia eroja. Nämä olosuhteet vaikuttivat radioaaltojen etenemiseen niin, että syyskuun viimeisellä viikolla radioliikenteessä esiintyi osassa maata ajoittain häiriöitä.

Voimakkaat pystysuuntaiset erot lämpötila- ja kosteusolosuhteissa aiheuttivat poikkeamia myös säätutkien käyttämien mikroaaltojen etenemiseen. Monin paikoin esiintyi maanpinnan aiheuttamia tutkakaikuja. Säätutkan lähettämä mikroaaltoimpulssi voi em. olosuhteissa taipua ilmakehässä alaspäin ja törmätä lopulta maanpintaan, mistä tutkasäde heijastuu takaisin tutkalle aiheuttaen nk. maakaiun.

Voimakkaan lämpötilainversion aiheuttamaa ”maakaikua” Kuopion säätutkan näkemänä, varhain aamulla 25.9.2017

 

Syyskuu oli lähes koko maassa selvästi tavanomaista pilvisempi

Runsaasta pilvisyydestä ja sumuista johtuen aurinko paistoi lähes koko maassa selvästi tavanomaista vähemmän. Ainoastaan Pohjois-Lapissa auringonpaistetuntien määrä kohosi yli pitkän ajan keskiarvon.

Syyskuun viimeisellä viikolla maan etelä- ja keskiosassa esiintyi laajalti sumuja useana päivänä peräkkäin. Eniten sumuja esiintyi aamuisin, mutta maan keskivaiheilla sumu kesti paikoin useamman vuorokauden. Suunnilleen yhtä laaja-alaisia ja peräkkäisinä päivinä esiintyneitä sumuja on aiemmin esiintynyt syyskuussa mm. vuosina 2014 ja 1989.

 

Sumua havainneiden säähavaintoasemien osuus kaikista säähavaintoasemista maan etelä- ja keskiosassa (%) syyskuussa vuosina 1961 – 2017

 

Meteorologin muistiinpanoja syykuulta 2017

  • 1.9. Matalapaineen keskus liikkui Koillismaalle ja laaja sadealue ylsi Pohjois-Pohjanmaalta Itä-Lappiin. Lounaassa pilvipeite repeili ja sää oli vuodenaikaan nähden melko lämmin.
  • 3.-5.9. Korkeapaine vahvistui vähitellen. Sää poutaantui ja pilvipeite hälveni laajalti. Lämpötila kohosi myös lapissa yli 15 asteet. 5.9. korkein lämpötila 18.1 astetta mitattiin Kevolla.
  • 14.-16.9. Uusi matalapaineen osakeskus liikkui Suomen yli koilliseen. Sadetta esiintyi lähes koko maassa ja ajoittain sade- ja ukkoskuuroissa sade oli melko rankkaa. Pilvisyys oli niin ikään runsasta ja päivälämpötilat jäivät maan etelä- ja keskiosassa 10..15 asteen välillä ja Lapissa pääosin 5..10 asteen välille. Pohjois-Lapissa sade tuli ajoittain lumena ja maa oli hetken aikaa valkoisena.
  • 17.-18.9. Sää muuttui hieman poutaisempaan suuntaan ja aurinko näyttäytyi etenkin etelässä. Lämpötila kohosi hieman yli 10 asteen maan etelä- ja keskiosassa, mutta Lapissa jäätiin sen alle.
  • 19. -20.9. Pilvinen sää jatkui ja hajanaisia sateita liikkui eri puolilla maata, vain Lapissa oli pääosin poutaa. Sää oli melko tuulista maan itäosassa. Lämpötila jäi lähes koko maassa alle +10 asteen.
  • 21.- 22.9. Etelän ja kaakon suunnalta alkoi virrata Suomeen lämpimämpää ilmaa. Jälkimmäisenä päivänä sateita esiintyi lähinnä maan etelä- ja itäosassa. Etelärannikon läheisyydessä sateisiin liittyi myös ukkosta.
  • 23.-25.9. Maahamme vahvistuu Venäjältä vahva korkeapaine. Sää on maan etelä- ja keskiosassa laajalti selkeää ja päivälämpötilat paikoin lähellä 20 astetta (Kaarina 24.pvä 19,6 astetta). Pohjoisessa on sumua tai sumupilveä.
  • 26.-29.9. Suomessa on hyvin vahva korkeapaine. Laajalti on kuitenkin sumua tai sumupilveä.

Syyskuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.