Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli kahdesta neljään astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat tavanomaiseen nähden olivat Lapissa. Sademäärät jäivät suuressa osassa maata alle puoleen tavanomaisesta, ja maan länsi- sekä pohjoisosassa kuukausi oli harvinaisen kuiva.

Kuukauden sademäärän poikkeama prosentteina vertailukaudesta.

Kuukauden sademäärän poikkeama prosentteina vertailukaudesta.

Maaliskuuhun mahtui föhn-tuulta, sumuja, auringonpaistetta ja reippaita pakkasöitä

Kuukausi alkoi aurinkoisena ja poutaisena suuressa osassa maata. Öisin lämpötila laski reilusti pakkaselle, mutta päivisin auringonsäteily nosti lämpötilat jo lähelle nollaa maan eteläosassa. Korkeapaine väistyi kuukauden ensimmäisen viikon päätteeksi. Samalla pilvisyys lisääntyi ja paikoin tuli vähäistä lumisadetta. Ajoittain oli myös sumuista. Lämpötila oli yleisesti hieman pakkasella mutta lounaassa nollan tuntumassa tai vähän sen yli. Sää oli epävakaista 7.-10. maaliskuuta, jolloin ajoittain satoi lunta ja vettä. Tätä seurasi jälleen korkeanpaineen selänne, ja sää muuttui poutaisemmaksi. Pilvisyys oli vaihtelevaa ja sumuja esiintyi. Lämpötila oli Lapissa vähän pakkasella, ja etelässä oltiin nollassa tai hieman plussalla.

Maaliskuun puolivälissä voimakas föhn-tuuli putsasi taivaan pilvistä ja nosti lämpötilan suuressa osassa maata varsin korkeisiin lukemiin: Pellossa jopa +11,3 asteeseen. Keväiset lämpötilat kestivät vain kahden päivän ajan, kunnes ilmavirtaus kääntyi puhaltamaan kylmää ilmaa pohjoisesta. Päivälämpötilat jäivät pakkasen puolelle etelässäkin ja öisin oli yleisesti 10…20 astetta pakkasta. Kuukauden alin lämpötila, -26,6 astetta, mitattiin Muoniossa 22. päivänä. Lumikuuroja esiintyi paikoin etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Kuukauden lopulla lauhempaa ilmaa alkoi virrata Suomeen lounaasta ja lämpötilat kohosivat jälleen päivisin plussan puolelle koko maassa. Maaliskuun ylin lämpötila, +12,8 astetta, mitattiin Tampereella sekä Kokemäellä 29. päivänä.

lumikartta_310316

Lumensyvyys 31.3.2016

Maaliskuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat maaliskuun kuukausitilastot tai päivätilastot.

Otsikkokuva: Bengt Wikstöm