Helmikuu oli tammikuun tavoin koko maassa useita asteita tavanomaista leudompi. Kuukauden aikana esiintyi myös kovia myrskytuulia niin meri- kuin tunturialueillakin.

Helmikuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan noin nollasta asteesta Keski-Lapin alimmillaan -10 asteeseen. Keskilämpötila oli yleisesti 2–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi, mutta Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa poikkeama oli noin 3–4 astetta. Kaikista suurin poikkeama, tasan 5 astetta, havaittiin Kilpisjärvellä.

Helmikuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata jonkin verran keskimääräistä pienempi. Tavanomaista runsaammin satoi Ahvenanmaalla sekä aivan pohjoisimmassa Lapissa, ja esimerkiksi Uudellamaalla ja Vaasan seudulla sademäärä oli pitkän ajan keskiarvojen tuntumassa. Vähäsateisinta oli Itä-Suomesta kohti Perämerta ulottuvalla vyöhykkeellä. Tällä alueella helmikuun sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta.

Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Enontekiön Kilpisjärvellä, missä kuukauden sademäärä oli 67,0 mm. Lähes puolet tästä sateesta kertyi 12.2., jolloin Kilpisjärvellä tuiskutti 36 cm lunta ja vuorokauden sademäärä oli vedeksi muutettuna 29,1 mm. Pyryn jäljiltä Kilpisjärvellä mitattiin aamulla 13.2. kuukauden suurin lumensyvyys, 101 cm.

Lounais-Suomessa oli helmikuun alkupuolella laajalti melko lailla lumetonta, mutta viikonloppuna 18.–19.2. osaan Etelä-Suomea pyrytti hiihtolomaviikon alkajaisiksi yli 20 cm lunta, ja lumipeite säilyi koko maassa kuukauden loppuun asti. Suurimmassa osassa maata lumipeite oli kuitenkin ajankohdan keskiarvoa ohuempi.

Myrskytuulia esiintyi merellä ja tuntureilla

Pohjois-Norjassa riehui 8.2. erittäin voimakas lounaismyrsky, ja 10.2. aamuun mennessä myrskytuulien alue liikkui kaikkien Suomen merialueiden yli kaakkoon. Perämerellä myrsky oli voimakkaimmillaan aamulla 9.2., jolloin Kemin Ajoksessa mitattiin keskituulen nopeudeksi 25,3 m/s. Voimakkain tuulilukema merialueilla havaittiin kuitenkin Kökarin Bogskärissä, missä lounaistuuli puhalsi 10.2. vastaisena yönä kovimmillaan 27,7 m/s. Puuskissa tuulen nopeus ylitti jopa 30 m/s. Vielä kovempia tuulia havaittiin Kilpisjärven Saana-tunturilla, jossa keskituulen nopeus oli 9.2. vastaisena yönä 31,0 m/s.

Tuntureilla myrskysi kovaa jälleen 12.–13.2., ja Bogskärissä tuuli yltyi myrskylukemiin viikonloppuna 18.–19.2. Helmikuun kovimmat tuulen nopeudet mitattiin kuitenkin Lapin tuntureilla luoteismyrskyssä 27.2. Muonion Laukukerolla keskituulen nopeus oli illansuussa peräti 40,6 m/s ja kovin havaittu tuulen puuska puhalsi 49,1 m/s. Edellisen kerran kovempia tuulen nopeuksia oli mitattu kuusi vuotta sitten 13.2.2017 niin ikään Laukukerolla. Lähelle myrskyrajaa tuuli yltyi 27.2. myös Inarijärvellä ja Kevon kanjonissa.

Föhntuuli lämmitti useaan otteeseen

Skandien vuoriston suojanpuolella puhalsi helmikuussa useaan otteeseen kuiva ja lämmin laskuvirtaus, föhntuuli. Ensimmäinen föhntilanne sattui Länsi- ja Pohjois-Lapissa 7.2., jolloin Kilpisjärvellä ja Utsjoen Kevojärvellä mitattiin 6,2 °C. Helmikuun 13. päivänä föhntuuli puhalsi laajalti Etelä- ja Länsi-Suomessa ja Kaarinan Yltöisissä mitattiin koko kuukauden ylin lämpötila, 9,1 °C. Jälleen helmikuun parina viimeisenä päivänä föhntuuli nosti Länsi-Suomessa lämpötilan 5 asteen vaiheille.

Lapissa oli helmikuun alussa parina yönä 30 astetta pakkasta, mutta helmikuun kylmimmät säät koettiin vasta loppukuusta Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla. Monin paikoin kylmintä oli 22.2. vastaisena yönä, jolloin myös kuukauden alin lämpötila, -33,4 °C, mitattiin Kittilän Lompolonvuomassa.

Helmikuu lukuina

+9,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kaarina, Yltöinen, 13.2.

-33,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Kittilä, Lompolonvuoma, 22.2.

40,6 m/s – Muonion Laukukerolla mitattiin 27.2. kovassa luoteismyrskyssä keskituulen nopeudeksi 40,6 m/s.

36 cm – Enontekiön Kilpisjärvellä pyrytti 12.–13.2. 36 cm lunta vuorokaudessa.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Toni Halinen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Helmikuussa oli lauhaa ja esiintyi kovia tuulia. Ilmastokatsaus, 25(2), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-02-01