Elokuun keskilämpötila oli melko tavanomainen lähes koko maassa. Tämän selittää paikoin harvinaisen pilviset olosuhteet, jotka pitivät päivälämpötilat alhaisina, mutta toisaalta yölämpötilat korkeina. Elokuun sademäärä oli suuressa osassa maata vähän tavanomaista suurempi. Eniten sadetta kertyi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan tienoilla, jossa elokuun sademäärä oli paikoin harvinaisen suuri eli toistuu noin kerran 10 vuodessa.

Sademäärä prosentteina jaksosta 1981-2010.

 

 • 1.8. Maan pohjoisosassa oli säärintama, jonka yhteydessä saatiin jatkuvampaa sadetta sekä sade- ja ukkoskuuroja. Sadekuuroja tuli paikoitellen myös maan eteläosassa, mutta maan keskiosassa oli pääasiassa poutaa. Lämpötila oli 20 ja 25 asteen välillä, Lapissa kuitenkin 15 ja 20 asteen välilllä.
 • 2.8. Etelästä saapui sadealue, joka liikkui maamme yli koilliseen. Jatkuvaa sadetta esiintyi maan etelä- ja keskiosassa ja sadealueen jälkeen muodostui myös sadekuuroja. Eniten satoi Kauhajoella, missä sademäärä oli 33 mm. Lämpötilat jäivät sateessa alle 20 asteeseen, mutta selkeämmillä alueilla päästiin yli 20 asteen.
 • 3.8. Sää oli lämmintä ja epävakaista. Sade- ja ukkosuuroja saatiin monin paikoin. Lämpötila vaihteli pääasiassa 20 ja 25 asteen välillä.
 • 4.-6.8. Lounaasta saapui matalapaine, joka liikkui hitaasti maan etelä- ja keskiosan yli itään. Matalapaineen yhteydessä saatiin maan etelä- ja keskiosassa aluksi jatkuvaa sadetta, ja myöhemmin sade- ja paikoin myös ukkoskuuroja. Sateet olivat monin paikoin runsaita. Eniten satoi sunnuntaina 6. elokuuta, jolloin Kouvolassa vuorokauden sademäärä oli 45,7 mm. Elokuun ensimmäisen kuuden päivän sadesumma oli paikoin suurempi tai yhtäsuuri kuin koko kuukauden sademäärä tavalllisesti. Eniten oli tähän mennessä satanut Hämeenlinnassa, missä kuuden vuorokauden sadesumma oli 99,6 mm.
 • 7.8. Matalapaine väistyi hiljalleen Suomen itäpuolelle. Sadekuuroja saatiin vielä paikoin maan eteläosassa, mutta muualla oli pääosin poutaa. Päivä oli viileä; maan eteläosassa lämpötila oli 15 ja 20 asteen välillä, maan keski- ja pohjoisosassa 15 asteen tuntumassa ja Lapissa paikoin vain 10 asteen tietämillä.
 • 8.-11.8. Lounaasta virtasi meille lämpimämpää ilmaa. Lähinnä maan pohjoispuoliskolla tuli paikoin sade- ja ukkoskuuroja. Poutaisinta oli maan kaakkoisosassa. Lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa yleisesti yli +20 asteen, Lapissa oli viileämpää.
 • 12.8. Maan eteläosaan virtasi etelästä erittäin lämmintä ilmamassaa ja iltapäivän sekä illan aikana maan eteläosassa koettiin kesän voimakkain rajuilma. Kovimmat havaitut puuskat olivat noin 30 m/s ja maasalamoiden määrä Suomessa ylti noin 6300 kappaleeseen. Maan pohjoisosassa oli poutaista, Lapissa tuli joitakin sadekuuroja.
 • 13.8. Suuressa osassa maata sää oli epävakaista, voimakkaimmat ukkoset heikkenivät edellispäivästä. Sadekuuroja tuli monin paikoin, illalla sää alkoi poutaantumaan ja selkenemään lännestä alkaen. Lämpötila oli enimmäkseen 15 ja 20 asteen välillä.
 • 14.-15.8. Maan eteläpuolelta kurottui maahamme korkean selänne ja sää oli enimmäkseen poutaista ja paikoin selkeää. Ainoastaan Lapissa tuli joitakin sadekuuroja. Lämpötila 15 ja 20 asteen välillä, etelässä laajalti yli 20 astetta.
 • 16.-18.8. Suomen kaakkoispuolelle vahvistui korkeapaine ja maahamme alkoi virrata etelästä lämpimämpää ilmaa. Päivälämpötilat kohosivat suuressa osassa maata hieman 20 asteen yläpuolelle. Paikoin tuli sadekuuroja.
 • 18.-19.8. Lounaasta saapui matalapaineen kylmä rintama, joka liikkui maamme yli koilliseen. Paikoin melko reippaita sade- ja ukkoskuuroja, mutta ei läheskään Kiiran veroisia. Voimmakkaimmat sade- ja ukkoskuurot jäivät maamme etelä- ja kaakkoispuolelle. Kaakossa lähenneltiin hellelukemia.
 • 20.- 23.8. Suomi kuului matalapaineen ja viileän polaari-ilmamassan vaikutuspiiriin. Suomen itäpuolella oli ilmamassaraja ja hyvin lämmintä ilmamassaa. Sade- ja ukkoskuuroja esiintyi paikoin, ja idässä sade oli paikoin jatkuvampaa. Lappiin virtasi Jäämereltä viileämpää ilmaa, jolloin päivälämpötilat jäivät paikoin alle 10 asteen.
 • 24-27.8. Suomi kuului edelleen viileän Polaari-ilmamassa piiriin. Sadekuuroja esiintyi edelleen yleisesti. Lapissa oli hyvin koleaa, lämpötila laski 26. päivän vastaisena yönä paikoin pakkasen puolelle. Kylmintä oli Sodankylän Lokassa, jossa yön alin -1 astetta.
 • 28.-31.8. Suomen eteläpuolelle ja osin myös maan eteläisimpään osaan saapui etelästä lämmintä ilmamassaa, johon liittynyt rintamavyöhyke vaikutti Suomen säähän kuukauden viimeisten päivien ajan. Yöt olivat lämpimiä ja myös päivisin lämpötila oli ajoittain runsaasta pilvisyydestä huolimatta lähellä 20 astetta. Säärintama aiheutti useana päivänä melko suuria sademääriä maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Elokuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Anneli Nordlund