Ilmastokatsaus-verkkolehti ilmestyy tammikuun 2019 numerosta alkaen selattavana digilehtenä. Uudistettu digilehti sisältää elementtejä vanhasta perinteisestä Ilmastokatsaus-lehdestä, mutta myös raikkaan ulkoasun ja sisältöuudistuksia. Digilehti julkaistaan kuukausittain ilmastokatsaus.fi-sivustolla n. kuukauden 20. päivän tienoilla. Selaa tammikuun Ilmastokatsausta:

 

Uudistuksessa tavoitteena on ollut tehdä Ilmastokatsauksesta lehdenomainen, viitattava sekä mobiililaitteilla luettava. Uuden digilehden sisältöön kuuluvat:

  • ajankohtaiset artikkelit
  • kuluneen kuukauden sää Suomessa
  • kuluneen kuukauden säätapahtumat maailmalla
  • Itämeren ja arktisten alueiden seuranta
  • kasvihuonekaasujen pitoisuuskuvaajat
  • kuukauden tuulitiedot
  • perinteiset kuukausitilastot (lämpötilat, sademäärät, lumensyvyydet ja auringonpaistetunnit)
  • lämpötilaennuste tuleville viikoille
  • englanninkielinen tiivistelmä säätapahtumista

Tutkimuksellinen ote mukana uudistuksessa

Digilehden lisäksi kaksi kertaa vuodessa julkaistaan englanninkielinen tutkimuksellinen liite, ”FMI’s Climate Bulletin: Research Letters”, joka sisältää lyhytartikkeleita ajankohtaisista tutkimusaiheista. Artikkelikooste julkaistaan huhtikuun ja lokakuun Ilmastokatsauksen yhteydessä. Tulevaisuudessa artikkelit saavat myös oman DOI-tunnuksen, joka helpottaa niihin viittaamista.

Ilmastokatsaus-lehti on taustoittanut Suomen säätä ja ilmastoa jo noin 130 vuoden ajan. Ilmastokatsaus ilmestyi painettuna vuoteen 2015 asti, jonka jälkeen se siirtyi verkkoon ilmastokatsaus.fi-sivustolle. Kohdeyleisönä ovat lukijat tutkimus- ja koulutusalalta sekä nykyilmastosta, säästä ja ilmastonmuutoksesta kiinnostunut suuri yleisö.

Ilmatieteen laitoksessa Ilmastokatsaus-lehteä tuottavat Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus, Merentutkimus, Ilmastojärjestelmätutkimus -yksiköt sekä Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi