Syyskuu oli Lappia lukuun ottamatta tavanomaista viileämpi ja lähes koko maassa myös tavanomaista vähäsateisempi. Tämä johtui kuukauden alkupuolella vallinneesta viileästä korkeapainesäästä.

Syyskuun keskilämpötila oli Lapissa ja Koillismaalla hyvin lähellä jakson 1991–2020 keskiarvoa, mutta maan etelä- ja keskiosissa kuukausi jäi kolean alkupuoliskonsa takia noin 1–2 astetta tavanomaista viileämmäksi.

Syyskuun alku oli myös vähäsateinen, ja vaikka kuukauden puoliväliin osui sateinen sääjakso, jäi koko kuukauden sademäärä suurimmassa osassa maata tavanomaista pienemmäksi. Etenkin maan keskivaiheilla ja Peräpohjolassa satoi monin paikoin alle puolet pitkän ajan keskiarvosta. Kuitenkin muutamilla Pohjois-Lapin havaintoasemilla, Ahvenanmaalla ja paikoin Suomenlahden rannikon tuntumassa syyskuun sademäärä oli tavanomainen tai jopa vähän normaalia suurempi.

Syyskuun suurin sademäärä oli Inarin Saariselällä mitattu 84,3 mm. Kuukauden pienin sademäärä, 14,8 mm, mitattiin puolestaan Sallan Kelloselässä. Enimmäkseen syyskuun sademäärä vaihteli 20–70 mm:n välillä. Suurin syyskuussa havaittu vuorokausisademäärä oli 37,8 mm, ja se mitattiin 15.9. Tohmajärven Kemiessä.

Syyskuun alkupuoli oli Etelä- ja Länsi-Suomessa aurinkoinen, mutta kuukauden puolivälissä ja loppupuolella oli pilvisempää. Idässä ja pohjoisessa oli myös syyskuun alussa enimmäkseen pilvistä ja auringonpaistetuntien määrä jäi selvästi tavanomaista pienemmäksi. Ilomantsin Mekrijärvellä aurinko paistoi syyskuussa vain 35,1 h ja Utsjoen Kevolla 38,9 h. Eniten auringonpaistetta havaittiin Paraisten Utössä, 177,3 h.

Syyskuussa ei juurikaan esiintynyt ukkosia. Kuukauden aikana havaittiin lähinnä maan lounaisosassa reilut 50 maasalamaniskua.

Kylmä korkeapaine hallitsi syyskuun säätä

Syyskuun ensimmäisten melkein kahden viikon ajan Suomen säätä hallitsi korkeapaineen alue, jonka keskus oli kuukauden alussa maamme länsipuolella. Tällöin pohjoisesta pääsi virtaamaan kylmää ilmaa. Selkeillä alueilla erityisesti yöt olivat kylmiä, ja hallaa sekä yöpakkasia esiintyi ympäri maata. Esimerkiksi syyskuun 8. päivän vastainen yö oli Etelä- ja Länsi-Suomessa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmä. Muun muassa Vihdin Maasojalla mitattiin tällöin -3,7 °C ja Lappeenrannan Konnunsuolla -4,6 °C. Ylivieskan lentokentällä mitattiin peräti -7,5 °C, joka oli koko kuukauden alin lämpötila Suomessa.

Kylmistä öistä huolimatta syyskuun 6. päivänä sekä 10.–12. syyskuuta lämpötila kohosi Etelä-Suomessa paikoin 18–19 asteen vaiheille, ja kuukauden ylin lämpötila, 19,5 °C, mitattiin Raaseporin Jussarössä 6.9. Syyskuun ylin lämpötila jää Suomessa alle 20 asteen keskimäärin noin yhtenä vuotena kuudesta.

Puolenkuun tienoilla oli epävakaista

Säätyyppi muuttui syyskuun 13. päivänä, kun alkukuun säätä hallinnut korkeapaineen alue väistyi Suomen itäpuolelle ja lännestä saapui matalapaine, joka jäi vajaan viikon ajaksi lähes paikoilleen täyttymään Suomen ylle. Suurin osa syyskuun sateista saatiin tällöin vain muutaman päivän aikana.

Syyskuun 20. päivän tienoilla sää muuttui jälleen poutaisemmaksi, ja kuukauden viimeisellä kolmanneksella laajat sadealueet pysyttelivät enimmäkseen maamme rajojen ulkopuolella. Etelä-Suomeen kiertyi kuitenkin runsaita sateita idästä syyskuun 29. päivänä. Idän ja koillisen väliltä virtasi samalla viileää ilmaa, ja Maanselän vedenjakajaseudulla Kainuussa satoi syyskuun 30. päivän vastaisena yönä syksyn ensilumi. Enimmillään lunta kertyi maahan pari senttiä.

Syyskuu lukuina

+19,5 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Raasepori, Jussarö, 6.9.

-7,5 °C – Kuukauden alin lämpötila, Ylivieska lentokenttä, 8.9.

20 mm – 70 mm – Syyskuun sademäärä vaihteli enimmäkseen 20 ja 70 mm:n välillä ollen lähes koko maassa tavanomaista pienempi

0–2 °C – Syyskuu oli 0–2 astetta tavanomaista viileämpi

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite:
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-09-01