Lokakuusta muodostui keskimääräistä kylmempi etenkin Lapissa, missä kuukauden loppupuolisko oli jo täysin talvinen. Lokakuu oli myös tavanomaista pilvisempi ja monin paikoin kuukauden aikana saatiin runsaita sateita.

Lokakuun keskilämpötila jäi pitkän ajan keskiarvoja alhaisemmaksi. Lapissa kuukausi oli pari kolme astetta ja muualla noin asteen verran normaalia kylmempi, lukuun ottamatta Suomenlahden rannikkoa, missä lokakuu oli suunnilleen normaalin lämpöinen. Pohjoisimmassa Lapissa kylmempiä lokakuita sattuu tilastojen mukaan keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Lokakuu oli myös tavanomaista pilvisempi etenkin Itä-Suomessa, missä auringonpaistetuntien määrä jäi noin puoleen normaalista.

Lokakuun aikana saatiin muutamaan otteeseen runsaita sateita eri puolilla maata. Heti kuukauden 1. päivänä maan keskivaiheilla satoi erittäin runsaasti. Keski-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä vettä satoi vuorokauden aikana yleisesti 30–60 mm. Vuorokauden suurin sademäärä, 64,4 mm, mitattiin Rautavaaran Ala-Luostan havaintoasemalla Pohjois-Savossa. Tämä jäi vain 1,8 mm:n päähän lokakuun vuorokausisateen Suomen ennätyksestä.

Lisäksi 12.10. vastaisena yönä satoi etelärannikolla yli 30 mm, 19.10. satoi Pohjanmaalla ja Kainuussa 15–25 mm ja vielä 25.10. satoi Lapissa 30–40 mm suurin piirtein Pellosta Sallan ja Kuusamon seuduille ulottuvalla vyöhykkeellä.

Lokakuun sademäärä ylittikin pitkän ajan keskiarvot suurimmassa osassa maata. Etelärannikolla ja Itä-Suomessa kuukauden aikana satoi paikoin yli 100 mm. Kuusamon seudulla lokakuun sademäärä oli noin kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Sen sijaan Pohjois-Lapissa ja osassa Länsi-Suomea lokakuun sademäärä oli tavanomaista pienempi, paikoin vain noin puolet normaalista. Vähäsateisinta oli Satakunnassa, Pohjanmaan maakuntien eteläisimmissä osissa sekä Enontekiöllä ja Utsjoella.

Lokakuu alkoi ja loppui kylmänä

Vielä lokakuun 1. päivänä mitattiin Lappia lukuun ottamatta laajalti yli 10 asteen lämpötiloja ja Helsingin majakalla myös kuukauden ylin lämpötila, 13,4 °C, mutta muutoin lokakuun alku oli hyvin kolea. Itä-Suomessa satoi myös varhainen ensilumi 4.10., jolloin kylmässä pohjoisvirtauksessa lumi- ja räntäkuuroja tuli etelärannikolla asti.

Maan eteläosissa sää lämpeni jonkin verran lokakuun 10. päivän jälkeen, kun taas Lapissa alkoi samaan aikaan yleisesti terminen talvi.

Lokakuun 18.–19. päivinä alkoi Etelä-Suomessa viikon kestänyt lauha sääjakso, jonka aikana lämpötila nousi etelän ja lounaan välisessä virtauksessa ylimmillään 11 ja 13 asteen välille. Lapissa sää pysyi talvisena ja lämpötilaero Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä oli ajoittain yli 20 astetta.

Lokakuun 25. ja 26. päivien välisenä yönä lounaistuuli yltyi myrskyksi Merenkurkun ympäristössä. Kaskisten Sälgrundissa Selkämeren pohjoisosassa keskituulen nopeus oli kovimmillaan peräti 27,6 m/s. Myrsky katkoi yön aikana sähköt yli 40 000 kotitaloudelta Satakunnassa, Pohjanmaalla ja muualla maan keskiosissa.

Myrskyn jälkeen luoteesta virtasi kylmää ilmaa ja lokakuun viimeisinä päivinä lämpötila pysytteli suuressa osassa maata yötä päivää pakkasen puolella. Lapissa mitattiin 27.10. lähtien joka yö yli 20 asteen pakkasia. Kuukauden alin lämpötila oli Enontekiön lentoasemalla 28.10. mitattu -24,2 °C.

Loppukuusta maa valkeni lumikuuroista paikoin Etelä-Suomessakin. Vielä lokakuun viimeisenä päivänä satoi lisää lunta maan keskiosiin sekä Etelä- ja Länsi-Lappiin ja kuukauden päättyessä lumipeite kattoi Pohjois-Suomen lisäksi laajoja alueita Itä-Suomessa. Keski-Lapissa lunta oli jo 20–30 cm, eli vuodenaikaan nähden varsin paksulti.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti