Syyskuu alkoi lämpimänä, mutta viileni äkisti kuun puolivälissä ja pysyi yksittäisiä päiviä lukuun ottamatta koleana. Syyskuussa arktisen merijään laajuus on yleensä pienimmillään ja tänä vuonna jännitettiin, syntyykö uusi ennätys. Ennätystä ei syntynyt, mutta syyskuun Ilmastokatsauksessa kerrotaan, mitä arktiselle merijäälle kuuluu tällä hetkellä. Lisäksi kurkistamme otsonikerroksen nykytilaan ja siihen, miksi otsonikerroksesta saadaan nykyään lukea paljon iloisempia uutisia kuin vuosikymmeniä sitten.

Oikaisu: Ilmastokatsaus-lehden elokuun numerossa kerrottiin virheellisesti, että Lapissa 28.–29.8. esiintyneet helteet olivat havaintohistorian myöhäisimmät. Kyseessä olivat digitoidun havaintoaineiston perusteella Lapin myöhäisimmät hellepäivät. Historiallisista havaintopäiväkirjoista löytyi elokuun numeron julkaisun jälkeen kuitenkin tieto, että vuonna 1938 Lapissa on esiintynyt hellettä vielä syyskuun alussa. Pahoittelemme asiaa! Elokuun digilehdestä on julkaistu versio, jossa tieto on korjattu.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Hadassa Hovestadt