Helmikuu oli lähes koko maassa selvästi tavanomaista leudompi ja sateisempi. Virolahdella saavutettiin jopa uusi helmikuun sade-ennätys. Lumipeite oli suuressa osassa maata tavanomaista paksumpi.

Helmikuun keskilämpötila oli Pohjois- ja Luoteis-Lapissa lähellä vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa, mutta muualla kuukausi oli 1–4 astetta tavanomaista leudompi. Eniten lämpötila poikkesi normaalista Pohjois-Karjalassa.

Suurimmassa osassa maata satoi helmikuussa selvästi tavanomaista enemmän. Sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvon jopa 2–3-kertaisesti. Virolahden Koivuniemessä satoi 134,8 mm, joka oli uusi helmikuun kuukausisademäärän ennätys Suomessa. Kouvolan Anjalassa vuonna 2016 mitattu aiempi ennätys, 131,6 mm, ylittyi myös Espoon Nuuksiossa, missä satoi 132,8 mm. Yli 100 mm:n sademääriä mitattiin useilla muillakin Kymenlaakson ja Uudenmaan havaintoasemilla sekä Etelä-Savon ja Keski-Suomen maakuntien rajaseudulla. Asemakohtaisia helmikuun sade-ennätyksiä saavutettiin monilla havaintoasemilla Lappia ja maan läntisimpiä osia lukuun ottamatta.

Vain Lapissa ja Vaasan seudulla helmikuun sademäärä jäi enimmäkseen lähelle pitkän ajan keskiarvoa ja paikoin hieman sen alapuolelle. Kuukauden pienin sademäärä, 15,7 mm, mitattiin Enontekiön Näkkälässä.

Sateisesta säästä huolimatta helmikuuhun mahtui myös aurinkoisia päiviä, ja Länsi-Suomessa auringonpaistetunteja kertyi kutakuinkin tavanomainen määrä, mutta Itä-Suomessa oli tavanomaista pilvisempää. Eniten aurinko paistoi Maarianhaminassa ja Tervolassa, noin 93 tuntia, kun taas Ilomantsissa ja Utsjoella aurinko paistoi helmikuussa alle 30 tuntia.

Pyryt kasvattivat lumipeitettä

Helmikuun alussa oli muutama kylmä päivä, ja Enontekiön lentoasemalla mitattiin 1. helmikuuta kuukauden alin lämpötila, -34,9 °C. Helmikuun ensimmäinen voimakas lumipyry pyyhkäisi koko maan yli lännestä itään 4.–5.2., ja samalla sää lauhtui selvästi.

Helmikuun puolivälissä sää kylmeni Pohjois-Suomessa, mutta maan eteläosiin virtasi samaan aikaan lounaasta lauhaa ilmaa. Lounaasta saapui myös sadealueita, jotka toivat useana päivänä runsaita lumi- ja räntäsateita maan etelä- ja keskiosiin. Varsinkin etelärannikolla satoi myös vettä. 18. päivänä sateet ylsivät myös Lappiin, ja 17.–18. päivien lumisateet kasvattivat lumipeitettä etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Näiden sateiden jälkeen lumensyvyys saavutti metrin rajapyykin paikoin Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa.

Talven voimakkain lumipyry iski Uudellemaalle 21. helmikuuta. Siuntion Sjundbyssä mitattiin tällöin kuukauden suurin vuorokausisademäärä, 35,6 mm. Erityisen runsaasti lunta tuiskutti pääkaupunkiseudulla, ja suurin lumensyvyyden kasvu, 35 cm vuorokaudessa, rekisteröitiin Helsingin Kumpulassa.

Helmikuun parina viimeisenä päivänä lännestä virtasi lauhaa ilmaa, ja lämpötila kohosi lähes koko maassa 5 asteen vaiheille. Kuukauden ylin lämpötila, 7,1 °C, mitattiin Pyhäjärven Ojakylässä helmikuun viimeisenä päivänä.

Maan keskivaiheilla lumensyvyys lähestyi helmikuun lopulla paikoin alueellisia ennätysarvoja. Eniten lunta oli Pohjois-Karjalassa, ja kuukauden suurin lumensyvyys, 120 cm, mitattiin Ilomantsin Naarvassa 26. helmikuuta. Myös Luoteis-Lapissa lunta oli noin metrin verran, kun taas Ahvenanmaalla oli helmikuussa ajoittain lumetonta.

Uudellamaalla talven lumipeite oli paksuimmillaan helmikuun 22. päivän aamuna, jolloin lunta oli yleisesti yli puoli metriä ja Espoon Nuuksiossa lumensyvyydeksi mitattiin peräti 92 cm. Viimeksi suurempia lumensyvyyksiä on Uudellamaalla havaittu maaliskuussa 1999, jolloin Nurmijärvellä ja Artjärvellä mitattiin lumensyvyydeksi 93 cm.

Helmikuu lukuina

+7,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Pyhäjärvi, Ojakylä, 28.2.

-34,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö lentoasema, 1.2.

134,8 mm – Virolahden Koivuniemessä mitattiin uusi helmikuun sade-ennätys

120 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Ilomantsi, Naarva, 26.2.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Markku Kangas