Etelä-Suomessa siirryttiin harvinaisen aikaisen ja pitkän kevään jälkeen termiseen kesään tavanomaiseen aikaan toukokuun puolivälissä. Toukokuun alussa Itä-Lapissa ja Koillismaalla satoi vielä runsaasti uutta lunta.
Vaikka toukokuun alkupuolella oli useita koleita päiviä, ja Pohjois-Suomessa kuukauden alku oli suorastaan takatalvinen, ei toukokuun aikana ollut mitenkään epätavallisen koleita, joskaan ei lämpimiäkään sääjaksoja. Kaiken kaikkiaan toukokuu olikin sääoloiltaan melko tavanomainen. Kuukauden keskilämpötila oli Koillismaalla ja Lapissa sekä paikoin Suomenlahden rannikolla vähän pitkän ajan keskiarvoa korkeampi, kun taas muualla kuukausi oli vähän keskimääräistä viileämpi. Enimmillään Etelä- ja Länsi-Suomen sisämaassa sekä Ahvenanmaalla oli hiukan yli asteen verran keskimääräistä viileämpää, ja vastaavasti Inarin seudulla oli noin asteen verran keskimääräistä lämpimämpää.
Koko maan keskiarvoa tarkasteltaessa toukokuu oli 0,3 astetta jakson 1991–2020 keskiarvoa viileämpi. Edellinen keskimääräistä viileämpi kuukausi Suomessa oli ollut viime vuoden huhtikuu. Kuitenkin esimerkiksi Kuusamossa toukokuu oli jo 13:s peräkkäinen keskimääräistä lämpimämpi kuukausi.
Myös toukokuun sademäärä vaihteli maan eri osissa pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin. Sademäärässä esiintyi kuitenkin melko suurta alueellista vaihtelua. Sateisinta oli Kainuusta Itä-Lappiin ulottuvalla alueella, missä toukokuun sademäärä oli 60–80 mm. Myös Pohjois-Satakunnassa ja paikoin Karjalan maakunnissa satoi yli 60 mm, eli noin puolitoistakertaisesti tavanomaiseen toukokuun sademäärään verrattuna. Sitä vastoin Etelä-Savon länsiosissa, lounaissaaristossa ja monin paikoin muuallakin rannikkoalueilla sekä Länsi-Lapissa satoi keskimääräistä vähemmän. Kaikkein vähiten satoi Käsivarren Lapissa. Toukokuun suurin sademäärä, 81,0 mm, mitattiin Kuusamon Välikankaalla ja pienin sademäärä, 7,0 mm, Enontekiön Kaaresuvannossa.
Toukokuu oli kuitenkin jonkin verran keskimääräistä pilvisempi. Ukkoskausi ei vielä käynnistynyt kovinkaan aktiivisesti, sillä toukokuussa paikannettiin alle 900 maasalamaa. Merialueilla oli kuukauden aikana useita kovatuulisia päiviä, mutta ei yhtään myrskypäivää.
Pohjois-Suomessa toukokuu sai takatalvisen alun
Vappuyö oli kylmä, mutta päivällä lämpötila nousi suuressa osassa maata reiluun 10 asteeseen ja seuraavana päivänä Länsi-Suomessa yli 15 asteeseen. Tämän jälkeen pohjoisesta alkoi purkautua maahamme kylmää ilmaa. Itä-Lapissa ja Koillismaalla satoi kylmenemisen yhteydessä 20–30 senttiä lunta ja Kainuussakin 10–20 senttiä. Sallan Värriötunturilla uutta lunta satoi 3.5. peräti 45 senttiä vuorokaudessa.
Pitkän kevään jälkeen kesä alkoi tavanomaiseen aikaan
Kolea pohjoisvirtaus jatkui viikon ajan äitienpäivään asti, jonka jälkeen sää alkoi lämpenemään. Toukokuun 16.–20. päivinä lämpötila nousi maan etelä- ja keskiosissa ylimmillään reiluun 20 asteeseen. Samalla terminen kesä käynnistyi Etelä-Suomessa tavanomaiseen aikaan toukokuun puolivälissä.
Toukokuun 20. päivän jälkeen oli joitain koleita päiviä, ja Sallan seudulla satoi jälleen 20.–21.5. muutamia senttejä luntakin. Toukokuun viimeinen viikko oli kuitenkin jokseenkin kesäinen ja erityisesti Pohjois-Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Niinpä terminen kesä käynnistyi yleisesti pohjoisessakin. Toisin kuin useimpina vuosina, hellerajaa ei toukokuussa kuitenkaan vielä hätyytelty, vaan kuukauden ylimmäksi lämpötilaksi jäi Ilomantsin Pötsönvaarassa 25.5. mitattu tasan 23 astetta.
Yhtenäinen lumipeite katosi Pohjois-Lapistakin toukokuun loppupuolella, Kilpisjärven seutua lukuun ottamatta.
Toukokuu lukuina
+23,0 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Ilomantsi, Pötsönvaara, 25.5.
-10,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö lentoasema, 5.5.
45 cm – Sallan Värriötunturilla satoi 3.5. 45 cm lunta vuorokaudessa
-0,3 °C – Koko Suomen yli laskettu keskilämpötila oli toukokuussa 0,3 °C jakson 1991–2020 keskiarvoa alempi
Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Saara Korjonen
Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2025: Toukokuu kuljetti keväästä kesään. Ilmastokatsaus, 27(5), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2025-05-01