Tammikuun keskilämpötila jäi harvinaisen kylmän kuukauden ensimmäisen viikon myötä pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle, vaikka tammikuun aikana oli myös leutoja sääjaksoja.

Tammikuun keskilämpötila jäi enimmäkseen 2–5 °C normaalikauden 1991–2020 keskiarvojen alapuolelle. Eniten lämpötila poikkesi tavanomaisesta maan keskiosissa, missä poikkeama oli paikoin hieman yli viisi astetta. Lähimpänä tavanomaisia arvoja lämpötilat olivat puolestaan Pohjois-Lapin tuntureilla. Saana-tunturin laella sijaitsevalla sääasemalla tammikuu oli vain 0,6 °C pitkän ajan keskiarvoa kylmempi.

Tammikuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata lähellä tavanomaista tai jonkin verran pitkän ajan keskiarvoa pienempi. Lähinnä Kainuussa ja Pohjois-Lapissa sekä paikoin länsirannikon tuntumassa satoi hieman tavanomaista enemmän. Kuukauden suurin sademäärä, 66,9 mm, mitattiin Puolangan Kotilan havaintoasemalla ja pienin, 13,2 mm, Toholammin Laitalassa.

Tammikuun alussa ja puolivälissä oli kylmää

Tammikuun ensimmäinen viikko oli koko maassa erittäin kylmä. Maan keski- ja pohjoisosissa lämpötila laski monin paikoin alle -35 asteeseen ja Luoteis-Lapissa 4.–5.1. alle -40 asteeseen. Enontekiön lentoasemalla mitattiin 5.1. peräti -44,3 °C, joka on alin Suomessa havaittu lämpötila tammikuun 1999 jälkeen. Myös Kainuussa pakkasta oli enimmillään lähes 40 astetta, kun Kuhmon Kalliojoella mitattiin -39,4 °C ja Sotkamon Kuolaniemessä -39,3 °C. Etelä-Suomessa kylmintä oli vasta 7.1. vastaisena yönä, jolloin pakkasta oli yleisesti 20–30 astetta.

Sää alkoi lauhtua luoteesta alkaen 7.1., ja 9.–10.1. lämpötila nousi Itä-Lappia lukuun ottamatta plussan puolelle, Pohjanmaan rannikolla sekä Ahvenanmaalla jopa noin 5 asteeseen. Tämä lauha jakso jäi kuitenkin lyhyeksi, kun pohjoisesta alkoi virrata uudestaan kylmää ilmaa maahamme 11.1., ja sää pysyi kylmänä tammikuun 20. päivään asti.

Tammikuun puolivälin pakkasjakso ei ollut yleisesti ottaen yhtä ankara kuin kuukauden ensimmäisen viikon pakkasjakso. Eräin paikoin tammikuun alimmat lämpötilat mitattiin kuitenkin tämän jakson aikana. Jakson alimmat lämpötilat olivat Utsjoen Kevojärvellä 16.1. mitattu -38,2 °C ja Rovaniemen Apukassa 18.1. mitattu -38,1 °C.

Lumipeite oli tammikuussa tavanomaista paksumpi

Etelä-Suomen yli liikkui 17.–18.1. myös voimakas lumipyry. Eteläisessä Suomessa lunta pyrytti parikymmentä senttiä ja maan keskiosiinkin uutta lunta saatiin kymmenisen senttiä. Lounaisilla merialueilla esiintyi samalla myrskytuulia. Vielä runsaammin lunta satoi kuitenkin Utsjoen Nuorgamissa, jonne ajautui 17.1. sakeita lumisateita Jäämereltä, ja päivän aikana lunta satoi siellä peräti 28 cm.

Näiden lumisateiden jälkeen lumipeite oli lähes koko maassa ajankohdan keskiarvoa paksumpi. Tammikuun 20. päivän aamuna lunta oli maan etelä- ja länsiosissa lounaissaaristoa lukuun ottamatta noin 30–60 cm ja Itä-Suomessa yleisesti 50–75 cm.

Tammikuun loppu oli etenkin lapissa lauha ja tuulinen

Tammikuun viimeisellä kolmanneksella sää oli leutoa, ja kuukauden viimeisinä päivinä suojasää vallitsi koko maassa. Etenkin Koillis-Lapissa oli jopa harvinaisen leutoa.

Lapissa oli myös hyvin tuulista. Tuntureilla lounaistuulen nopeus oli 29.1. puuskissa kovimmillaan yli 30 m/s ja muualla Pohjois-Lapissa 20–25 m/s. Kilpisjärvellä pyrytti 29.1. myös 33 cm lunta ja 30.1. siellä mitattiin kuukauden suurin lumensyvyys, 101 cm. Etelä-Suomessa lumipeite sen sijaan painui loppukuun lauhoilla säillä kasaan.

Tammikuu lukuina

+5,7 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kemi I majakka, 10.1. ja Hammarland, Märket, 23.1.

-44,3 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö lentoasema, 5.1.

66,9 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Puolanka, Kotila

101 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Enontekiö, Kilpisjärvi, 30.1.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Tammikuu alkoi hyvin kylmänä ja päättyi leutona. Ilmastokatsaus, 26(1), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-01-01