Lokakuu

Lokakuussa arktisella alueella oli paikoin ennätyksellisen lämmintä. Hurrikaani ”Matthew” aiheutti suurta tuhoa etenkin Haitissa.

POHJOLA

Islannissa lokakuu oli tilastojen 1.-2. lämpimin ja paikoin myös ennätyksellisen sateinen. Reykjavikissa satoi 207 mm edellisen ennätyksen ollessa vuodelta 1936.

POHJOIS-AMERIKKA

Merkittävin luonnonilmiö lokakuussa oli 5. kategorian hurrikaani ”Matthew”, joka kehittyi Karibian itäosissa jo syyskuun lopulla. Se liikkui 4. päivänä Haitin lounaisosaan ja sen jälkeen Kuuban kautta Floridaan. Pahimmat tuhot olivat Haitilla, missä noin 1000 ihmistä menetti henkensä. Matthew oli ensimmäinen 5. kategorian hurrikaani Atlantilla sitten vuoden 2007 ”Felix”-hurrikaanin.

ARKTIS

Arktisella alueella lämpötilat olivat paikoin ennätyksellisen korkeita. Venäjän alueella Karamerellä oli jopa 10–11 °C tavanomaista lämpimämpää. Huippuvuorilla, Karhusaarilla ja Jan Mayenilla entiset keskilämpötilaennätykset rikkoutuivat 1-2 asteella. Huippuvuorten keskilämpötila oli +3,2 °C, kun pitkänajan keskiarvo on -5,5 °C. Siellä terminen talvi alkoi vasta 31. päivänä eli yli kuukauden myöhässä. Marraskuun 2010 jälkeen Huippuvuorilla on jokainen kuukausi ollut tavallista lämpimämpi.

 

Marraskuu

Marraskuussa miltei koko arktinen alue ja Pohjois-Amerikka olivat poikkeuksellisen lämpimiä. Keski-Amerikassa vaikutti harvinaisen myöhäinen hurrikaani ”Otto”.

POHJOLA

Lämmin Itämeri ja kylmä ilmamassa saivat aikaan runsaita lumisateita muun muassa Tukholman seudulla ja Gotlannissa. Visbyssä mitattiin 8. päivänä uusi marraskuun lumensyvyysennätys 31 cm, ja Tukholmassa ennätykseksi kirjattiin 10. päivänä 39 cm (havaintoja vuodesta 1905).

POHJOIS- JA KESKI-AMERIKKA

Yhdysvalloissa marraskuu oli vuonna 1895 alkavan havaintotilaston toiseksi lämpimin vuoden 1999 jälkeen.

Karibianmerellä muodostui 21. päivänä hurrikaani ”Otto” epätavallisen myöhäisenä ajankohtana. Se liikkui Nicaraguan eteläosien yli Costa Ricaan, missä ei aiemmin ole havaittu hurrikaanin keskuksen ulottuneen maan alueelle.

ARKTIS

Lähes kaikkialla arktisella alueella oli poikkeuksellisen lämmintä, ja suurin lämpötilapoikkeama +16 °C havaittiin Venäjän arktisen alueen länsiosassa. Huippuvuorilla keskilämpötila -0,7 °C ylitti lähes 10 asteella pitkänajan keskiarvon ja 1,2 asteella entisen vuoden 2009 ennätyksen. Lisäksi siellä oli poikkeuksellisen sateista. Ny-Ålesundissa mitattiin 8. päivänä ennätyksellinen 86,8 mm:n vuorokausisade. Arktisen merijään laajuus 9,1 milj.km² oli pienin satelliittimittausten aikana.

ETELÄINEN PALLONPUOLISKO

Uuden Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa satoi ennätyksellisen paljon, sillä kuukausisademäärä 152 mm oli siellä vuonna 1928 alkaneen havaintosarjan uusi marraskuun ennätys.

 

Joulukuu

Joulukuussa Keski-Euroopassa vaikutti pitkäaikainen korkeapaine ja Pohjolassa lauhat länsivirtaukset. Arktinen alue ja Aasian itä- ja eteläosat olivat hyvin lämpimiä, kun taas Lähi-idässä, Uralilla ja Länsi-Siperiassa sekä USA:n länsiosissa oli tavallista kylmempää.

POHJOLA

Joulukuu oli Fennoskandiassa harvinaisen, pohjoisessa jopa poikkeuksellisen lämmin (poikkeamat 6-7 °C). Hyvin korkeita lämpötiloja havaittiin hieman ennen vuodenvaihdetta. Etelä-Norjassa 30. päivänä mitattu 18,1 °C uupuu vain 0,2 °C Norjan joulukuun lämpöennätyksestä.

AMERIKKA

Argentiinassa uudenvuodenaatto oli poikkeuksellisen kuuma, ja korkein lämpötila 45,5 °C mitattiin maan pohjoisosassa.

AASIA

Tavallista kylmempää oli Siperian luoteisosista Lähi-itään ulottuvalla alueella, mutta Siperian itäisimmissä osissa jopa noin 8 °C tavanomaista lämpimämpää. Keski-Siperiassa lämpötila laski 31. päivänä -56,9 asteeseen. Lähi-idän vuoristoseuduilla kuten Syyriassa saatiin vähäksi aikaa muutaman kymmenen sentin lumipeite.

Otsikkokuva: Shutterstock