Marraskuu alkoi kylmänä, mutta kuukauden loppupuoli oli tavanomaista lauhempi. Marraskuu oli koko maassa vielä tavanomaistakin pilvisempi ja Lappia sekä Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta myös tavallista sateisempi.

Suhteellisesti ottaen marraskuussa oli lämpimintä Etelä- ja Itä-Suomessa, missä kuukauden keskilämpötila oli reilun asteen verran tavanomaista korkeampi. Pohjanmaalla ja Koillismaalla marraskuun keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja ja Lapissa kuukausi oli jonkin verran normaalia kylmempi. Lapissa oli kylmempi marraskuu viimeksi vuonna 2010.

Etenkin Lapissa marraskuun alku oli kylmä. Kuukauden alimmat lämpötilat mitattiin monin paikoin 5.–7. päivien aikana. Etelä-Suomen sisämaassa oli tällöin 5–10 asteen yöpakkasia ja maan keskivaiheilla pakkanen kiristyi 10–15 asteen välille. Lapissa pakkaslukemat vaihtelivat marraskuun alussa enimmäkseen 10 ja 25 asteen välillä.

Etelä- ja Itä-Suomessa sää lauhtui huomattavasti 9.–10.11., mutta Lapissa pakkaset jatkuivat ja Pohjois-Lapissa sää oli kylmimmillään 11. päivänä. Enontekiöllä ja Utsjoella mitattiin tällöin -30,9 °C, joka oli marraskuun alin lämpötila Suomessa.

Mustaltamereltä virtasi uusi annos lauhaa ilmaa maahamme 13.–14.11. Etelä-Suomessa lämpötila nousi jopa 10 asteeseen ja Helsingin majakalla mitattiin kuukauden ylin lämpötila, 11,1 °C. Lämpö tuli runsaiden sateiden kera ja vesisateet sekä lauha sää vähitellen sulattivat lumipeitteen maan keskiosista.

Marraskuun loppupuolella sää jatkui enimmäkseen lauhana. Venäjällä ollut vahva korkeapaine alkoi kuukauden puolivälin jälkeen työntyä kohti Suomea ja sen vaikutuksesta kaakosta virtasi 20. päivän jälkeen maamme etelä- ja keskiosiin mantereista sekä hieman viileämpää ilmaa. Pääosin pilvipoutaisessa säässä lämpötila oli muutaman päivän ajan koko maassa nollan vaiheilla tai painui vähän pakkaselle.

Marraskuun 25. päivän jälkeen lännestä saapuneet matalapaineet alkoivat jälleen vaikuttaa Suomen säähän ja kuukauden viimeisten päivien aikana satoi Lappia lukuun ottamatta monin paikoin 30–50 mm. Lappiin virtasi samalla kylmää ilmaa, mutta Etelä-Suomessa sää lauhtui selvästi plusasteille ja sateet tulivat siten vetenä. Maan keskiosissa lämpötila oli nollan tuntumassa ja lunta satoi muutamassa päivässä 10–20 cm. Aivan marraskuun lopulla luoteesta virtasi kylmää ilmaa myös Etelä-Suomeen ja etelärannikollekin muodostui ohut lumipeite.

Marraskuu oli pilvinen ja monin paikoin sateinen

Kaakkois-Suomessa ja Lapissa marraskuun sademäärä jäi enimmäkseen tavanomaista pienemmäksi, mutta muualla satoi normaalia enemmän. Satakunnasta Kainuuseen ulottuvalla alueella marraskuun sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvot paikoin yli kaksinkertaisesti. Runsaimmin satoi 9.–10., 13.–14. ja 27.–29. päivinä. Kankaanpään Niinisalossa satoi marraskuussa 134,4 mm, joka on vuodesta 1940 toimineen aseman uusi marraskuun sade-ennätys. Ähtärin Inhassa satoi 114,2 mm ja Siikalatvan Kestilässä 95,6 mm ja myös nämä olivat uusia paikkakuntien marraskuun sademääräennätyksiä.

Marraskuu on tavallisestikin yksi vuoden pilvisimmistä kuukausista, mutta tänä vuonna marraskuu oli vielä tavanomaista pilvisempi auringonpaistetuntien määrän jäätyä koko maassa normaalia pienemmäksi.

Marraskuu on tyypillisesti myös vuoden myrskyisintä aikaa, mutta tänä vuonna ei merialueillamme ollut marraskuussa yhtään myrskypäivää. Edellisen kerran näin oli käynyt marraskuussa vuonna 2003.

Keski-Lapissa oli jo lokakuun jäljiltä runsaasti lunta ja marraskuun aikana lumipeite vahvistui etenkin Koillismaalla sekä Kainuussa. Näillä alueilla lunta oli kuukauden lopulla monin paikoin jo lähemmäs puoli metriä, Puolangan Paljakan havaintoasemalla peräti 55 cm.

Marraskuu lukuina

Kuukauden ylin lämpötila: +11,1 °C, Helsinki, Helsingin majakka, 14.11.

Kuukauden alin lämpötila: -30,9 °C, Enontekiö lentoasema, 11.11., Utsjoki, Kevo, 11.11. ja Utsjoki, Kevojärvi, 11.11.

134,4 mm Marraskuun sademäärä Kankaanpään Niinisalossa oli aseman 80-vuotisen havaintohistorian suurin.

55 cm Kuukauden suurin lumensyvyys, Puolanka, Paljakka, 30.11.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Pixabay